Căsnicia nefericită, mai sănătoasă decât singurătatea. Cum te ajută nefericirea să îți menții sănătatea

Monika Baciu |
Data publicării:
casnicia nefericita - FOTO: Freepik@bearfotos
casnicia nefericita - FOTO: Freepik@bearfotos

Căsnicia nefericită este mai sănătoasă decât singurătatea. Partenerii au mai multe beneficii decât atunci când sunt singuri sau divorțați.

Căsnicia nefericită este mai benefică pentru sănătate decât singurătatea sau divorțul. Persoanele care locuiesc împreună cu un soț sau o soție au mai puține șanse de a avea un nivel ridicat de zahăr în sânge. Cercetătorii cred că cuplurile își influențează reciproc comportamentul - cum ar fi dieta.

O căsnicie nefericită este mai bună pentru sănătate decât să fii singur sau divorțat, sugerează un studiu. Persoanele care locuiesc cu un soț sau o soție au mai puține șanse de a avea un nivel ridicat de zahăr în sânge, care poate duce la diabet de tip 2 - indiferent cât de armonioasă sau nu este relația lor, potrivit cercetării.

Vezi și: Fost preot, mesaj dur pentru tineri: Îi rogi să se ducă la muncă şi ei nu vor. Că nu mi-a dat tata! Ce voiai să-ţi dea? Direct maşină, casă, apoi să-i scoţi ochii că nu ţi-a dat elicopter

Căsnicia nefericită, impact asupra sănătății

Experții cred că cuplurile își influențează reciproc comportamentul - cum ar fi dieta - precum și faptul că tind să aibă un venit comun mai mare, ceea ce poate duce, de asemenea, la o alimentație mai sănătoasă

Cercetări anterioare au arătat că mariajul poate duce la o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv o viață mai lungă, mai puține accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, un risc mai mic de depresie și o alimentație mai sănătoasă decât în cazul celor care sunt singuri.

Dar cercetătorii au vrut să se concentreze asupra modului în care faptul de a fi într-o relație pe termen lung a avut un impact asupra nivelului de zahăr din sânge, care poate fi rezultatul unor factori precum ceea ce mâncăm, hormonii și stresul.

Aceștia au analizat datele a peste 3.300 de adulți, cu vârste cuprinse între 50 și 89 de ani, din cadrul English Longitudinal Study of Ageing. Oamenii au fost întrebați dacă au avut un soț, o soție sau un partener cu care locuiau, 76% dintre participanți s-au dovedit a fi căsătoriți sau coabitând.

Rezultatele au fost apoi analizate alături de datele colectate din probele de sânge prelevate la fiecare patru ani, care măsurau nivelul mediu al glicemiei, cunoscut sub numele de HbA1c, notează Daily Mail.

Vezi și: Frigul, risc dramatic. Greșeala zilnică pe care o faci iarna și duce la infarct. Ciuhodaru: Nu neglijați aceste simptome! Determina constricția vaselor de sânge

Căsnicia nefericită scade șansele de diabet

Experții de la Universitatea Carleton din Ottawa, Canada, și de la Universitatea din Luxemburg au constatat că cei care erau căsătoriți sau în concubinaj aveau niveluri de zahăr în sânge cu o cincime (21%) mai mici în medie decât cei care erau singuri, divorțați sau îndurerați. Același lucru era valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei, au arătat rezultatele.

Calitatea relației nu a făcut o diferență semnificativă în ceea ce privește nivelurile medii de glucoză din sânge, ceea ce, recunosc ei, a fost surprinzător în lumina constatărilor anterioare care sugerează că relațiile de susținere sunt cele mai benefice.

Vezi și: Menoragia, menstruația abundentă, cauze și tratament. De la afecțiuni hormonale la cancer. Când trebuie să te prezinți la medic

Divorțul, impact negativ asupra sănătății

Cu toate acestea, cei care au trecut prin tranziții maritale - cum ar fi divorțul - au înregistrat, de asemenea, modificări semnificative ale nivelurilor de HbA1c și ale șanselor de prediabet, afecțiune care adesea precede diabetul.

Katherine Ford, de la Universitatea Carleton din Ottawa, care a condus studiul, a sugerat că relația a arătat modul în care sănătatea oamenilor se poate împleti în relații.

”Aș specula că mariajul și parteneriatele de coabitare necesită o investiție emoțională deosebită pe o perioadă lungă de timp. Importanța acestui tip de relație înseamnă probabil că pierderea ei poate avea implicații asupra sănătății, cum ar fi nivelul mediu al glicemiei”, a spus Katherine Ford.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă înghiți un fir de păr. Ce rol joacă keratina și ce să faci de acum când îl mai vezi în mâncare

Relațiile, cheia pentru scăderea glicemiei

Conform rezultatelor, publicate în revista BMJ Open Diabetes Research & Care, relațiile ar putea fi esențiale pentru menținerea unui nivel scăzut al glicemiei, orice relație fiind mai bună decât niciuna.

Acestea sugerează un sprijin sporit pentru adulții în vârstă care trec prin divorț sau doliu și că relațiile ar trebui încurajate la vârste mai înaintate, pentru a reduce riscul de probleme de sănătate.

”În general, rezultatele noastre au sugerat că relațiile maritale/coabitare au fost invers legate de nivelurile de HbA1c, indiferent de dimensiunile sprijinului sau tensiunii conjugale. De asemenea, aceste relații păreau să aibă un efect protector împotriva nivelurilor de HbA1c peste pragul de prediabet”, au concluzionat cercetătorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel