Cât de sănătoasă este pâinea. Conținutul nutrițional al pâinii depinde de tipul acesteia. Pâinea este un aliment de bază în multe țări și este consumată în întreaga lume de milenii.
Pregătită în mod obișnuit dintr-un aluat făcut din făină și apă, pâinea este disponibilă în multe varietăți, inclusiv pâine acrișoară, pâine dulce, pâine cu sifon și multe altele.
În ciuda popularității sale pe scară largă, pâinea este adesea caracterizată ca fiind nesănătoasă, dăunătoare și care îngrașă.
Pâinea, săracă în nutrienți esențiali
În comparație cu alte alimente precum fructele și legumele, pâinea este relativ săracă în nutrienți esențiali. Este mai degrabă bogată în calorii și carbohidrați, dar săracă în proteine, grăsimi, fibre, vitamine și minerale.
Cu toate acestea, profilul nutritiv poate varia foarte mult între diferitele tipuri de pâine. De exemplu, pâinea integrală se poate lăuda cu o cantitate mai mare de fibre, în timp ce cerealele germinate sunt mai bogate în betacaroten și vitaminele C și E.
Pâinea conține gluten
Produsele din grâu, cum ar fi pâinea, conțin gluten, un anumit tip de proteină care ajută aluatul să crească și îi conferă o textură elastică. Deși majoritatea oamenilor digeră glutenul cu ușurință, unii nu îl pot tolera.
De exemplu, boala celiacă este o tulburare autoimună în care glutenul deteriorează mucoasa intestinului subțire și afectează absorbția nutrienților. Unii oameni pot avea, de asemenea, o sensibilitate la gluten, care poate provoca probleme precum balonare, diaree și dureri de stomac. Pentru aceste persoane, pâinea de grâu ar trebui evitată cu totul pentru a preveni efectele secundare negative, potrivit Healthline.
Pâinea, bogată în carbohidrați
Pâinea este bogată în carbohidrați - o singură felie de pâine albă conține în medie 13 grame. Organismul dumneavoastră descompune carbohidrații în glucoză, ceea ce duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge.
Unele cercetări sugerează că consumul de alimente cu un indice glicemic ridicat (IG) - o măsură a rapidității cu care alimentele cresc nivelul de zahăr din sânge - poate duce la creșterea foamei și la un risc mai mare de supraalimentare.
Un studiu efectuat pe 571 de adulți a legat chiar consumul de alimente cu IG ridicat de creșterea greutății corporale.
Dietele bogate în carbohidrați pot fi, de asemenea, asociate cu un risc mai mare de diabet de tip 2 și de sindrom metabolic, un grup de afecțiuni de sănătate care cresc riscul de boli de inimă.
Cu toate acestea, anumite soiuri, cum ar fi pâinea integrală, sunt, de asemenea, bogate în fibre, care pot încetini absorbția zahărului în fluxul sanguin pentru a ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
Studiile indică faptul că sporirea aportului de fibre poate reduce riscul de boli coronariene, hrănește bacteriile intestinale benefice și crește frecvența scaunelor pentru a promova regularitatea acestora.
Pâinea poate conține antinutrienți
Cerealele conțin de obicei antinutrienți, compuși care împiedică organismul să asimileze anumite minerale. În special, cerealele sunt bogate în acid fitic, un tip de moleculă care se leagă de fier, zinc, magneziu și calciu și împiedică absorbția acestora.
Deși pâinea bogată în fibre, din cereale integrale, poate avea un profil nutritiv mai bogat decât pâinea din cereale rafinate, cu mai puține fibre, cum ar fi pâinea albă, este, de asemenea, mai probabil să fie mai bogată în antinutrienți. Pentru majoritatea oamenilor care urmează o dietă sănătoasă și bine echilibrată, antinutrienții ar trebui să fie puțin îngrijorători.
Cu toate acestea, pentru vegani, vegetarieni și cei care își bazează dieta pe cereale și leguminoase, antinutrienții pot contribui la deficiențe nutriționale grave. Înmuierea și germinarea cerealelor înainte de coacere este o modalitate ușoară și eficientă de a reduce conținutul de antinutrienți și de a spori absorbția nutrienților.
Pâinea poate fi îmbogățită cu vitamine și minerale
Pâinea este, în general, săracă în nutrienți importanți precum proteine, fibre, vitamine și minerale. Cu toate acestea, unele tipuri sunt îmbogățite cu micronutrienți suplimentari pentru a le spori valoarea nutritivă și a preveni deficiențele.
Printre compușii obișnuiți adăugați în pâine se numără fierul, riboflavina, tiamina și niacina.
Deși fiecare porție de pâine îmbogățită furnizează doar o cantitate mică din micronutrienții de care aveți nevoie, aceasta vă poate ajuta să vă satisfaceți nevoile atunci când este asociată cu o dietă sănătoasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.