Cataracta s-ar putea trata. Un medicament este testat pe ȘOARECI

Monika Baciu |
Data publicării:
Cataracta – FOTO: Pexels@Victor_Freitas
Cataracta – FOTO: Pexels@Victor_Freitas

Cataracta este una dintre cele mai frecvente forme de afectare a vederii și, din păcate, intervenția chirurgicală este singurul tratament real.

Cataracta s-ar putea trata cu ajutorul unui medicament care este testat pe șoareci. Cataracta apare ca aglomerări de proteine care se formează pe lentila ochiului, apărând ca o zonă tulbure care poate afecta vederea. De obicei, se dezvoltă lent odată cu vârsta, iar dacă devin suficient de răi, pot fi tratați doar prin îndepărtarea chirurgicală a cristalinului și înlocuirea acesteia cu una artificială clară.

Tratamente testate pe șoareci

Tratamentele medicamentoase pentru cataractă au fost testate în trecut, cu rezultate mixte. Un grup de compuși cunoscuți sub numele de oxisteroli, inclusiv unul numit lanosterol, au reușit să reducă aglomerările de proteine în testele efectuate pe câinii cu cataractă. Cu toate acestea, alte studii nu au reușit să reproducă rezultatele.

Pentru noul studiu, cercetătorii au folosit un alt tip de oxisterol, cunoscut sub numele de VP1-001. Ei au aplicat medicamentul local pe un ochi de 26 de șoareci cu cataractă, în timp ce alți nouă șoareci au rămas netratați ca martori.

Echipa a constatat că 61 la sută din lentilele tratate au arătat o îmbunătățire a profilurilor lor de indice de refracție - o măsură a capacității lor de concentrare. Opacitatea lentilelor a fost redusă și la 46% dintre șoareci.

Vezi și: De ce a murit, de fapt, fetița de 5 ani, suspectă de hepatită misterioasă. Nu avea nici boala Wilson

"Acest studiu a arătat efectele pozitive ale unui compus care a fost propus ca un medicament anti-cataractă, dar niciodată înainte de testat pe optica cristalinului. Este prima cercetare de acest gen din lume. Acesta a arătat că există o diferență remarcabilă și o îmbunătățire a opticii între ochi cu același tip de cataractă care au fost tratați cu compusul în comparație cu cei care nu au fost", a declarat profesorul Barbara Pierscionek, autorul principal al studiului. 

Cu toate acestea, medicamentul nu ar putea fi un panaceu total pentru cataractă. Unele tipuri nu au răspuns la fel de bine cum s-ar putea spera, ceea ce ar putea reprezenta unele dintre eșecurile din studiile anterioare.

"Îmbunătățiri au avut loc în unele tipuri de cataractă, dar nu în toate indică faptul că acest lucru poate fi un tratament specific pentru cataractă. Acest lucru sugerează că ar putea fi necesar să se facă distincții între tipurile de cataractă atunci când se dezvoltă medicamente anti-cataractă. Este un pas important înainte spre tratarea acestei afecțiuni extrem de frecvente cu medicamente, mai degrabă decât cu intervenții chirurgicale", a spus Pierscionek.

Ca întotdeauna cu studiile pe animale, există încă o mulțime de lucru de făcut, inclusiv verificarea dacă același mecanism funcționează la om.

Vezi și: Organe umane, scoase la imprimantă. Iovu: După ce printăm, o livrăm spitalului, iar chirurgul va implanta în organism respectivele implanturi

Ce este cataracta

Cataracta reprezintă o afecţiunea oftalmologică care determină scăderea progresivă a acuităţii vizuale datorită pierderii transparenţei cristalinului.

Mecanismele de apariţie ale afecţiunii pot fi genetice şi dobândite ulterior pe parcursul vieţii, aproximativ 70% dintre persoanele de peste 65 de ani fiind diagnosticate cu această afecţiune. Cei mai frecvenţi factori de risc implicaţi în apariţia cataractei sunt reprezentaţi de către expunerea excesivă la razele UV (lumina naturală sau artificiala-saloane de bronzat), utilizarea de medicaţie corticosteroidă, asocierea unor boli metabolice cronice (diabet zaharat) sau oftalmologice (glaucom, dezlipirea de retină), traumatismele sau desfăşurarea activităţii profesionale în medii toxice.

Tratament chirurgical

Tratamentul cataractei este reprezentat de către înlocuirea chirurgicală după administrarea de anestezie locală, a cristalinului opacifiat cu un cristalin artificial şi prezintă indicaţie de efectuare în cazul pacienţilor a căror probleme de vedere afectează calitatea vieţii prin îngreunarea activităţilor cotidiene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel