Căsnicia, factor de risc pentru o boală care afectează milioane de oameni. Cum o poți preveni

Monika Baciu |
Data publicării:
casnicia - FOTO: Freepik
casnicia - FOTO: Freepik

Căsnicia poate afecta sănătatea, dacă nu suntem atenți la anumite detalii. Află care este boala care afectează milioane de oameni.

Căsnicia poate afecta sănătatea. Există o credință comună conform căreia, odată ce oamenii se căsătoresc, încep să se îngrașe. Un nou studiu sugerează că această noțiune ar putea avea ceva adevăr, după ce a constatat că bărbații căsătoriți au un indice de masă corporală mai mare decât bărbații necăsătoriți.

Persoanele căsătorite tind să cântărească mai mult decât cele singure. Căsătoria îngrașă, arată cele mai recente studii. Bărbații și femeile căsătoriți sunt mai susceptibili de a fi supraponderali decât persoanele singure, chiar dacă acestea sunt, de asemenea, atente cu dieta lor și consumă alimente mai sănătoase.

Totuși, cum este posibil acest lucru?

Relațiile fericite, factor de risc pentru creșterea în greutate

Relațiile fericite duc la creșterea în greutate, deoarece mesele sunt împărțite, iar partenerii se simt în siguranță.

Tinerii căsătoriți câștigă în medie patru până la cinci kilograme în primul an, dar cercetătorii s-au străduit istoric să identifice mecanisme clare care să explice creșterea în greutate a celor căsătoriți.

"Cuplurile fericite mănâncă mai sănătos, dar cântăresc mai mult. Aceasta este constatarea studiului nostru, care este în concordanță cu alte studii anterioare, dar nu toate. Cu toate acestea, studiul nostru a examinat un eșantion mare de populație - peste 15.000 de adulți - prin urmare, constatările noastre oferă o perspectivă semnificativă asupra acestui subiect", explică Stephanie Schoeppe, ph.D., cercetător postdoctoral senior la Central Queensland University, care a lansat recent ceea ce ar putea fi cel mai autoritar studiu privind creșterea în greutate în relații, potrivit Fatherly.

Vezi și: De ce să îți aplici sare pe păr. Trucul genial care îți va transforma podoaba capilară

Stilul de viață, analizat

Schoeppe se apropie tot mai mult de dezlegarea misterului celor cu kilograme în plus și fericiți. Ea și echipa ei au adunat date din sondajul social anual Queensland, care a inclus 15.001 adulți.

Au fost analizați și o serie de factori legați de stilul de viață, cum ar fi dacă au fumat sau nu, cât de des au făcut exerciții și a mâncat legume, precum și indicele de masă corporală.

Rezultatele au arătat că cuplurile au fumat mai puțin, au mâncat mai puțin fast-food și nu au băut la fel de mult alcool în comparație cu persoanele singure. Cu toate acestea, acestea au fost mai puțin susceptibile de a fi într-un interval de greutate tipic sănătos decât persoanele singure.

Schoeppe a constatat că cuplurile au fost mai susceptibile de a planifica mese cu alimente sănătoase, deși mesele în familie au fost legate de un consum mai mare de fructe și legume, acestea au fost, de asemenea, legate de porții mai mari și un consum mai ridicat. Persoanele singure care mâncau singure aveau tendința de a consuma mai puțin.

Vezi și: Părul de pe degetele picioarelor, ce înseamnă. Ce se întâmplă dacă este prea mult și cum îți afectează sănătatea

De asemenea, este posibil ca cuplurile să fie mai predispuse să câștige în greutate, deoarece nu încearcă să atragă un nou partener.

Studiul nu a analizat dacă fericirea relației i-a făcut pe oameni să cântărească mai mult sau mai puțin sau să privească fluctuațiile în timp. Schoeppe intenționează să se uite la modul în care variabilele suplimentare pot afecta cât de mult cuplurile câștigă în greutate, de asemenea, cum ar fi vârsta.

"În prezent, lucrăm la un studiu de monitorizare care analizează dacă asocierile dintre starea relației și factorii stilului de viață sănătos diferă în funcție de vârstă", spune ea.

Studiul nu a analizat dacă greutatea relației reprezintă sau nu o problemă de sănătate. Cu toate acestea, psihologul Wyatt Fisher, Psy.D., care nu a fost implicat în studiu, recomandă ca cuplurile care sunt preocupate de greutatea lor să facă un efort de a face exerciții fizice în mod regulat și de a fi mai conștiente atunci când mănâncă.

Vezi și: Hârtia igienică reutilizabilă, avantaje și riscuri. Ce trebuie să știi. Cât de benefică este și cum o poți face chiar acasă

"Cuplurile ar trebui să discute proactiv despre creșterea în greutate la începutul relației lor pentru a vedea dacă este o preocupare pentru oricare dintre ei și de ce. Dacă este o preocupare, cuplurile ar trebui să discute despre cum să împiedice acest lucru, cum ar fi să facă mese sănătoase și să facă exerciții fizice împreună", spune Fisher.

Bărbații căsătoriți cântăresc mai mult decât burlacii

Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu bărbații necăsătoriți, bărbații căsătoriți aveau un IMC mai ridicat, cântărind cu aproximativ 1,4 kilograme mai mult. Calitatea de părinte pare, de asemenea, să afecteze indicele de masă corportală. Greutatea bărbaților căsătoriți a crescut în primii ani după ce au devenit părinți.

Cu toate acestea, chiar înainte și după ce au divorțat, cercetătorii au identificat o reducere a indicelui de masă corporală în cazul bărbaților.

Echipa notează că studii anterioare au sugerat că persoanele singure, dar care sunt în căutarea unui partener, tind să se concentreze mai mult pe condiția lor fizică decât persoanele căsătorite. Ei consideră că rezultatele lor susțin astfel de constatări.

În plus, cercetătorii consideră că studiul lor întărește ipoteza conform căreia persoanele căsătorite consumă alimente mai bogate și mai nesănătoase ca urmare a unui angajament social mai mare.

Cu toate acestea, rezultatele se opun studiilor care sugerează că persoanele căsătorite au o stare de sănătate mai bună ca urmare a unui sprijin social mai mare din partea soților lor, notează și Medical News Today.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel