Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice

stat intr-un picior - Foto: Freepik @yanalya
stat intr-un picior - Foto: Freepik @yanalya

Poți sta într-un picior timp de 10 secunde? Dacă nu, s-ar putea să trăiești mai puțin! Un test simplu, pe care îl poți face chiar acum, în sufragerie, ar putea fi unul dintre cei mai puternici indicatori ai riscului de deces. Studiile recente șochează lumea medicală: echilibrul, nu greutatea sau tensiunea, ar putea spune totul despre cât de sănătos ești cu adevărat.

Echilibrul este atât de fundamental încât adesea îl luăm de bun, însă importanța sa merge mult dincolo de a ne menține în poziție verticală. De fapt, studii recente au arătat că abilitatea de a sta pe un picior poate fi unul dintre cei mai buni indicatori fizici ai sănătății și longevității generale. În plus, este un test pe care îl putem face cu toții acasă.

Un studiu raportat pe scară largă, publicat în 2022 în British Journal of Sports Medicine, a constatat că incapacitatea de a menține această poziție timp de cel puțin 10 secunde a fost asociată cu un risc de deces de două ori mai mare la persoanele în vârstă de 50 de ani și peste. După ce au evaluat 1.702 persoane cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani, autorii studiului au constatat că cei care nu au reușit testul au avut o rată de mortalitate semnificativ mai mare pe parcursul perioadei de urmărire de 7 ani, potrivit Reuters.

Un studiu mai recent al Clinicii Mayo efectuat pe 40 de adulți sănătoși cu vârsta de peste 50 de ani a confirmat aceste constatări. Conform concluziilor acestora, publicate în octombrie 2024 în revista PLOS One, capacitatea de a se echilibra pe un picior (în special pe piciorul non-dominant) nu numai că scade semnificativ odată cu vârsta, dar este cel mai bun indicator al îmbătrânirii neuromusculare.

Până în prezent, alți parametri, cum ar fi mersul, forța de prindere sau forța piciorului, au fost utilizați pentru a măsura îmbătrânirea. Cu toate acestea, acum este sigur că echilibrul este factorul cel mai afectat de vârstă, cu modificări semnificative în fiecare deceniu al vieții.

Cum ne menținem în poziție verticală

Pentru a ne menține echilibrul în timp ce stăm pe un picior, creierul trebuie să primească informații despre orientarea și poziția corpului în spațiu. De asemenea, trebuie să generăm contracțiile musculare corecte pentru a menține postura și să ne coordonăm mușchii pentru a preveni căderea. Toate acestea necesită un sistem nervos sănătos care să poată reacționa rapid la schimbările mici.

Echilibrul depinde de mai multe sisteme. În timp ce vederea furnizează informații despre poziție și mediu, urechea internă detectează schimbările în poziția capului și completează semnalele vizuale. Sistemul proprioceptiv, care ne spune unde ne sunt membrele, oferă informații despre poziția articulațiilor, distribuția greutății pe talpa piciorului și tonusul muscular.

Toate aceste sisteme trimit informații despre poziția corpului nostru către creier, care la rândul său declanșează un răspuns automat pentru a corecta dezechilibrele.

Alte studii au evidențiat importanța forței musculare, în special la persoanele în vârstă. Scăderea forței musculare și a coordonării poate duce la un risc crescut de căderi și leziuni pe măsură ce îmbătrânim.

Toate aceste sisteme se deteriorează pe măsură ce îmbătrânim, afectându-ne capacitatea de a ne menține echilibrul. Afecțiuni precum obezitatea, bolile de inimă, hipertensiunea și diabetul de tip 2 ne pot compromite, de asemenea, echilibrul.

Cum să vă exersați echilibrul

Din fericire, echilibrul este un lucru pe care îl puteți îmbunătăți cu ajutorul practicii, prin exerciții la fel de simple ca statul într-un picior, mersul în linie dreaptă sau mersul sau statul pe suprafețe instabile. De asemenea, este esențial să vă mențineți o forță musculară adecvată. Yoga și tai chi, de exemplu, sunt ambele modalități excelente de îmbunătățire a stabilității și coordonării.

Menținerea condiției fizice este un caz de „a folosi sau a pierde”. Lipsa exercițiilor fizice și a diferiților stimuli corporali poate duce la o scădere a forței musculare, a flexibilității și a echilibrului. Menținerea unei rutine de exerciții este esențială pentru păstrarea acestor abilități și prevenirea deteriorării fizice.

Capacitatea de a sta în echilibru pe un picior este un indicator dovedit și valoros al sănătății și longevității. Încorporarea exercițiilor de echilibru în rutina zilnică vă poate ajuta să vă îmbunătățiți stabilitatea, să reduceți riscul de cădere și, în general, să îmbătrâniți sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel