Cătălin Scărlătescu desființează clătitele: Nu le mai dați copiilor clătite! Îți trebuie cel puțin 5 zile pentru a-l digera

Cătălin Scărlătescu - Foto: Freepik
Cătălin Scărlătescu - Foto: Freepik

Cătălin Scărlătescu desființează clătitele. "Nu le mai dați clătite copiilor!" Care e explicația celebrului bucătar.

Clătitele sunt unul dintre cele mai populare deserturi și unul dintre cele mai iubite preparate pentru micul dejun.

Preparate din ouă, lapte și făină și  prăjite în picături de ulei, clătitele au și beneficii, dar și efecte negative. 

Celebrul chef Cătălin Scărlătescu este cunoscut pentru faptul că urăște clătitele și le contestă ori de câte ori are ocazia.

"Nu le mai dați clătite copiilor!", spune celebrul chef Cătălin Scărlăescu, care a explicat care este motivul din spatele părerii sale despre clătite.

Clătitele tradiționale pe care le facem cu toții acasă, constau în cea mai mare parte din calorii goale, fără multe substanțe nutritive

"E un aluat care nu e copt, nu e fiert, nu e prăjit, nu e de niciun fel. Dacă-l strângi în mână zici că e săpun.

Îl mănânci și îți trebuie cel puțin 5 zile pentru a-l digera. De ce ai avea nevoie de o foaie de clătită pentru a mânca o dulceață bună?", a spus Cătălin Scărlătescu.

Ce să știi de acum când faci clătite

Înțelegerea motivelor pentru care majoritatea clătitelor sunt nesănătoase vă poate ajuta să determinați cum să le faceți mai sănătoase.

Ingredientele din clătitele obișnuite conțin următoarele: 

1. Făină rafinată

Deși făina este făcută din grâu, care conține mulți nutrienți și fibre, făina albă a fost lipsită de aceste ingrediente sănătoase. 

Deoarece făina albă este ușor de digerat, aceasta poate provoca o creștere a glicemiei, afectându-vă negativ sănătatea. Consumul unei diete bogate în cereale rafinate și sărace în cereale integrale este asociat cu multe tipuri de boli și afecțiuni, printre care: 

- Boli cardiovasculare

- Cancer

- Artrita reumatoidă

- Astm

- Colită ulcerativă

- Accident vascular cerebral

- Diabet de tip 2

2. Zahăr adăugat

Asociația Americană a Inimii recomandă nu mai mult de 9 linguri de zahăr adăugat zilnic pentru bărbați și 6 linguri pentru femei și copii peste 2 ani. Majoritatea adulților consumă zilnic 17 lingurițe de zahăr adăugat.

- Zahărul reprezintă calorii goale și vă crește riscul de: 

- Boli cardiovasculare 

- Alzheimer și alte tipuri de demență

- Cancer de colon

- Diabet

- Tensiune arterială ridicată

- Obezitate 

- Cancerul pancreatic

- Boli de ficat și de rinichi

3. Grăsimi saturate

Oamenii obișnuiesc să pregătească clătitele în ulei. Consumul unei diete bogate în grăsimi saturate poate crește colesterolul rău și riscul de boli de inimă.

Cum să faci clătite mai sănătoase?

Deși clătitele tradiționale nu sunt cele mai hrănitoare alimente, le poți integra într-o dietă sănătoasă.

- Schimbă făina

Nu trebuie să faci clătite cu făină albă rafinată. Poți înlocui o parte sau toată făina cu făină integrală de grâu.

Tărâțele și fibrele din făina integrală de grâu vă vor ajuta să vă mențineți glicemia constantă prin încetinirea timpului necesar pentru a digera amidonul în glucoză. O dietă bogată în fibre poate să vă mențină sănătos sistemul digestiv, să vă reducă colesterolul și să prevină formarea de mici cheaguri de sânge care pot provoca atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. 

De asemenea, puteți pune făină de migdale pentru o parte din făina din rețeta de clătite. Făina de migdale este făcută din migdale măcinate. Făina de migdale conține grăsimi nesaturate sănătoase pentru inimă, fibre și vitamina E. Nucile precum migdalele pot ajuta la reducerea rezistenței la insulină, la îmbunătățirea sănătății intestinale și la susținerea funcției sistemului imunitar. 

- Săriți peste sirop pus peste clătite, alegeți variante mai sănătoase în loc de crema de ciocolată, multă dulceață sau zahăr

Eliminarea zahărului va face ca clătitele tale să fie mai sănătoase. Folosiți în schimb fructe pentru a înlocui gustul dulce. Fructele de pădure, în special, sunt pline de beneficii pentru sănătate și zaharuri naturale. Fructele de pădure sunt unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți mânca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel