Conform unui studiu realizat la Universitatea din Nantes, 10% din pacienții suferinzi de Sars-CoV-2 și diabet își găsesc sfârșitul pe patul de spital. Ultimele statistici din 2020 privind România, arată că avem nu mai puțin de 823.000 de diabetici, aflându-se sub schema de tratament al Programului Național de Diabet Zaharat.
Incidența diabetului crește
Una din cele cinci cauze principale ale decesului la nivel mondial este diabetul zaharat. Este o preocupare a sănătății globale cu o creștere estimată a prevalenței de la 170 milioane în 2000, la 366 milioane până în 2030.
Numeroase medicamente tradiționale sunt derivate din ierburi medicinale și materia organică. Plantele medicinale și produsele lor continuă să fie un ajutor terapeutic pentru ameliorarea afecțiunilor, acestea fiind utilizate încă din cele mai străvechi timpuri pentru tratarea diabetului.
Organizația Mondiala a Sănătății a menționat aproximativ 21.000 de plante folosite în tratamentul naturist al diferitelor afecțiuni cotidiene.
Ce este castravetele amar?
Castravetele amar este o plantă tropicală, cultivata în Asia, Africa de Est, Africa de Sud pentru fructele sale intens de amare, fiind folosit în diverse rețete culinare și remedii naturiste împotriva diabetului.
Castravetele amar este cunoscut sub diferite denumiri precum pepenele amar sau tărtăcuța amară.
Studiată și climatizată încă din anul 1992 și în România, Momordica charantia este extrem de apreciată de către cultivatorii români, fiind rezistentă la condițiile capricioase ale vremii și având totodată puterea de a se apăra singură de diferiți dăunători.
Florile acestei plante emană un parfum spectaculos.
Ce spun cercetările despre castravetele amar și diabet
Castravetele amar ajută la scăderea glicemiei din sânge? Experimentele biochimice pe subiecți distincți au produs ipoteze abundente, explicând efectele sale antidiabetice.
Substanțele nutritive din acest fruct sunt legate de scăderea zahărului din sânge, ceea ce, potrivit multor studii, înseamnă că poate ajuta în tratamentul diabetului.
Principalii constituenți ai castravetelui amar care sunt responsabili pentru efectele antidiabetice sunt următorii: triterpeni, steroizi, alcaloizi.
Castravetele amar conține 4 triterpenoide, un mecanism hipoglicemic.
Castravetele amar - PROFILUL NUTRIȚIONAL
Castravetele amar conține compuși vitali precum:
- cantități generoase de Vitamina C, A, E, B1, B2, B3, B9, 17
- antioxidanți valoroși din cei 18 pe care îi conține insulina
- minerale.
De asemenea, în urma unor cercetări, frunzele castravetelui amar sunt surse extrem de hrănitoare în fosfor, fier, potasiu, magneziu.
Totodată, valorile calorice pentru această plantă remarcabilă, sunt următoarele:
Frunze - 213,25 Kcal/grame
Fructe - 241,65 Kcal/grame
Semințe - 176,60 Kcal/grame
Cum acționează extractul din Castravetele Amar
Există numeroase remedii tradiționale din plante ce au fost folosite pentru tratarea diabetului însă castravetele amar a fost studiat amănunțit pentru tratamentul diabetului.
Folosirea tradițională fiind susținută de dovezile stiințifice din zilele noastre a funcției benefice a Momordica charantia, este una din cele mai promițătoare plante pentru tratamentul diabetului din ziua de azi.
Castravetele amar este unul din cele mai utilizate fructe deoarece conține polipeptida-p f și vicina folosite cu succes în a controla diabetul.
Polipeptida-p este o proteina hipoglicemică asemănătoare insulinei, aceasta din urma scăzând nivelul de glucoză din sânge.
Părintele fitoterapiei moderne, acad. dr. Farmacist Ovidiu Bojor a prezentat deseori proprietățile miraculoase ale castravetelui amar.
De pilda, moleculele din fructul imatur, asemănătoare insulinei în îmbunătățirea răspunsului insulinic dar și protejarea celorlalte organe.
"Castravetele amar. Această plantă am adus-o din Himalaya, în 1985 şi am aclimatizat-o la noi. Este extraordinar de utilă pentru prevenirea retinopatiei diabetice şi pentru diabeticii de tip II, cei care nu sunt insulino-dependenţi. Le stimulează pancreasul. Apoi, urmează ginkgo biloba. Arborele acesta a rezistat ultimei glaciaţiuni. Frunzele sale sunt extraordinare pentru circulaţia cerebrală şi periferică", spune Ovidiu Bojor.
Indicații Terapeutice și atenționări speciale
- efect hipoglicemiant
- susține refacerea celulelor beta pancreatice
- reduce pofta de dulce
- previne neuropatia diabetică
Castravetele amar nu este recomandat femeilor însărcinate, persoanelor cu un indice glicemic scăzut deoarece poate provoca greață, confuzie
Totuși, înainte de a achiziționa și consuma suplimentele alimentare din aceasta plantă, cere sfatul medicului tău.
Castravetele amar, afacere în România: "Am ajuns să nu mai iau medicamente"
O familie de legumicultori din judeţul Gorj cultivă castraveţi amari și spun că au consumat castraveţi de acest fel, după ce unul dintre ei a fost diagnosticat cu diabet şi a aflat că îl ajută să ţină boala sub control:
"În momentul în care medicul a descoperit că am probleme cu glicemia, un prieten mi-a adus seminţe de la acest castravete aduse din Nepal. Este foarte benefic pentru această boală de care suferă multă lume. Am consumat constant şi am ajuns să nu mai iau medicamente", spune unul dintre soți, citează adevărul.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.