”Medicina modernă acordă puțină atenție deficiențelor nutriționale la pacienții cu chirurgie cardiacă. În același timp, în Oncologie, Pediatrie, Gastroenterologie, nutriția este tratată mai atent. Pentru a remedia această situație, în 2011 am început un studiu care a inclus sarcina de identificare a prevalenței de deficit nutritiv în rândul celor care au suferit o intervenție chirurgicală cardiacă”, afirmă Sergey Efremov, autorul principal al unei cercetări care evidențiază importanța alimentației bolnavului după intervenția cardiacă.
Acesta este anestezist-reanimator, șeful Departamentului de Cercetare al Clinicii Pirogov de Tehnologii medicale înalte din cadrul Universității St Petersburg, Rusia. Și, vreme de opt ani, a monitorizat peste 1.000 de pacienți care au suferit operații pe inimă. La internarea bolnavilor, cercetătorii au chestionat persoanele folosind un sondaj. În baza unor indicatori care caracterizează raportul cantitativ al masei musculare și a grăsimii a fost evaluată starea nutrițională a pacienților. După un an, 3 ani și după 8 ani au fost din nou chestionați despre sănătatea lor.
”Ca rezultat al studiului, am constatat că starea nutrițională a pacientului are o importantă valoare prognostică, deoarece ne permite să identificăm rata complicațiilor postoperatorii. În plus, am reușit să identificăm un grup mic de pacienți cu chirurgie cardiacă care sunt mai susceptibili la această afecțiune. Aceștia sunt pacienții cu boli cardiace valvulare”, afirmă Sergey Efremov, potrivit medicalxpress.com.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.