Cât de eficiente mai sunt vaccinurile COVID împotriva noilor tulpini. Dr Radu Țincu explică

Florina Pop |
Data publicării:

Medicul Radu Țincu de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca spune că ar trebui intensificată vaccinarea în perioada următoare, în România.

Sunt deja 52 de cazuri COVID cu noua tulpină britanică în România. Medicul de Terapie Intensivă Radu Țincu spune că ar trebui ”să creștem secvențierea genomică și să aflăm cu adevărat care este incidența de circulație a acestei variante virale pentru că în foarte multe dintre focarele apărute în prezent este posibil să fie implicată această nouă variantă virală”.

”Neavând date suficiente, autoritățile nu pot face predicții și nu pot implementa măsuri coerente de stăpânire a acestei pandemii. Sunt și alte mutații vehiculate. Este chiar o mutație nouă, E484K, care este asemănătoare și a fost regăsită atât la varianta braziliană, cât și varianta britanică. Și ce știm despre aceste noi variante este că au o transmisibilitate ridicate pe de o parte, pe de altă parte se pune problema reinfecției. Pacienți care au fost infectați cu variante precedente e posibil să se reinfecteze. Și, nu în ultimul rând, se pune problema rezistenței la anticorpi, adică dacă suntem vaccinați sau am trecut prin boală este posibil ca aceste noi variante virale să fie mai rezistente în fața anticorpilor pe care i-am dobândit”, susține medicul Radu Țincu, la digi24.

Întrebat dacă în acest context mai are efect vaccinul, acesta a răspuns:

”Până la acest moment, informațiile pe care le avem este că vaccinurile își păstrează în continuare eficiența și împotriva acestor variante virale. Însă vreau să vă spune de unde a venit această îngrijorare. Sunt în acest moment în studiu două vaccinuri, Novavax și Johnson&Johnson, care au fost realizate în SUA și Marea Britanie, testele, dar și în Africa de Sud. S-a observat o diferență foarte mare de eficiență. Dacă pentru Novavax, în Marea Britanie eficiența e de 90%, în Africa de Sud este o eficiență redusă până la 60%. Același lucru l-am observam și la Johnson&Johnson. Dacă în SUA, eficiența este de 72%, în Africa de Sud eficiența este de 57%. Luând datele din Africa de Sud, cercetătorii au observat că 95% dintre pacienți aveau această nouă variantă și acest lucru a ridicat suspiciunea că e posibil să fie nevoie de o cantitate mai mare de anticorpi pentru a neutraliza aceste variante virale.

De aceea, din punctul meu de vedere, cel mai important element în perioada următoare este intensificarea campaniei de vaccinare pentru a ne asigura că într-o perioadă scurtă de timp cât mai mulți oameni vor avea anticorpi împotriva virusului SARS-CoV2”.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel