Şapte ore de somn în fiecare noapte este cantitatea ideală la vârste medii şi înaintate, sugerează un studiu, notează The Guardian.
Studiul, publicat în Nature Age, a fost realizat pe aproape 500.000 de adulți cu vârste cuprinse între 38 și 73 de ani a arătat că atât somnul prea mult, cât și cel prea puțin se asociază cu performanțe cognitive și sănătate mintală mai slave, inclusiv anxietate și depresie. O cantitate constantă de somn a părut, de asemenea, benefică.
Prof. Barbara Sahakian, de la departamentul de psihiatrie al Universității Cambridge, a declarat: "Pentru fiecare oră care se îndepărta de șapte ore, situația se înrăutățea. Este foarte clar că procesele care au loc în creierul nostru în timpul somnului sunt foarte importante pentru menținerea sănătății noastre fizice și mentale".
Ea a adăugat că un somn bun este important în toate etapele vieții, dar mai ales pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. "Cred că este la fel de important ca și exercițiile fizice".
Un motiv posibil pentru legătura dintre somnul insuficient și declinul cognitiv poate fi perturbarea somnului cu unde lente, sau somn profund, care s-a dovedit a fi important pentru consolidarea memoriei. Lipsa somnului profund ar putea, de asemenea, să împiedice creierul să elimine toxinele în mod eficient, potrivit sursei citate.
Șapte ore, idealul unui somn de calitate
Studiul, care a folosit date de la UK Biobank, a inclus imagini ale creierului și date genetice pentru aproape 40.000 de participanți la studiu. Acesta a constatat că zona creierului cea mai afectată de somn a fost regiunea care conține hipocampul, centrul de memorie al creierului, un somn prea mult sau prea puțin fiind legat de un volum mai mic al creierului. Analiza a constatat că persoanele care dormeau șapte ore pe noapte au obținut cele mai bune rezultate, în medie, la testele cognitive privind viteza de procesare, atenția vizuală, memoria și abilitățile de rezolvare a problemelor.
Cu toate acestea, lucrarea nu a putut dovedi o relație de cauzalitate, iar legătura dintre somn și unele tulburări cerebrale este complexă. De exemplu, modelele neobișnuite de somn și insomnia sunt un simptom comun la persoanele cu demență.
Oamenii de știință sunt mai puțin lămuriți în privința motivului pentru care petrecerea a opt sau mai multe ore în pat ar putea cauza probleme. O explicație este că persoanele care au un somn de proastă calitate, perturbat, au tendința de a petrece mai mult timp dormind - sau încercând să doarmă - pentru că se simt obosiți. ”Nu înțelegem cu adevărat de ce dormitul mai mult timp ar fi o problemă”, a spus Sahakian.
Profesorul Jianfeng Feng, de la Universitatea Fudan din Shanghai, a declarat: "Deși nu putem spune în mod concludent că prea puțin sau prea mult somn cauzează probleme cognitive, analiza noastră care privește indivizii pe o perioadă mai lungă de timp pare să susțină această idee.
"Motivele pentru care persoanele în vârstă au un somn mai slab par a fi complexe, influențate de o combinație între constituția noastră genetică și structura creierului nostru."
Somnul insuficient, consecințe pe termen lung asupra siluetei
Un somn insuficient crește riscul de a avea mai multă grăsime nesănătoasă în zona burții, arată un nou studiu, potrivit WebMD.
Cercetătorii de la Clinica Mayo au studiat 12 persoane sănătoase, non-obeze, pe o perioadă de trei săptămâni, pentru a controla cât de mult dorm, dar și pentru a le monitoriza de aproape cât au mâncat și câtă energie au consumat pe perioada studiului.
Concluzia studiului a fost că persoanele din grupul restricționat au avut o creștere de până la 9% a grăsimii de pe burtă și o creștere de 11% a grăsimii viscerale abdominale.
Acest tip de grăsime viscerală se acumulează în profunzimea abdomenului, în jurul organelor interne, și a fost asociată anterior cu un risc crescut de boli cardiace și alte afecțiuni precum boala Alzheimer, accidentul vascular cerebral lu diabetul de tip 2. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Sfaturi pentru un somn odihnitor. Ce nu trebuie să ai în dormitor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.