Cât trebuie stat la soare pentru doza de vitamina D. Dermatolog: Sunt absolut suficiente

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cat trebuie stat la soare. FOTO Pexels @ Oleksandr Pidvalnyi
cat trebuie stat la soare. FOTO Pexels @ Oleksandr Pidvalnyi

Expunerea corespunzătoare la soare, benefică pentru producerea de vitamina D ce este crucială pentru sănătate. 

Se apropie sezonul estival, iar zilele însorite sunt tot mai dese, un motiv în plus pentru a acorda o atenție deosebită expunerii la soare, dar mai ales protecției împotriva arsurilor.

”Ar trebui să ne dăm cu creme și să ne protejăm pielea de soare și datorită faptului că ne crește excesiv riscul de a face un melanom – cancer de piele, dar și pentru că pielea noastră va îmbătrâni mult mai repede decât este programată genetic.

Avem cu toții o bancă de UV în care se stochează toate expunerile noastre solare și din păcate ele nu sunt reversibile, nu se șterg cu vremea, ci sunt memorate de pielea noastră”,a explicat dr. Iulia Panțuru, medic dermatolog, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Statul mult la soare pentru fixarea calciului prin acumularea de vitamina D este o ”scuză” care poate ține la publicul larg, susține specialistul, însă nu și la medici.

”Doza noastră de vitamina D în 10-15 minute de expunere solară, cu jumătate din suprafața corpului. Adică dacă avem un tricou și pantaloni scurți, vara, și stăm cel puțin 10 minute, sunt absolut suficiente. Deci nu este o scuză ca să stăm excesiv la soare”, a subliniat dermatologul.

Melanina, rolul acesteia în prevenirea CANCERULUI. De ce trebuie folosite cremele de protecție solară, zi de zi

Mituri demontate, dar și câteva adevăruri

Ideea de expunere la soare nu înseamnă doar când mergem la plajă, ci și când mergem în parc, la cumpărături sau ne plimbăm pe stradă.

”Radiații UVA trec și prin geam, astfel încât, dacă biroul nostru este lângă geam, când stăm în casă și stăm cu orele acolo, sau dacă suntem la volan la un drum lung, este important să ne dăm cu cremă de fotoprotecție pentru că putem să ne ardem foarte bine și în mașină”, a explicat dermatologul, demontând astfel mitul că numai la mare ne trebuie protecție solară.

Solarul înainte de sezonul estival. ”Expunerea la solar nu o veți vedea niciodată recomandată de un medic dermatolog.

Radiațiile sunt în doze foarte mari, drept urmare, în câteva minute putem obține un bronz de câteva zile la mare. Este adevărat că pielea care nu este obișnuită cu soarele se arde mult mai ușor pentru că nu produce melanină.

Însă este important de știut că producția de melanină începe cam la 48 de ore de la prima expunere la soare. Asta înseamnă că în primele două zile de vacanță doar vom oxida melanina pe care o avem în corp și vom rămâne descoperiți în primele 48 de ore.

De aceea toată lumea se arde în primele 2 zile, după care intră producția noastră proprie”, a mai spus medicul.

Aplicarea frecventă a cremei de protecție pentru un stat mai îndelungat la soare este un mit pe care specialistul l-a demontat.

”Practic, cremele de fotoprotecție au rolul să ne confere un plus de siguranță și nu sunt o justificare de a sta de dimineață până seara la soare”, afirmă dermatologul.

Cremele de protecție rezistente la apă trebuie reaplicate și la ieșirea din mare. ”Acestea sunt eficiente în apă timp de 40 de minute după care își pierd eficiența. Deci trebuie aplicate după ce ieșim dn apă și iarăși un lucru extrem de important: să aplicăm creme de fotoprotecție din 2 în 2 ore pentru că ea își pierde eficiența după acest interval”, a mai spus dr. Panțuru.

Persoanele cu pielea deschisă sunt mai expuse la arsuri solare, ”pentru că nu au suficientă melanină care să le protejeze”, în timp ce persoanele cu pielea mai închisă nu sunt scutite de arsurile solare, mai ales după o expunere îndelungată, însă ”de multe ori este mai greu se sesizat decât la persoanele cu pielea albă”, a precizat medicul dermatolog.

PETELE pigmentare, cauze și tratament. Ce trebuie să știi despre BRONZ    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel