Nivelul de alcool în sânge, cunoscut și sub numele de alcoolemie, rezultată în urma consumului de băuturi alcoolice. Nivelurile pot varia de la 0% (fără alcool) la peste 0,4% (un nivel potențial fatal).
Alcoolul este ingredientul intoxicant care se găsește în bere, vin și lichior. Atunci când beți o băutură care conține alcool, stomacul și intestinul subțire absorb rapid alcoolul și îl introduc în sânge. Alcoolul este o toxină pentru organism, așa că ficatul metabolizează apoi alcoolul pentru a-l filtra din sânge.
Dacă bei mai repede decât poate ficatul tău să proceseze alcoolul, alcoolemia crește și poți simți efectele beției, numită și intoxicație. În general, ficatul poate procesa aproximativ o băutură alcoolică pe oră. O băutură alcoolică este definită de obicei ca fiind 340 g de bere, 141 g de vin. Cu toate acestea, diferite beri și vinuri pot conține procente diferite de alcool.
Cantitatea de alcool din sânge poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv:
- Cantitatea de alcool pe care o beți.
- Cât de repede beți.
- Cât de multă mâncare ați mâncat înainte de a bea.
- Vârsta și greutatea
Cât timp are efect alcoolul în organism? În cât timp trece efectul unei beri.
"În general, depinde și de concentrația pe care o atinge consumul acela, dar, în general, între 7 și 12 ore. Asta înseamnă că pe timpul nopții, dacă noaptea nu se mai consumă, se metabolizează și a doua zi de dimineață poți să te gândești, dacă nu a fost un consum intens și exagerat, că nu mai ești pozitiv", a declarat George Cristian Curcă, în exclusivitate pentru DC Medical.
Odată ce consumul de bere este mare, peste două pahare pe zi, acesta implică multe riscuri potențiale.
Luați în considerare următoarele înainte de a adăuga cantități semnificative de bere în dietă:
- Potențialul de dependență
Tot alcoolul comportă potențialul de dependență. Alcoolul este o substanță care creează dependență, așa că persoanele cu antecedente familiale de dependență ar trebui să fie prudente în ceea ce privește consumul de bere sau de orice alt alcool. În plus, consumul excesiv de alcool elimină majoritatea beneficiilor pentru sănătate ale berii, ceea ce face ca dependența să fie o sabie cu două tăișuri.
- Reducerea speranței de viață
Consumul excesiv de bere crește semnificativ riscul de deces din toate cauzele. Studiile arată că consumul excesiv de alcool reduce speranța de viață cu până la 28 de ani.
- Risc crescut de boli de ficat
Consumul a mai mult de două beri pe zi poate crește șansele de a dezvolta boala ficatului gras sau ciroză.
- Creșterea în greutate
Multe beri sunt bogate în calorii, astfel încât consumul frecvent de cantități mari poate duce la o creștere substanțială în greutate. "Burta de bere" este un termen comun pentru a descrie o persoană care are o greutate în plus în jurul taliei. Studiile au confirmat faptul că consumul de bere crește circumferința taliei.
"Unii beau o bere la prânz, stau 2 - 3 ore", a subliniat jurnalistul Val Vâlcu.
"În general, 2 - 3 ore e puțin. 3 - 4 ore la o bere, dacă e bere de 500 ml. Dar asta depinde de metabolismul fiecăruia și mai ales de enzimele pe care le are persoana respectivă în ficat, pentru că unele persoane beau o bere și nu simt nimic și altele devin foarte influențate de berea pe care au băut-o. Acesta cu 3 - 4 ore este un calcul pe media cazurilor", a mai spus directorul INML.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.