Cât turmeric este prea mult. Ce spun experții despre proprietățile benefice și riscurile pentru sănătate ale turmericului

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
turmeric Foto: Pexels @Karl Solano
turmeric Foto: Pexels @Karl Solano

Turmericul, deși are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, poate aduce riscuri pentru sănătate atunci când este consumat în exces, mai ales sub formă de suplimente.

Vezi și: Ce trebuie să știe fiecare părinte despre greutatea ghiozdanului. Cum afectează un rucsac greu postura și sănătatea copilului tău

Turmericul și ingredientul său activ, curcumina, au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante care pot susține sănătatea creierului și pot îmbunătăți problemele digestive. Cu toate acestea, nu este de așteptat să trateze cancerul sau să detoxifice ficatul.

Gătitul cu turmeric măcinat este, în general, sigur, dar utilizarea în exces a suplimentelor poate duce la ulcer gastric sau pietre la rinichi.

Nu există o doză zilnică standard sau recomandată de turmeric, dar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul a până la 3 mg pe kilogram de greutate corporală sau 1,4 mg pe kilogram de curcumină pe zi, pe baza studiilor pe animale.

S-a constatat că turmericul, un condiment utilizat în medicina tradițională indiană și chineză, tratează afecțiunile pielii, ale articulațiilor și ale căilor respiratorii superioare. Curcumina, un ingredient-cheie din pudra de curry, poate avea beneficii pentru sănătate, în special pentru bolile inflamatorii intestinale și pentru cancerele de piele, plămâni și ficat.

Efectele asupra sănătății rămân incerte din cauza incapacității sale de a fi absorbită cu ușurință de organism. Studiile sugerează că administrarea a 500 mg de extract de curcumină de două ori pe zi poate reduce inflamația la persoanele cu poliartrită reumatoidă și osteoartrită.

Cu toate acestea, adăugarea de turmeric în alimentație poate să nu fie necesară, deoarece alte surse de alimente integrale oferă antioxidanți și compuși antiinflamatori.

Citește și: Aerul condiționat și răcelile: mituri și realitate. Când devine un pericol pentru sănătate

Foto: Pexels @Marta Branco

Poate prea mult turmeric să dăuneze sănătății?

Turmericul măcinat poate fi uneori contaminat cu niveluri scăzute de plumb, conform unei investigații Consumer Reports din 2021. Suplimentele cu turmeric pretind că susțin sănătatea ficatului, dar experții avertizează că acestea pot dăuna ficatului. Un raport din 2022 a sugerat că leziunile hepatice legate de turmeric sunt în creștere în Statele Unite din cauza utilizării combinate a turmericului cu piper negru.

Piperina, un compus din piperul negru, facilitează absorbția curcuminei de către organism, dar combinația poate contribui la afectarea ficatului. Încă nu au fost dovedite beneficiile consumului oral sub formă de supliment și există cazuri bine studiate și publicate de leziuni hepatice semnificative în urma utilizării turmericului.

Suplimentele cu turmeric și curcumină nu au nevoie de aprobarea FDA înainte de a ajunge pe piață, astfel încât mulți experți recomandă evitarea suplimentelor, deoarece este greu de decis care produse sunt sigure și eficiente.

Turmeric măcinat sau supliment

Suplimentele de turmeric ar trebui luate în considerare în funcție de obiceiurile alimentare, obiectivele de sănătate și comoditate. Dacă folosiți deja turmericul în mod regulat la gătit cu piper negru și consumați alte alimente antioxidante și antiinflamatoare, este posibil să nu aveți nevoie de un supliment. Experții în nutriție recomandă adăugarea turmericului în dietă în loc să luați un supliment.

Gătitul cu ulei vegetal poate îmbunătăți absorbția curcuminei, deoarece aceasta este liposolubilă. Nu există orientări nutriționale standard pentru turmeric sau curcumină, astfel încât decizia cu privire la cantitatea consumată poate depinde de preferințele personale sau de consultarea cu un medic. Turmericul poate fi un adaos sănătos la mese, dar dependența de suplimente ar putea duce la efecte secundare dăunătoare.

O dietă echilibrată cu surse naturale de antioxidanți poate fi o opțiune mai sigură și mai eficientă. Consultați întotdeauna un furnizor de servicii medicale înainte de a adăuga noi suplimente la rutina dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel