Câte calorii arzi? Depinde de ora din zi

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Numărul de calorii pe care le arzi în timpul zilei se schimbă în funcție de ora din zi. Descoperirea surprinzătoare aparține cercetătorilor de la Universitatea de Medicină din Harvard. Ei au constatat că oamenii ard mai multe calorii în partea a doua a zilei când se află în repaus.

Cercetătorii au scos la iveală că se ard cu 10% mai multe calorii după-amiaza și seara, când oamenii se află în repaus decât dimineața devreme. Constatările lor întăresc rolul important al ciclului circadian în metabolism. Astfel se pot găsi și explicații referitoare la oamenii care au mese și somn neregulat și se îngrașă mai mult.

Pentru a determina modificările survenite pe parcursul zilei în metabolism, în afară efectelor activității, ciclului de somn-trezire și al dietei, cercetătorii au studiat șapte persoane într-un laborator special. Oamenii supuși testelor nu aveau indicii despre ce oră era afară. Nu aveau ceasuri, ferestre, telefoane sau internet. Participanții la studiu au fost invitați să se culce și să se trezească, perioada de timp măsurată în studiu fiind echivalenta călătoriei spre vest în patru fusuri orare în fiecare zi timp de trei săptămâni.

"Acest lucru ne-a permis să măsurăm rata metabolică în toate orele zilei și ceea ce am observat este că ceasul intern al corpului lor nu putea să țină pasul și astfel a oscilat în ritmul propriu", a declarat Jeanne Duffy, de la Departamentul de Tulburări de somn din cadrul Universității Harvard, co-autorul studiului.

Potrivit acesteia, când mâncăm și ne odihnim ardem mai multe calorii, motiv pentru care regularitatea obiceiurilor, cum ar fi mâncatul și somnul, este foarte importantă pentru sănătatea generală.
Cercetările vor continua și se vor axa pe analiza modului în care pofta de mâncare și răspunsul organismului la hrană variază în funcție de timpul zilei, după cum informează Medicalxpress.com. Ele vor explora și modul în care calendarul, durata și regularitatea somnului influențează aceste răspunsuri.

Studiul publicat în revista Current Biology poate fi citit integral aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel