Calciul, un mineral conținut de unele alimente, este indispensabil pentru a avea oase puternice și pentru a îndeplini multe funcții importante.
La ce duce prea mult sau prea puțin calciu
O cantitate insuficientă de calciu afectează sănătatea oaselor, iar în unele cazuri – la femei, în special – poate duce la apariția osteoporozei, o boală în care oasele devin fragile și mai predispuse la fracturi. Unele studii au demonstrat că o dietă bogată în calciu ar scade riscul de a dezvolta cancer de colon sau rect sau de a crește riscul de cancer de prostată, dar ar reduce și posibilitatea de a avea o boală cardiovasculară și AVC.
Alte studii care au analizat efectele calciului asupra hipertensiunii susțin că administrarea de aporturi recomandate de calciu ar reduce riscul apariției tensiunii arteriale crescute. Un aport prea mare de calciu, conform unor cercetări citate de Institutul Național de Sănătate, SUA, ar crea un risc mai mare de pietre la rinichi, însă opiniile sunt împărțite pe această temă.
Un rol esențial îl are calciul în preeclampsia, o afecțiune medicală gravă în care o gravidă dezvoltă hipertensiune și probleme renale. Potrivit sursei citate, femeile care primesc mai puțin de 900 mg de calciu pe zi, administrarea de calciu în timpul sarcinii ar reduce riscul de preeclampsie, însă medicul va preciza cantitatea necesară și va monitoriza gravida.
Alte informații despre efectele lipsei calciului în organism și alte recomandări sănătoase puteți citi pe site-ul Clinicii Mayo, una dintre cele mai bune instituții medicale americane.
Unde se găsește
Calciul se găsește în alimente precum: lactate (lapte, iaurt, brânză – principalele surse de calciu), varză, brocoli, conserve de sardină, somon, majoritatea cerealelor, sucuri de fructe, orez, băuturi din soia.
Ce exerciții puteți face ca să vă întăriți oasele și în ce alte alimente se găsește calciul puteți citi AICI, pe site-ul Școlii de Medicină Johns Hopkins.
Cu ce medicamente să nu-l amestecați
Unele medicamente pot scădea sau crește nivelul de calciu din organism, de aceea ar fi bine să fiți atenți la o serie de medicamente precum: bifosfonați (pentru tratarea osteoporozei); antibiotice din familiile fluorochinolonelor și tetraciclinelor; diuretice; antiacidele; glucocorticoizii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.