Cataracta, cum îți dai seama că ai boala lui Monet și cum te păzești de ea

Dana Lascu |
Data publicării:
Ochii pot fi afectați
Ochii pot fi afectați

Operația de cataractă se face de mai bine de 100 de ani. Celebrii pictori Matisse și Monet au făcut-o, dar în ultimele 3-4 decenii, tehnica medicală a evoluat atât de mult încât boala, care va afecta aproape pe toată lumea, poate fi vindecată în 15 minute, iar pacientul se întoarce la muncă a doua zi.

În urmă cu un secol sau chiar cu cincizeci de ani, chirurgia cataractei era un miracol. Chiar dacă v-ați fi putut-o permite, era o operație dureroasă, pentru care recuperarea dura cel puțin o săptămână, timp în care trebuia să stați în pat, la spital. Astăzi, operația de cataractă poate fi efectuată în 10-15 minute și puteți reveni la serviciu a doua zi. Medicul oftalmolog Bala Ambati a explicat, într-un interviu acordat paginii de sănătate a Universității Utah, care sunt primele semne de cataractă - o boală a ochiului care, mai devreme sau mai târziu, afectează toată lumea.

La ce vârstă apare și care sunt simptomele

„Cataracta apare când „lentilele naturale" cu care te naști în interiorul ochilor devin cețoase și, dacă trăiești destul de mult, vei avea cataracta. E ceva ce se întâmplă aproape tuturor oamenilor în lume iar declanșarea ei se produce undeva între 55 și 70 de ani, la unii chiar mai tineri sau mai bătrâni. Dar, în general, aș spune că majoritatea oamenilor o prezintă între 55 și 70 de ani", a spus Dr. Ambati.

Simptomele inițiale includ dificultăți de conducere pe timp de noapte, dificultăți la citirea literelor mici, opacitate în special la culori sau la lumină puternică. Oamenii pot observa că au probleme cu diferețierea culorilor când privesc tablouri, spre exemplu. Au fost pictori celebri care au suferit de cataractă.

Matisse și Monet au avut cataractă

„Există de fapt doi artiști interesanți, Matisse și Monet, iar dacă te uiți la evoluția lucrărilor lor, în tinerețe picturile erau strălucitoare și vii, dar după ce au făcut cataractă, picturile lor s-au transformat, cu foarte mult maro și roșu, pentru că au pierdut capacitatea de a vedea albastrul și galbenul. (..) Și apoi, odată ce le-a fost eliminată cataracta, vivacitatea a revenit în lucrările lor. Această poveste istorică interesantă se corelează cu adevărat sau se potrivește perfect în contextul evoluției intervenției chirurgicale a cataractei, pentru că cu o sută de ani în urmă sau chiar cu 50 de ani în urmă operațiile de chirurgie a cataractei erau un lucru miraculos", a explicat oftalmologul american.

Pe vremea celor doi pictori operația de cataractă era un chin. Pacienților și se făcea o incizie foarte mare în ochi, care necesita adesea cu o mulțime de cusături. „Ar fi trebuit să stați în spital o săptămână pentru odihnă la pat, iar până cu aproximativ 40-50 de ani în urmă, nu erau cu adevărat lentile care să repare complet cataracta. În ultimii 50 de ani, atât de multe evoluții au avut loc în intervenția chirurgicală pentru cataractă, încât acum avem incizii care sunt acum mai mici 2,5 milimetri lățime. Aceasta permite pacienților să conducă și să se întoarcă la serviciu a doua zi", a continuat Dr. Ambati.

Iar toată procedura durează între 10 și 15 minute, în medie, cu aproape niciun fel de durere.

„Noile lentile pe care le avem pot da atât distanța cât și vederea apropiată, astfel încât pacienții au acum o mulțime de opțiuni ca să scape de ochelari de distanță, cei de citit sau care corectează astigmatismul", completează medicul.

De ce e bine să porți ochelari de soare

„Aș recomanda, în general, să purtați ochelari de soare sau ochelari de tranziție (cu lentile fotocromatice, care se închid la culoare când lumina e puternică), ca și mine, când sunteți afară, chiar dacă este vorba doar de o plimbare, schi sau orice altceva. Radiația UV este rea pentru aproape fiecare structură a ochiului și poate provoca o cataractă. În retină, poate contribui la degenerescența maculară și, în general, aș spune că ochelarii de soare sunt o idee bună pentru aproape toată lumea", conchide Dr. Ambati.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel