Rodiile sunt în primul rând foarte bogate in fibre dietetice și antioxidanți. Culoarea roșie a fructului provine din pigmenții vegetali numiți polifenoli, care se găsesc în multe plante și care funcționează ca antioxidanți în organism și ajută la combaterea inflamației și a îmbătrânirii.
Când desfaci o rodie, boabele roșii, zemoase dinăuntru au un gust dulce, dar acru. În interiorul fiecărui aril (acea parte cărnoasă care acoperă sămânța) se află un mic sâmbure. Este în regulă să mănânci rodia cu tot cu sâmburi, sau o poți stoarce ca să rămâi cu sucul. Dar nu se mănâncă zonele albe (membrane) din rodie și coaja ei.
Jumătate dintr-o ceașcă de arili de rodie conține 72 de calorii, 16 grame de carbohidrați și trei grame de fibre. Rodiile sunt, de asemenea, bogate în folat, potasiu și vitamina K.
Originare din Iran și India, rodiile cresc în principal în Mediterana, Orientul Mijlociu, Asia de Sud și părți din America. Dintotdeauna rodiile au fost asociate cu abundența, fertilitatea și norocul.
Se crede că rodiile stimulează sănătatea inimii, deși, potrivit Institutului Național american de Sănătate, până acum cercetările asupra lor sunt încă limitate. Conținutul de antioxidanți, însă, ar putea ajuta la scăderea inflamației și, ca rezultat, la promovarea arterelor sănătoase.
O analiză din 2017 publicată în jurnalul Pharmacological Research (link direct analiză), care a cuprins opt studii clinice, a arătat că sucul de rodie a redus tensiunea sistolică și diastolică. Efectul a rămas chiar și atunci când se consumă suc de rodie în cantități diferite. Autorii au concluzionat că „poate fi prudent să includem acest suc de fructe într-o dietă sănătoasă pentru inimă”.
Scade sau crește efectul unor medicamente
Tocmai de aceea e bine să fiți precauți când consumați rodii și luați medicamente care vă scad tensiunea, deoarece o pot reduce prea mult.
De asemenea, rodiile ar putea încetini viteza cu care ficatul descompune unele tipuri de medicamente. Aceasta include medicamente care scad colesterolul, cum ar fi statinele.
Rodiile pot interacționa, de asemenea, cu warfarina – pentru subțierea sângelui-, scăzând efectul acesteia și crescând riscul de coagulare. Pentru a fi în siguranță, discutați cu medicul curant înainte de a consuma regulat rodii sau suc de rodie.
Un număr mic de oameni pot întâmpina probleme digestive, cum ar fi diareea din cauza consumului de rodii, notează NIH (link direct sursa informației).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.