Cât de des trebuie să îți înlocuiești pernele. De ce e important acest lucru și ce poți să pățești dacă nu o faci

Monika Baciu |
Data publicării:
pernele - FOTO: Freepik
pernele - FOTO: Freepik

Cât de des trebuie să înlocuiești pernele și ce poți să pățești dacă nu faci lucrul acesta. Ce trebuie să știi despre cum se spală corect.

Cât de des trebuie să înlocuiești pernele. Experții sunt de acord că un somn bun este esențial pentru sănătatea fizică și mentală. O modalitate de a vă pregăti pentru un somn mai bun este optimizarea mediului din dormitor și a lenjeriei de pat. Acest lucru include întreținerea pernei și înlocuirea acesteia atunci când este necesar, astfel încât să vă ofere întotdeauna o susținere adecvată.

Deoarece petrecem atât de multe ore în pat cu capul sprijinit pe pernele noastre, este, de asemenea, esențial să fiți atenți la calitatea și curățenia pernelor. Faptul că nu schimbați pernele în mod regulat poate duce la reacții alergice, erupții cutanate și dureri de gât. Vom discuta despre cum să ai grijă de perna ta și cum să știi când este timpul pentru una nouă.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre conservarea alimentelor. Carmen Dorobăț: Le dezinfectează, nu mai avem nicio bacterie

Cât de des ar trebui să vă înlocuiți pernele

Cei mai mulți experți recomandă înlocuirea pernelor la fiecare 1 sau 2 ani. Acest lucru vă ajută să vă asigurați că folosiți perne care vă susțin, sunt curate și nu conțin alergeni. De asemenea, este important să aveți grijă de pernele pe care le folosiți pentru a le asigura longevitatea.

În general, vă veți putea da seama când este timpul să vă înlocuiți pernele. Dacă vă treziți cu dureri de gât sau dacă nu reușiți să găsiți o poziție de somn confortabilă, s-ar putea să însemne că perna dvs. nu vă mai oferă suportul de care aveți nevoie.

La fel ca în cazul saltelei, ar trebui să înlocuiți pernele atunci când încep să se lase sau să dezvolte umflături. De asemenea, ar putea fi momentul să vă uitați la perne noi atunci când observați îngălbenirea excesivă sau dacă alergiile dumneavoastră se manifestă noaptea.

Anumite materiale pentru perne sunt mai durabile decât altele. De exemplu, o pernă din poliester poate dura doar 1 an, în timp ce o pernă din latex poate dura până la 3 ani. Pe lângă tipul de material, calitatea materialelor sau densitatea spumelor pot juca, de asemenea, un rol important.

Alegerea celei mai bune perne, realizată cu materiale de calitate superioară, înseamnă, în general, că va trebui să o înlocuiți mai rar. Curățați-vă perna și fețele de pernă în mod regulat pentru a proteja perna și pentru a-i îmbunătăți durata de viață. Ar trebui să vă spălați fețele de pernă de fiecare dată când vă spălați așternuturile, iar multe perne în sine pot fi spălate și uscate periodic la mașină.

Vezi și: Adenomul de prostată, cea mai frecventă tumoare. Conf. dr. Marcian Manu: Asta trebuie să știe toată lumea! Cam toți bărbații vor avea

De ce este important să înlocuiți pernele

Înlocuirea frecventă a pernelor poate părea o bătaie de cap, dar pernele care nu mai sunt în stare bună pot contribui la reacții alergice, erupții cutanate și dureri musculare.

O pernă veche poate acumula alergeni precum acarieni, ciuperci, mucegai și păr de animale de companie. Pentru unele persoane, dormitul în apropierea acestor alergeni poate provoca curgerea sau înfundarea nasului, mâncărimi ale pielii și ochi iritați care pot avea un impact asupra calității somnului. Înlocuirea frecventă a pernelor sau investiția într-o pernă concepută pentru a fi antimicrobiană și respirabilă poate ajuta la prevenirea alergiilor legate de perne.

Uleiurile de față și de păr, transpirația, saliva și alte murdării se pot infiltra, de asemenea, prin fețele de pernă și pot rămâne blocate în pernele dvs., provocând pete galbene la suprafață.

