Castanele sunt o bună sursă de fibre dietetice, care contribuie la menținerea sănătății sistemului digestiv și la gestionarea greutății corporale. Castanele sunt o alternativă sănătoasă pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau boală celiacă, deoarece nu conțin gluten. Castanele sunt bogate în antioxidanți, precum vitamina C și fitonutrienți, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva deteriorării.
Ușor dulci, cu o cantitate potrivită de crocant, castanele sunt alimente versatile, delicioase și bogate în nutrienți.
Castanele fac parte dintr-un grup de aproximativ opt sau nouă arbori și arbuști care fac parte din aceeași familie cu stejarii și fagi. Acești arbori de castan produc o nucă comestibilă, numită în mod obișnuit castana, care este consumată în întreaga lume.
Destul de interesant, castana este considerată atât un fruct, cât și o nucă. Acest lucru se datorează faptului că fructele sunt definite tehnic ca produsul unei plante înfloritoare, iar majoritatea nucilor se încadrează în această categorie.
Au un gust ușor dulce și pot fi adăugate cu succes la o varietate de feluri de mâncare. Castanele crude au o textură foarte tare și crocantă, care devine mai moale după gătire sau prăjire.
De la îmbunătățirea digestiei până la întărirea oaselor și menținerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge, beneficiile castanelor sunt variate, iar există multe motive să le prăjești la foc deschis tot timpul anului, potrivit Dr. Axe.
Îmbunătățirea digestiei
Cercetările au arătat că castanele pot ajuta la promovarea unei digestii mai bune în câteva moduri diferite.
Un studiu de laborator publicat în jurnalul Food Microbiology a descoperit că extractul de castane avea un efect protector asupra tulpinii de probiotice găsite în tractul gastrointestinal. Probioticele sunt un tip de bacterii benefice care mențin sănătatea intestinelor și ajută la îmbunătățirea digestiei.
În plus, castanele sunt bogate în fibre. Fibra alimentară rezistă digestiei pe măsură ce trece prin tractul gastrointestinal, ceea ce ajută la mișcarea alimentelor prin tubul digestiv.
Fibra poate, de asemenea, să atenueze constipația, să promoveze senzația de sațietate, să stabilizeze nivelul de zahăr din sânge și să hrănească bacteriile benefice găsite în intestinul tău.
Conțin antioxidanți
Pe lângă faptul că sunt o sursă bună de vitamine și minerale, castanele conțin, de asemenea, o cantitate semnificativă de antioxidanți, inclusiv tanini, alcaloizi, luteină, acid elagic și acid galic.
Un studiu din 2010 realizat de Departamentul de Biotehnologie al Universității Chosun din Coreea a arătat că extractul de floare de castan avea proprietăți antioxidante puternice și ajuta chiar la protejarea împotriva deteriorării produse de melanom.
Antioxidanții sunt substanțe care ajută la neutralizarea radicalilor liberi nocivi, care sunt compuși care se pot acumula și provoca daune celulelor și boli cronice. Studiile indică faptul că aceste substanțe benefice sunt asociate cu o serie impresionantă de beneficii pentru sănătate, de la prevenirea cancerului până la combaterea bolilor de inimă.
Există, de asemenea, cercetări care sugerează că unii antioxidanți găsiți în castane, cum ar fi acidul elagic, pot reduce riscul diabetului prin controlul nivelurilor de zahăr din sânge și îmbunătățirea echilibrului insulinei.
Castanele protejează inima
Destul de interesant, anumite tipuri de castane au demonstrat efecte de protecție asupra inimii tale. Acest lucru se datorează în parte faptului că castanele conțin antioxidanți, care pot reduce inflamația și îmbunătăți sănătatea inimii.
Castanele conțin, de asemenea, potasiu, un mineral important care ar putea reduce unele dintre factorii de risc asociați cu bolile de inimă. Un review a constatat că creșterea aportului de potasiu ar putea reduce eficient tensiunea arterială și chiar să reducă riscul de accident vascular cerebral cu 24%.
Dacă ai probleme de inimă, includerea unei porții de castane în dieta ta ar putea ajuta la reducerea unor factori de risc ai bolilor de inimă și la menținerea sănătății inimii tale.
Castanele ajută la digestie
Atunci când consumi fibre, aceasta trece prin corpul tău nedigerată. Acest lucru poate ajuta la adăugarea de volum la scaun și ușurarea trecerii acestuia prin corp pentru a combate constipația.
Un studiu publicat în World Journal of Gastroenterology în 2012 a analizat cinci studii care măsurau efectele fibrelor alimentare. Cercetătorii au descoperit că creșterea aportului de fibre a fost asociată cu o creștere a frecvenței scaunelor.
Castanele, în combinație cu alte alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și leguminoasele, pot fi o excelentă adăugare la dieta ta pentru a ajuta la prevenirea constipației și promovarea regularității.
Vezi și: Alimentele care conțin o cantitate însemnată de vitamina D. Trebuie să le consumi în aceast sezon
Castanele stimulează sănătatea oaselor
Doar 10 castane reușesc să încadreze 50% din necesarul zilnic de mangan de care ai nevoie. Acesta este un mineral incredibil de important care este necesar pentru funcționarea normală a celulelor.
Unele studii au arătat, de asemenea, că manganul ar putea juca un rol central în sănătatea oaselor și ar putea oferi protecție împotriva anumitor boli.
Cercetările indică faptul că aproximativ 43% din mangan se depozitează în oase. Consumul acestui nutrient în combinație cu alte minerale care construiesc oase poate ajuta la prevenirea pierderii osoase, în special la femeile mai în vârstă.
Într-un studiu din 2004, o capsulă care conținea mangan, împreună cu vitamina D, calciu, magneziu, zinc și bor, a fost găsită să crească densitatea osoasă la 334 de femei cu oase slabe.
Includerea unei porții de castane în dieta ta, împreună cu alte nutrienți care susțin oasele, ar putea ajuta la menținerea oaselor puternice și la prevenirea osteoporozei.
Vezi și: Balonarea după masă, semn al unei boli de stomac. Ce este sindromul de dumping și cât de grav este
Îmbunătățirea funcției cerebrale
Castanele sunt bogate în câteva vitamine B, inclusiv tiamină, vitamina B6, riboflavină și acid folic. Aceste vitamine sunt esențiale pentru menținerea sănătății creierului și protejarea împotriva bolilor.
Deficiențele în oricare dintre aceste vitamine B pot cauza probleme de cogniție. De exemplu, deficitul de tiamină poate duce la delir, în timp ce un deficit de acid folic poate afecta dezvoltarea creierului la copii, arată cercetările.
Un studiu din 2016 a suplimentat participanții vârstnici cu acid folic timp de un an și a constatat că acesta a ajutat la îmbunătățirea performanței cognitive, reducând în același timp nivelurile unor markeri ai inflamației. Un alt studiu din Nutrition Journal a arătat că creșterea aportului de vitamine B a fost asociată pozitiv cu funcția cognitivă la participanții vârstnici cu ușoară afectare cognitivă și boala Alzheimer.
Pentru a vă asigura că satisfaceți nevoile de vitamine B și pentru a ajuta la optimizarea sănătății creierului, consumați o mulțime de alimente bogate în proteine și luați în considerare adăugarea unei sau două porții de castane în dieta zilnică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.