Câtă cafea poți să bei zilnic. Consumul cronic de cofeină și riscul bolilor cardiovasculare

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
cofeina Foto: Freepik @terletskyigor
cofeina Foto: Freepik @terletskyigor

Consumul cronic de cantități mari de cofeină poate crește riscul de boli cardiovasculare, chiar și la indivizii sănătoși.

Un nou studiu realizat în cadrul ACC Asia 2024 din India sugerează că consumul cronic de cantități mari de cofeină poate crește riscul de boli cardiovasculare, chiar dacă individul este, în rest, într-o stare bună de sănătate.

Acest lucru este în conformitate cu cercetările anterioare care s-au axat pe efectele potențiale ale cafeinei asupra sănătății inimii. Studiul, care a fost prezentat în cadrul evenimentului, sugerează că persoanele care consumă cantități mari de cofeină cel puțin cinci zile pe săptămână pot avea un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare.

Ce este un aport sănătos de cofeină?

Un studiu care a implicat 92 de participanți sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani a fost efectuat pentru a determina efectele consumului cronic de cofeină asupra sănătății inimii, în special recuperarea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

Participanților li s-au măsurat tensiunea arterială și pulsul și li s-au colectat, de asemenea, consumul zilnic normal de cafeină și informații sociodemografice. Studiul a definit consumul cronic de cofeină ca fiind consumul oricărei băuturi cofeinizate cinci zile pe săptămână timp de mai mult de un an.

La sfârșitul studiului, 19,6% dintre participanți consumau zilnic mai mult de 400 mg de cofeină, echivalentul a patru cești de cafea, două băuturi energizante sau 10 cutii de sucuri.

FDA din SUA avertizează că, în mod normal, 400 mg de cafeină pe zi nu sunt asociate cu probleme negative de sănătate pentru adulții sănătoși, dar este important să rețineți că indivizii reacționează și metabolizează cafeina în mod diferit, iar unele persoane sunt mai sensibile la cafeină decât altele.

Citește și: Vârstele critice la care organismul trece prin schimbări moleculare majore. Cele 2 praguri importante în sănătatea ta

Foto: Freepik @valeria_aksakova

Niveluri ridicate de cofeină pot cauza ritm cardiac crescut, tensiune arterială

Consumul cronic de cofeină poate avea un impact semnificativ asupra sistemului nervos autonom, ducând la creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Cei care consumă zilnic 600 mg de cofeină au raportat o frecvență cardiacă și o tensiune arterială crescute după cinci minute de repaus în urma unui test de step de trei minute.

Acest lucru sugerează că un consum obișnuit ridicat de cofeină ar putea împiedica recuperarea după activitatea zilnică obișnuită. Consumul regulat de cofeină ar putea expune persoanele sănătoase la risc de hipertensiune arterială și alte evenimente cardiovasculare.

Creșterea gradului de conștientizare a acestor riscuri este esențială pentru îmbunătățirea sănătății inimii. Studiile anterioare au arătat că ingerarea a mai mult de 400 mg de cofeină poate duce la probleme de sănătate, inclusiv anxietate și insomnie.

Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat, a explicat că toleranța la cafeină variază în funcție de individ, iar consumul excesiv poate crește ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Cu toate acestea, forma de cofeină poate veni și cu dezavantaje suplimentare, cum ar fi excesul de zahăr, calorii, sodiu, aditivi și ingrediente artificiale. Yu-Ming Ni, cardiolog certificat și lipidolog la MemorialCare Heart and Vascular Institute at Orange Coast Medical Center, și-a exprimat nemulțumirea față de numărul mare de studii axate pe cafea și cofeină, adesea cu rezultate contradictorii.

El a remarcat faptul că există multe variabile necunoscute în ceea ce privește cafeaua și că există o lipsă de cercetare privind relația dintre cafea și sănătatea cardiovasculară. Richard a subliniat, de asemenea, consumul crescut de băuturi energizante și băuturi energizante cu exces de cofeină de către adolescenți, care pot fi mai sensibili la consecințele periculoase ale excesului de cofeină.

Ni și-a exprimat dorința de a efectua mai multe studii privind băuturile energizante și impactul acestora asupra sănătății cardiovasculare, afirmând că acestea conțin 300 de miligrame de cofeină într-o singură băutură.

Vezi și: Rolul fructelor și legumelor în menținerea echilibrului pH-ului. Impactul alimentelor alcaline și efectele ascunse ale acidității alimentare asupra sănătății tale

Cum să reduci aportul de cofeină

Yu-Ming Ni, medic cardiolog și lipidolog certificat, sugerează că oamenii se pot strădui să își reducă aportul zilnic de cofeină din cauza gustului cafelei. Acesta sugerează că, în cazul în care cofeina a devenit o cârjă pentru ca o persoană să funcționeze, ar putea fi util să se experimenteze cu consumul de apă în acea perioadă. Cardiologul sugerează, de asemenea, că este posibil ca oamenii să nu mai aibă nevoie de cafea la sfârșitul zilei, odată ce cofeina este eliminată din organism.

Pentru a reduce consumul zilnic de cofeină, Yu-Ming Ni sugerează să începeți să reduceți încet consumul, monitorizând în același timp simptomele de sevraj, cum ar fi durerile de cap, iritarea, scăderea energiei și ceața cerebrală. Acesta recomandă hidratarea pe tot parcursul zilei cu apă sau cu băuturi neîndulcite, consumul de alimente care conțin apă în mod natural și recrutarea prietenilor și a rețelelor sociale pentru a-și susține obiectivele sau pentru a „decofeina” împreună.

Yu-Ming Ni sugerează să vă acordați timp pentru a lua decizii pentru viitor, deoarece ingerarea de băuturi încărcate cu cofeină și zahăr la viteza fulgerului nu este favorabilă sănătății pe termen lung. În schimb, bucurați-vă de ciocolată, cafea sau ceai într-un mediu împărtășit cu alții, de natură sau de o carte preferată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel