Cât să fierbi ouăle pentru Paști și cum să faci cele mai frumoase ouă vopsite cu ce ai prin bucătărie. Chef Popescu: Sunt opțiuni sănătoase

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
cat sa fierbi ouale. FOTO: Freepik
cat sa fierbi ouale. FOTO: Freepik

Cum să faci cele mai frumoase ouă vopsite cu ce ai prin bucătărie. Care este timpul corect de fierbere a ouălor, mai ales de Paști.

Ouăle vopsite sunt parte din tradiția sărbătorilor pascale. Iar vopselele sunt într-o varietate foarte mare, ceea ce le poate facilita această activitate.

Chef Ștefan Popescu ne-a vorbit atât de variantele naturale de vopsire a ouălor, pornind de la tradiționalul ou roșu făcut în foi de ceapă cu frunza de pătrunjel lipită peste el și pus într-un ciorap până la cele făcute în zeamă de sfeclă roșie sau de afine. De asemenea, a făcut precizări importante și în privința timpului corect de fierbere a ouălor.

Ouă vopsite, natural

Vopsirea ouălor de Paști, ce trebuie realizat potrivit tradiției în Joia Mare, poate fi o activitate de familie, în care cei mici să își pună imaginația la treabă în realizarea celor mai frumoase ouă vopsite.

Însă, în ultima vreme se merge tot mai mult pe variantele bio sau eco, o întoarcere la modul în care bunicile și mamele noastre vopseau ouăle cu ceea ce aveau prin gospodărie. De la foile de ceapă, pe care le strângeau din timp la imprimeurile realizate cu frunze și flori.

În acest sens, Chef Ștefan Popescu a dezvăluit alte câteva metode de a vopsi ouăle de Paști cu produse naturale.

 ”Din fericire găsim și în supermarket ce ne trebuie ca să vopsim ouăle mai natural. Spre exemplu, curcuma. O pui în apă, o lași să fiarbă să coloreze apa. Pui ouăle și le lași 4 ore acolo, să se coloreze.

Sfecla roșie tăiată în bucăți și pusă să fiarbă, iar spre final, când s-a colora apa, pui și ouăle și le lași să fiarbă. Recomand să nu fierbem ouăle foarte mult, 14-15 minute. Cu cât ouăle sunt fierte mai mult, cu atât de digeră mai greu în organism.

Verdele se obține din clorofilă., care există în tot ce este verde. Avem multă verdeață, pătrunjel, mărar. Se poate folosi și clorofila, cumpărată separat. Nu o să iasă verde-verde (n.r. ca cele făcute cu vopseaua clasică), iar ouăle trebuie să fie albe”, declarat Chef Ștefan Popescu, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, în exclusivitate pentru DC Medical, Spectacola și DC News.

De altfel, și afinele pot fi folosite, pentru culoarea albastru-violet.

”Sunt opțiuni sănătoase, dar care necesită un pic mai mult timp în bucătărie. Poate și un pic mai mult financiar, față de un plic de vopsea care le colorează imediat”, a mai spus acesta.

Vezi și: Care ouă sunt mai bune: cele albe sau maro. Ce le face să fie diferite. La ce să fii atent când cumperi ouă

Care este timpul corect de fierbere a ouălor 

În ceea ce privește timpul corect de fierbere a ouălor, ”dacă vrei să fie puțin moi, 8 minute, cu gălbenușul care mai e puțin moale. Dacă vrei moi, moi, dar nu pentru Paști, sunt cele pe care le fierbi 5-6 minute. Dar și aici depinde de cât este de mare oul, câte ouă pui în vasul cu apă”, a spus Chef Popescu.

Revenind la timpul de fierbere al ouălor de Paște, acesta afirmă că ouăle fierte mai tari, deci peste 8 minute, țin mai multă vreme în frigider, chiar și o săptămână.

”Dacă știi că vrei să țină o săptămână, da, fierbe-l minimum 10 minute. Mai moale, în 2-3 zile trebuie să îl mănânci”, a mai spus Chef Popescu.

O altă provocare la vopsitul ouălor este să ai ouă fără coajă crăpată după fierbere, pentru a nu se transfera culoarea dincolo. De altfel, acest transfer nu ar trebui să fie o problemă dacă vopseaua este bio sau naturală.

”Ca să nu crape ouăle, în primul rând trebuie ca acestea să fie proaspete și să verifici dacă oul nu este crăpat. De multe ori nu vedem ouăle crăpate și trebuie să te uiți într-un fascilul de lumină.

Scoate-le afară, la temperatura camerei, lasă-le câteva ore, și apoi pune-le la fierte. În apă rece, și lăsate la fiert 12-15 minute, sau mai mult în cazul ouălor de Paști, sau în apa fiartă, puse ușor, dat focul mai încet, ca să nu clocotească apa și să lovească ouăle între ele. 

Și un truc este să pui oțet în apă. Oțetul, în cazul în care este crăpat oul, coagulează imediat albușul. 

Un alt truc este să pui sare ca să poți decoji oul mai bine, să rămână frumos.

Oul, cu cât este mai proaspăt, nu o să reușești să îl decojești frumos, cu cât este mai vechi, deși el se poate consuma și în 28-30 de zile, atunci se decojește frumos, ușor”, a mai spus Chef Popescu.

De altfel, acesta recomandă ca pentru Paști ouăle să fie puse la fiert încă de la început, având în vedere că de regulă se fac mai multe ouă pentru vopsit, dar și pentru că timpul diferă, fiind o cantitate mai mare și de apă, și de ouă, dar și de iuțeala focului.

”Nu este un timp precis, dar pentru 2, 3, 5 ouă, puse de la început, se pot lăsa la fiert pentru 12-15 minute, și cu oțet, ca să nu crape”.

Vezi și: Pasca de Paști. Cum să faci o pască pufoasă și sănătoasă. Chef Ștefan Popescu: Dacă o grăbești iese tare

Oul, alimentul aproape perfect. Nutriționist: Are efect protector pentru anumite tipuri de afecțiuni cardiovasculare

Oul este alimentul aproape perfect, cu un aport important de minerale, vitamine și nutrienți, singura vitamină care îi lipsește din gestiune fiind vitamina C.

Cristian Mărgărit, specialist în nutriție a afirmat că poveștile legate de colesterolul din ouă și asocierea cu bolile cardiovasculare sunt de domeniul trecutului.

”Studiile științifice arată că peste un ou pe zi, adică peste 6-7 pe săptămână, chiar au un efect protector pentru anumite tipuri de afecțiuni cardiovasculare.

Din fericire, acest colesterol care este mult nu influențează negativ colesterolul din sânge, ba chiar crește colesterolul bun, adică își poate crește colesterolul total, dar proporția este în favoarea celui bun”, a declarat Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Oul, conținut nutrițional

Un ou mare conține: 

- 78 de calorii

- grăsimi 5 grame

- carbohidrați sub 1 gram

- proteine 6 grame

- sodiu 62 mg

- zaharuri 0,5 g

- vitamina A, compelxul de vitamine B, vitamina D, vitamina , vitamina K

- fosfor

- seleniu

- calciu

- colina 147 de micrograme. Colina este un macronutrient esențial pentru ficat, nervi, activitatea musculară, dezvoltarea normală a creierului, susținerea unui nivel bun de energie și menținerea unui metabolism sănătos. Citește aici care sunt beneficiile consumului de ouă.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel