Cât costă spitalizarea în România și cât costă în străinătate. Cristea: E păcat, ca român, să faci eforturi să mergi în străinătate și să fii tratat ca un cetățean din lumea a treia

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cat costa spitalizarea in romania - Foto: Freepick @lenetstanfree @rawpexels
Cat costa spitalizarea in romania - Foto: Freepick @lenetstanfree @rawpexels

Ce progrese s-au făcut în ultimii 15 ani în ortopedie, cât costă spitalizarea în România comparativ cu spitalele din străinătate și de ce nu ar trebui să mai plecăm în alte țări pentru intervențiile chirurgicale.

Medicul ortoped Ștefan Cristea, șeful secției de ortopedie de la Spitalul Sfântul Pantelimon, ne-a vorbit despre progresele care s-au făcut în ultimii 15 ani în ortopedie, despre costurile spitalizării în România și costurile spitalizării în străinătate și a explicat de ce românii nu ar trebui să mai plece în străinătate pentru a-și opera sau trata afecțiunile ortopedice.

"Chirurgia ortopedică este o chirurgie extrem de tehnicizată, extrem de dependență de toate procesele tehnice actuale. Așadar, 50 de ani le-au trebuit chirurgilor de chirurgie generală care să facă și ei o endoscopie eficientă, în timp ce chirurgul ortoped făcea de demult chirurgie endoscopică a genunchiului. Dar, dinamica este atât de mare, încât chirurgia ortopedică are niște progrese fantastice.

La ora actuală, nu este o fantezie de a trata anumite situații, ci este un standard în aplicarea tratamentului.

Ecografiile au devenit 3D, se pot face puncții ghidate sub explorări imagistice, sub explorări radiologice, dar și CT și RMN. (...) În ultimii 15 ani a crescut precizia execuției.

Au trecut 30 de ani de când s-a inventat prima generație a roboților chirurgicali, cu chirurgie minim-invazivă cu ajutorul navigației. Vă dați seama dacă astăzi, nu mai există mașină care să nu aibă sistem de navigație. Nu mai trebuie să cauți cum faci să ajungi la hotel. Pui navigația și te duce imediat. Așa e și în chirurgie, navigația te ajută extraordinar de bine să ai o precizie a chirurgiei, cu o acuratețe fantastică.

Vezi și: Durere cervicală. 5 trucuri să scapi de durerea de ceafă și cap. Trucul genial cu compresa

A crescut foarte mult calitatea implanturilor protetice. Nanotehnologia a făcut în așa fel încât stabilirea preciziei de osteointegrare a implanturilor protetice să fie atât de bună încât să nu poată să pătrundă între os și implant germeni. A crescut foarte mult calitatea metalurgiei pe care o folosim în implanturile protetice.

A scăzut foarte mult numărul de ioni de carbon, au devenit proteze personalizate.

Frecarea în implant a scăzut foarte mult, să fie minimă, cât mai permisivă pentru a putea permite un număr foarte mare de cicluri de uzură.

Chirurgia este o chirurgie de o zi. Schimbăm genunchiul omului și a doua zi el pleacă acasă, ceea ce este senzațional. Îi punem un insert digital optimizat pentru probă, vedem care e optim pentru el și acela îl vom repune în pacient. Nu mai e nevoie de incizii mari", a declarat medicul Ștefan Cristea, șeful secției de ortopedie de la Spitalul Sfântul Pantelimon, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.

Cât costă o zi de spitalizare în străinătate și cât costă o zi de spitalizare în România

 

În ultimii 15 ani a scăzut foarte mult prețul acestor prestații și complicațiile lor, și zilele de spitalizare. Se face chirurgia de o zi. Dacă o zi de spitalizare trebuie să coste 3.000 de euro, sigur că, din păcate, așa e de scumpă o zi de spitalizare. Și la noi, în România, 3.000 de lei ajunge, dar se face o zi de spitalizare, pentru a putea minimaliza costurile care sunt în cadrul spitalizării. 

Pe de altă parte, scade foarte mult pierderea de sânge, prin aplicarea acidului tranexamic, prin aplicarea auto-transfuziei. Pacientul are beneficiul scăderii durerii în timpul unei operații și de după operație, în timpul recuperării și atunci el va face o reclamă foarte bună chirurgului.

S-au descoperit antibiotice noi, anticoagulante care scad riscul deceselor, accidentele tromboembolice.

În chirurgia tumorală, terapia a ajuns atât de specifică, încât ținta să fie extrem de fină și de preciză.

Chimioterapia a ajuns să fie extrem de evoluată (...).

Populația îmbătrânește din ce în ce mai mult în lume și tratamentul osteoporozei este foarte bine aplicat, încât pacienții să poată să supraviețuiască bine într-o societate prosperă. A crescut calitatea vieții prin vertebro-plastie, un gest care se face fără anestezie, în care piese vertebrale afectate de tumori sau de traumatisme sunt restabilite ca și înălțime, ca formă în structură, prin injectarea cimentului acrilic. Toate aceste lucruri nu se întâmplă numai în străinătate, ci și în România, în mod uzual. Nu este un lucru de excepție. 

În chirurgia oncologică sunt rezecții, reconstrucții protetice care îți fac efectul atât de bine încât pacientul ajunge să supraviețuiască tumorii și ajunge la revizia reviziei protezei tumorale care o are.

Vezi și: Depresia postpartum la bărbați. De ce devin RECI după nașterea copilului și unde greșesc femeile. Leca: Nu știu cum să fugă mai repede! Va spune că este mult prea obosit

În ultimii 15 ani a apărut Internetul, a apărut online-ul și pacientul devine din ce în ce mai informat. Sunt site-uri care îl fac să-și aleagă medicul. Pe de altă parte, medicul devine foarte informat", a mai spus medicul ortoped.

România, implanturi gratuite, dar puține. Dr. Ștefan Cristea arată problema. "E păcat pentru un român să facă eforturi să se ducă în străinătate și să fie maltratat, tratat ca un cetățean din lumea a treia și să nu fie tratat cu respect în țara lui europeană, în România"

 

"Vorbim de toate centrele mari de chirurgie protetică a șoldului, genunchiului, cotului, umărului... toate aceste centre supra-specializate în chirurgie ortopedică reconstructivă sunt dotate, gratuit, cu proteze de bună calitate, de câteva tipuri de proteze americane sau englezești de cea mai bună calitate.

Problema este că banii nu ajung, suntem totuși o țară europeană, dar săracă, și cantitatea de implanturi care ni se atribuie fiecăruia dintre centre este mică, încât timpul de așteptare la aceste implanturi devine neplăcut de lungă.

În plus, în România, pentru că este o particularitate, pacientul merge dintr-o clinică în alta, ajunge să fie pe lista de așteptare a tuturor clinicilor și cine-l sună mai repede ăla l-a operat  și ajungi să-l suni și să afli: A, m-am operat de mult la privat.

Asta este chirurgia, nu asta este problema, ci faptul că în România, atât în spitalele de stat, cât și în spitalele private, calitatea a crescut atât de mult, încât sunt comparative cu ceea ce se întâmplă în străinătate.

La ora actuală, este păcat pentru un român să facă eforturi să se ducă în străinătate și să fie maltratat, tratat ca un cetățean din lumea a treia și să nu fie tratat cu respect în țara lui europeană, în România", a conchis medicul Ștefan Cristea.

Vezi și: 6 reguli de aur pentru un somn odihnitor. Câte GRADE trebuie să avem și ce NU ar trebui să mai existe în dormitor: Multă lume crede că e bine, dar NU

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel