Peștele este un aliment recunoscut pentru bogăția în nutrienți și efectele benefice pe care le are pentru sănătate. Cu toate acestea, există câteva dezavantaje ale consumului de pește.
De ce e bine să mâncăm pește?
Peștele este printre puținele produse care conțin Omega 3. Tot în compoziție peștelui intră și vitamina D, vitamina B2, vitamina B12, calciul, fosforul, zincul, iodul, magneziul și potasiul. Peștele este, de asemenea, bogat în proteine, iar proprietățile sale ajută la sănătate inimii, a oaselor și a creierului. Totodată, acest aliment este potrivit pentru persoanele care vor să slăbească și pentru diabetici.
Cât pește trebuie să consumăm?
Specialiștii ne spun cât de des este recomandat să mâncăm pește. Acesta ar trebui să fie inclus în alimentație de două ori pe săptămână. În ceea ce privește porția potrivită la o masă pentru un adult, aceasta este de aproximativ 200 de grame de pește.
Care sunt riscurile la care ne expune consumul de pește
Din păcate, în ultima perioadă, prezența metalelor grele în apă a generat apariția unor riscuri ale consumului de pește. Arseniul, plumbul, mercurul, cadmiul, cromul, cuprul și nichelul sunt metalele grele prezente în apă. Dintre acestea, mercurul, plumbul și cadmiul se găsesc și în pești. Odată ajunse în organismul uman, metalele grele determină disfuncții ale rinichilor, afecțiuni ale sistemului gastrointestinal, boli ale creierului, probleme dermatologice, disfuncții ale sistemului imun și cancer.
Femeile însărcinate trebuie să aibă o grijă deosebită în alegerea produselor alimentare. Expunerea la alimente contaminate, în special consumul de peste poate declanșa fătului intoxicație cu mercur și probleme neurologice.
Din cauza acestor efecte dăunătoare pentru corp este recomandat consumul cu prudență a peștelui și achiziționarea produselor alimentare din surse sigure.
Mercurul, cel mai periculos dintre metalele grele
Mercurul este considerat cel mai periculos metal greu și, din păcate, acesta se găsește într-o proporție suficientă în peștele oceanic. Tonul, macroul, somonul de Atlantic sunt produse pe care mulți români le cumpără, dar puțini cunosc faptul că peștele oceanic de dimensiuni mari conține o cantitate mai mare de mercur. Creveții, homarul, crabul au și ele un conținut crescut în metale grele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.