Aceste substanțe pot chiar să vă înfundă porii și să declanșeze erupții de acnee sau erupții cutanate pentru persoanele cu piele sensibilă. Spălarea frecventă a fețelor de pernă și a pernelor cu un detergent delicat poate ajuta la atenuarea acumulărilor, iar înlocuirea regulată a pernelor poate oferi un nou început care nu va irita pielea.

Poate cel mai important, pernele au rolul de a vă susține gâtul și capul în timp ce dormiți, ameliorând tensiunea musculară și promovând o aliniere sănătoasă a coloanei vertebrale.

O pernă care s-a lăsat sau s-a aplatizat în timp nu va oferi suportul necesar și s-ar putea să vă treziți amorțit și neodihnit. Persoanele care dorm pe o parte pot avea, de asemenea, umeri dureroși din cauza unei perne aplatizate. Dacă perna dvs. nu mai oferă suportul pe care îl oferea odată, ar putea fi timpul să o înlocuiți. Dacă o pufniți sau o împăturiți, nu veți reuși decât până la un punct.

”Cei care dorm pe o parte au tendința de a avea nevoie de o pernă cu înălțime mare pentru susținere și pentru a umple spațiul de sub cap și gât pentru a promova alinierea corectă a coloanei vertebrale.

Păstrați-vă capul și gâtul aliniate la aproximativ 30 de grade cu ajutorul unei perne bune, astfel încât căile respiratorii să rămână deschise în timpul nopții, permițând aerului să curgă de la nas la plămâni fără obstrucție”, explică Sarah Silverman, Psy.D., psiholog licențiat și consultant holistic pentru bunăstarea somnului, care tratează pacienți din New York și Florida, potrivit Sleep Foundation.

Vezi și: Durerile de spate, semn al unui cancer agresiv. Mărturisiri dureroase: Mi-a devorat organele. Îmi pregăteam înmormântarea

Cum se spală pernele

O pernă din spumă cu memorie nu trebuie introdusă în mașina de spălat sau în uscător. În schimb, cel mai bine este să curățați această pernă la fața locului atunci când este necesar. Puteți spăla perna manuală temeinic la fiecare 2 luni cu un detergent delicat și o puteți lăsa să se usuce la aer. Pernele din spumă cu memorie ar trebui înlocuite la fiecare 2 sau 3 ani.

La fel ca și pernele din spumă cu memorie, pernele din polistiren pot fi curățate la fața locului atunci când este necesar și pot fi spălate manual cu un detergent delicat la fiecare 2 sau 3 luni, apoi uscate la aer. Pernele din polistiren tind să dureze între 2 și 3 ani înainte de a fi nevoie să fie înlocuite.

Multe perne din puf și pene pot fi spălate la mașină, dar unele trebuie curățate la uscat. Atunci când spălați la mașină o pernă din puf sau pene, folosiți ciclul delicat, apă caldă și un detergent blând. Uneori, poate fi necesar să se ruleze ciclul de clătire de mai multe ori pentru a elimina tot detergentul.

Puteți usca pernele la aer liber sau le puteți pune într-un uscător la un nivel scăzut timp de aproximativ 20 de minute. Spălați aceste perne la fiecare 3 până la 6 luni și înlocuiți-le la fiecare 1 până la 3 ani. Vă puteți da seama că este timpul pentru o înlocuire dacă perna nu revine la forma normală după ce o pliați în două.

Evitați să spălați pernele din latex în mașina de spălat. Puteți curăța petele pe alocuri și puteți spăla perna de mână cu apă caldă și un detergent ușor la fiecare 2-3 luni. Nu scufundați perna în apă și nu o stoarceți. În schimb, așezați perna pe plat pentru a se aerisi. Ar trebui să vă înlocuiți perna din latex la fiecare 2 până la 4 ani.

Umiditatea poate strica pernele din hrișcă, așa că cel mai bine este să vă protejați perna din hrișcă cu o husă detașabilă și lavabilă. Cele mai multe perne din hrișcă pot fi deschise, permițându-vă să uscați cojile de hrișcă la soare în cazul unei vărsări accidentale. De asemenea, vă puteți întineri perna prin înlocuirea cojilor de hrișcă odată ce încep să se aplatizeze, aproximativ o dată la 3 ani.

Spălați-vă fețele de pernă cel puțin o dată pe săptămână. Diferitele materiale au instrucțiuni de îngrijire diferite, așa că verificați eticheta producătorului pentru îndrumare. Înlocuiți fețele de pernă la fiecare 1 sau 2 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel