Câte ecografii se fac în sarcină și când se face prima. Ecografia transvaginală și transabdominală: ce sunt. Herghelegiu: Multe paciente pățesc asta, nu trebuie să intre în panică

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Câte ecografii se fac în sarcină și când se face prima - Foto: Freepick @serhii_bobyk
Câte ecografii se fac în sarcină și când se face prima - Foto: Freepick @serhii_bobyk

Când și cât de repede trebuie făcută prima ecografie în sarcină. Ce este ecografia transvaginală și ce este ecografia transabdominală.

Dr. Cătălin Herghelegiu, medic obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre ecografia la gravide și ne-a explicat când și cât de repede trebuie făcută prima ecografie în sarcină.

"Ecografia capătă un rol foarte important în monitorizarea actuală a sarcinii. Practic nu mai putem discuta despre o monitorizare corectă a sarcinii fără efectuarea mai multor efectuări ecografice.

Pe parcursul sarcinii se efectuează mai multe evaluări, dar prima ecografie se realizează încă de la începutul sarcinii, este ecografia de confirmare a sarcinii, după care urmează o serie de evaluări seriate în care se verifică creșterea și dezvoltarea fătului.

Ecografia a început să joace un rol important și spre finalul sarcinii, în momentul nașterii, în starea de travaliu, ecograful putând fi utilizat pentru a detecta posibile complicații precoce, chiar înainte ca acestea să determine unele manifestări clinice", a declarat Dr. Cătălin Herghelegiu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Sanador

E necesară o ecografie înainte de sarcină?

O sarcină se obține din ce în ce mai greu la multe dintre cupluri. Întrebat dacă este nevoie de o ecografie înainte de o sarcină medicul a explicat că: "pe măsură ce modul de viață s-a modificat și vârsta la care femeile rămân însărcinate la fel, sarcinile apar mai greu, există diferite probleme de fertilitate, dar nu aș spune chiar infertilitate, însă obținerea unei sarcini devine mai dificilă".

"Înainte de sarcină este indicat să se efectueze o examinare ecografică pentru a depista posibile probleme sau a infirma absența unei patologii", a completat medicul.

Câte tipuri de ecografii există? La ce ecografii pot apela gravidele

"Ecografia în sarcină se poate face fie transvaginal, fie transvaginal.

Cea transvaginal e recomandată la începutul sarcinii, când embrionul e foarte mic și nu se poate vizualiza transabdominal. Efectuând o ecografie transvaginală suntem mai aproape de embrion cu sonda și putem observa mai multe detalii.

Pe măsură ce sarcina evoluează ne concentrăm pe ecografia transabdominală.

Dar în situații particulare cea transvaginală se utilizează ca o completare. Atunci când încercăm să măsurăm colul uterin sau vrem să vedem dacă placenta acoperă sau nu canalul cervical. Pentru o siguranță mai mare efectuăm ecografia transabdominală și cea transvaginală", a mai spus dr. Cătălin Herghelegiu.

Ce informații arată ecografia și ce rol are? Câte ecografii se fac în sarcină

"Ecografia e importantă din primele săptămâni de amenoree (n.r. lipsa menstruației) și confirmăm că este vorba despre o sarcină și nu o altă cauză de amenoree.

Trebuie să efectuăm și vizualizăm ecografic intrauterin sacul gestațional și cu embrionul, să vedem activitatea cardiacă a embrionului.

Multe paciente au menstre neregulate și e posibil ca atunci când efectuăm prima ecografie să nu se vadă embrionul, ci doar un sac gestațional.

Acestea nu trebuie să intre în panică, nu trebuie să se gândească că sarcina nu se dezvoltă în mod normal, ci trebuie să revină după o săptămână atunci când o să se vadă embrionul cu activitate cardiacă.

Ulterior, se efectuează ecografii seriate, în medie cam la 3 - 4 săptămâni, deci putem spune că o ecografie lunară pentru a verifica dezvoltarea și creșterea fetală.

Către finalul sarcinii se efectuează mai des ecografii, cam la 2 săptămâni sau săptămânal pentru a diagnostica din timp posibilele probleme sau complicații care ar putea să apară", a conchis medicul.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel