Cât de des trebuie să îți tai unghiile? Răspunsul depinde de mai mulți factori. Igiena adecvată a mâinilor include curățarea și tăierea unghiilor, care pot adăposti murdărie și germeni și pot contribui la răspândirea unor infecții, cum ar fi oxiurile. Unghiile trebuie păstrate scurte și curățate frecvent cu apă și săpun. Din cauza lungimii lor, unghiile mai lungi pot adăposti mai multă murdărie și bacterii decât unghiile scurte, contribuind astfel la răspândirea infecției, notează CDC.
Ce trebuie să știi despre tăierea unghiilor
Înainte de tăierea sau îngrijirea unghiilor, toate ustensilele trebuie curățate corespunzător. Sterilizarea echipamentului înainte de utilizare este deosebit de importantă atunci când instrumentele de unghii sunt împărțite între un număr de persoane, așa cum este obișnuit în saloanele de înfrumusețare.
Infecțiile unghiilor sau ale unghiilor de la picioare se caracterizează adesea prin umflarea pielii înconjurătoare, durere în zona înconjurătoare sau îngroșarea unghiei. În unele cazuri, aceste infecții pot fi grave și trebuie tratate de un medic.
Cum să preveniți infecțiile unghiilor
Pentru a ajuta la prevenirea răspândirii germenilor și a infecțiilor unghiilor trebuie să țineți cont de mai multe aspecte.
- Păstrați unghiile scurte și tăiați-le des.
- Frecați partea inferioară a unghiilor cu apă și săpun (sau o perie de unghii) de fiecare dată când vă spălați pe mâini.
- Curățați orice instrumente de îngrijire a unghiilor înainte de utilizare.
- În saloanele de unghii, sterilizați instrumentele de îngrijire înainte de utilizare.
- Evitați mușcarea unghiilor.
- Evitați tăierea cuticulelor, deoarece acestea acționează ca bariere pentru a preveni infecția, mai notează CDC.
La urma urmei, aceste părți mici joacă un rol important în protejarea vârfurilor degetelor sensibile și a degetelor de la picioare de leziuni. Așadar, menținerea lor la o lungime corespunzătoare este una dintre cele mai bune modalități de a evita problemele majore ale unghiilor, cum ar fi marginile zimțate.
Vezi și: Ai slăbit fără să ții o dietă? Iată opt cauze posibile
Cât de des ar trebui tăiate unghiile
Dar cât de des trebuie tăiate unghiile? Răspunsul depinde în funcție de activitățile pentru care vă folosiți mâinile. De exemplu, dacă cântați la vioară sau lucrați mult la motoarele mașinilor, este posibil să doriți să aveți unghii mai scurte și va trebui să le tăiați mai des.
Dar dacă lucrezi într-o industrie legată de frumusețe sau cosmetice, ai putea prefera să ai unghii mai lungi și să le tai mai rar pentru a atinge lungimea dorită.
Un alt factor de luat în considerare este faptul că unghiile diferite tind să crească la rate diferite. Unghiile de la mâini cresc mai repede decât unghiile de la picioare, iar unghiile de pe degetele medii și inelare cresc mai repede decât celelalte. Unghiile de pe mâna ta dominantă ar putea crește, de asemenea, mai repede decât cele de pe cealaltă parte. În medie, unghiile cresc aproximativ 0,004 inci (0,1 milimetri) pe zi, potrivit How Stuff Works.
În orice caz, ceea ce este cel mai important este să vă tăiați unghiile în mod regulat și să vă asigurați că nu lăsați marginile zimțate în urmă pentru a prinde hainele, provocând ruperea unghiei. Ar putea fi util să vă tăiați unghiile cel puțin o dată pe săptămână, astfel încât întreținerea regulată să devină un obicei.
Dacă aveți unghii slabe sau fragile, veți dori să păstrați unghiile destul de scurte pentru a reduce riscul de a le rupe sau despica. Pentru a evita despicarea lor, puteți încerca, de asemenea, să le tăiați imediat după o baie sau duș sau după ce le înmuiați în apă.
Dar nu este vorba doar de cât de des vă tăiați unghiile, ci și de modul în care o faceți.
Cum să îți tai unghiile corect
Îngrijirea unghiilor este o rutină simplă, dar importantă de auto-îngrijire. Nu numai că unghiile scurte, bine îngrijite arată foarte bine, ele sunt, de asemenea, mai puțin susceptibile de a adăposti murdărie și bacterii, ceea ce poate duce la o infecție. Deși tăierea unghiilor pare destul de simplă, există câțiva pași importanți pe care ar trebui să îi urmați pentru a vă asigura o tăietură sănătoasă. Pentru a-ți tăia corect unghiile, dermatologii de la Academia Americană de Dermatologie recomandă următoarele sfaturi:
Înmuiați unghiile. Cel mai bun moment pentru a vă tăia unghiile este imediat după ce ați făcut o baie sau un duș. Cu toate acestea, dacă acest lucru nu este posibil, înmuiați-vă unghiile în apă călduță timp de câteva minute.
Folosiți ustensile adecvate. Utilizați o unghieră sau foarfecă diferită pentru unghiile de la mâini și cele de la picioare. Nu uitați să vă dezinfectați instrumentele lunar. Pentru a le dezinfecta, înmuiați o perie mică într-un castron de alcool și apoi utilizați peria pentru a freca unghiera sau foarfeca. După aceea, clătiți uneltele în apă fierbinte și uscați-le complet înainte de a le pune departe.
Tăiați aproape de buricul degetului. Utilizați o pilă de unghii pentru rotunji ușor la colțuri, deoarece acest lucru vă va ajuta să le mențineți puternice și să le împiedicați să prindă lucruri precum îmbrăcămintea sau mobilierul.
Neteziți marginile neuniforme sau aspre folosind o pilă de unghii.
Lasă-ți cuticulele în pace. Cuticulele protejează rădăcina unghiei, de aceea este important să evitați tăierea cuticulelor sau împingerea lor înapoi. Când tăiați cuticulele, este mai ușor pentru bacterii și alți germeni să intre în corpul dumneavoastră și să provoace o infecție.
Hidratează unghiile după tăiere. Acest lucru este deosebit de important atunci când aerul este uscat, deoarece unghiile uscate se despică mult mai repede.
Unghiile sunt o reflectare a sănătății tale generale. Dacă observați o schimbare a culorii, texturii sau formei unghiei, consultați un dermatolog. În timp ce unele modificări sunt inofensive, altele ar putea fi un semn al unei boli, cum ar fi melanomul, sau o infecție, cum ar fi o infecție fungică a unghiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.