Când vine vorba de legume nu prea ținem cont de reguli, le fierbem cât considerăm și le probăm cu furculița. Ei bine, la fel ca la carne, și legumele au un timp de gătire anume.
Ca regulă generală, dacă leguma crește deasupra solului, puneți-o în apă clocotită, iar dacă crește sub pământ, începeți gătitul în apă rece.
Se începe cu apă rece pentru legumele sfeclă roșie, țelină, morcovi, kumara, păstârnac, cartofi, napi, napi roșii, napi:
- Spălați legumele și tăiați-le în bucăți cam de aceeași mărime
- Puneți legumele într-o cratiță, adăugați apă sărată cât să le acopere
VEZI ȘI: Obiceiul zilnic care crește riscul de Alzheimer și demență. Îl facem cu toții și habar nu aveam
- Se pune capacul pe cratiță, se aduce la fierbere cât mai repede posibil, se reduce focul și se lasă să fiarbă ușor până când sunt fragede atunci când sunt testate cu o țepușă, cu vârful unui cuțit sau cu o furculiță, notează Vegetables.
Fierbeți întotdeauna legumele la foc mic, deoarece fierberea viguroasă va face ca unele legume să se spargă.
Adăugați apă clocotită suplimentară dacă este necesar.
La final, legumele se scurg și se servesc.
Se începe cu apă clocotită pentru legumele: sparanghel, bok choy, fasole boabe, broccoli, varză, varză de Bruxelles, varză, conopidă, fasole verde, varză kale, kohlrabi, praz, mazăre, sfeclă argintie, spanac, porumb dulce, dovleac
- Spălați legumele și tăiați-le în bucăți cam de aceeași mărime.
- Tăiați o cruce la baza verzei de Bruxelles, iar conopida și broccoli tăiați-le în buchețele.
- Decojiți porumbul dulce și tăiați-l în jumătate sau lăsați-l întreg.
- Puneți 2 - 3 cm de apă ușor sărată într-o cratiță și aduceți la fierbere.
Se adaugă cu grijă legumele. Dacă legumele nu sunt doar acoperite de apă, adăugați mai multă apă clocotită.
Acoperiți cu un capac, readuceți rapid la fierbere, reduceți focul și fierbeți ușor până când legumele sunt fragede. Se scurg și se servesc.
Dacă apa se evaporă, adăugați mai multă apă clocotită.
Gătiți legumele verzi fără capac pentru o culoare vibrantă.
La final, scurgeți și serviți-le.
Timpii de gătire depind de mărimea și densitatea legumelor:
- 3 - 5 minute pentru legumele cu frunze, de exemplu bok choy, varză, varză kale, spanac, sfeclă argintie.
- 8 - 10 minute pentru legume mai tari, de exemplu broccoli, fasole, varză de Bruxelles, conopidă, praz, mazăre, porumb dulce.
- 12 - 15 minute pentru legume mai tari, de exemplu morcovi, păstârnac, dovleac, napi, igname.
- 18 - 20 de minute pentru legumele cu amidon, de exemplu, kumara, cartof, napi.
Ca un ghid mai exact pentru cele mai folosite legume la noi în țară, ar fi așa:
5 minute sau mai puțin
- Sparanghel
- Broccoli
- Morcovi
- Porumb
- Vinete
- Fasole verde
- Ciuperci
- Mazăre
- Spanac
10 până la 15 minute
- Varză de Bruxelles
- Conopidă
- Dovleac
15 minute și peste
- Anghinare
- Sfeclă roșie
- Salată verde și alte verdețuri consistente
- Cartofi.
Ca sfat de la bucătari, pentru ca legumele să nu se gătească prea mult înainte de servire, scufundați-le în apă cu gheață pentru a opri gătitul și din nou, pentru scurt timp, în apă clocotită când sunteți gata să le serviți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.