Căștile audio sunt din ce în ce mai folosite, în special de tineri. Foarte mulţi tineri şi adolescenţi, dar nu numai, asculta pe strada muzica în căşti, la telefoanele mobile. Numai că medicii specialiști atrag atenția că aceste accesorii sunt periculoase pentru sistemul auditiv.
”Gradul de afectare a auzului este în strânsă legătură cu volumul, adică cu intensitatea sunetului măsurată în decibeli - dB, dar şi de timpul de expunere”, arată medicul ORL Dorin Romanaț.
Vezi și: Somnul îndelungat scurtează viața. Există riscul morții premature
Cum este afectată urechea
Cu cât volumul este mai ridicat în căști, cu atât afectarea urechii este mai mare.
Când utilizați căști, sunetul direct vă intră în urechi. Volumul care depășește 90 de decibeli poate duce la complicații ale auzului și chiar la pierderea auzului. Toți cei care poartă căști prezintă un risc mai mare de pierdere a auzului și chiar complicații ale auzului.
Dacă cineva ascultă la mai mult de 100 de decibeli chiar și timp de 15 minute, se poate confrunta cu pierderea auzului. Deci, dacă trebuie să utilizați căști, asigurați-vă că vă odihniți urechile și nu ascultați muzică în volum mare cu orice preț.
Medicul ORL explică ce se întâmplă în ureche, atunci când decibelii din căști cresc.
- la 95 dB, problemele pot să apară la 4 ore de expunere pe zi;
- la 100 dB, problemele pot să apară după 2 ore de expunere pe zi;
- la 105 dB, problemele pot să apară după o oră de expunere pe zi;
- la 110 dB, problemele pot să apară după 30 de minute de expunere pe zi;
- la 115 dB, problemele pot să apară după 15 minute de expunere pe zi;
- la 120 dB, tulburările de auz se instalează imediat.
Vezi și: Artroza, boala fără simptome evidente. Afecțiunea bătrâneții care afectează și tinerii
Cum ne dăm seama că a fost afectată urechea
Sunt câteva simptome care arată că urechea a fost afectată din cauza căștilor. Acestea sunt:
- senzaţia de ţiuit, de fluierat, de şuierat;
- dificultatea de a înţelege pe cineva într-un mediu zgomotos;
- senzaţia de ureche înfundată, mai explică medicul
Vezi și: Erupția dentară, simptome și tratament. Medic: Nu trebuie să subestimăm prezența febrei
Diagnostic prin consult de specialitate
Singurul mod prin care se poate diagnostica pierderea de auz este un consult ORL de specialitate, care să includă şi evaluările audiometrice efectuate de un audiolog.
Medicul susține că afecțiunile urechii pot fi prevenite.
”Este important să reduceţi volumul, să faceţi pauze cât mai dese şi eventual să vă luaţi căşti care să vă acopere urechile, deoarece acestea nu sunt la fel de periculoase pentru auz”, mai explică medicul Dorin Romanaț.
Căștile împrumutate, purtătoare de virusuri
Cu toții împărtășim din când în când căștile și căștile noastre cu prietenii și familia. Această partajare poate duce cu ușurință la infecții ale urechii. Bacteriile din urechile diferitelor persoane pot fi transmite cu ușurință prin căști. Deci, data viitoare când vă partajați căștile sau căștile, asigurați-vă că le igienizați sau opriți partajarea, notează Trends&Health.
În plus, din cauză că urechile sunt acoperite există riscul unor infecții.
În aceste zile, companiile de căști și căști se asigură că veți obține o experiență audio foarte frumoasă. O experiență audio decentă vine riscuri pentru sănătate.
Pentru a obține cea mai bună experiență audio, trebuie să introducem căștile direct în canalele urechii, ceea ce duce la nici o trecere a aerului. Da, muzica sună foarte bine, dar nu are loc să treacă aerul. Astfel, sunteți expuși la un risc mai mare de infecții ale urechii.
În cele mai multe cazuri, persoanele care folosesc căștile de urechi, experimentează mai multă ceară de urechi, ceea ce duce la tinitus, infecții ale urechii și chiar probleme de auz.
Ce este tinnitusul
Țiuitul urechilor este provocat, cel mai frecvent, de deteriorarea cililor prezenți pe celulele auditive. În momentul în care aceste celule sunt afectate, transmit semnale către creier și produc un sunet slab. Dr. Cătălina Panaintescu explică în cadrul Atelierelor Medicale ce este boala.
”În ciuda studiilor derulate de-a lungul anilor și a unor progrese importante în înțelegerea factorilor genetici și de mediu implicați în etiologia lui, substratul fiziopatologic al tinnitusului rămâne insuficient elucidat, iar eficacitatea tratamentului, modestă, ceea ce face ca cercetările în domeniu să continue.
Din punct de vedere medical, tinnitusul este definit ca perceperea unui sunet în absența unui stimul auditiv extern, iar prevalența lui este estimată la 12-30% în rândul adulților. Validarea unor instrumente care să permită măsurarea severității tinnitusului este gravată de modul extrem de divers în care este descris acesta de către pacienți.
Astfel, descrierile acestora merg de la sunete singulare, adesea cu frecvența înaltă (stridente), la percepții auditive complexe (multiple), care pot varia în timp. O bună parte din cuvintele folosite pentru a-l descrie sunt onomatopeice (zumzet, zbârnăit, țârâit) și pot oferi informații utile cu privire la caracteristicile sonore și severitatea sunetului perceput, precum și disconfortul produs de acesta”, arată medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.