Căsnicia dublează șansele bărbaților de a îmbătrâni sănătos. Femeile divorțate sau văduve, afectate

Monika Baciu |
Data publicării:
casnicia - FOTO: Freepik@creativeart
casnicia - FOTO: Freepik@creativeart

Acesta efectul masiv pe care îl are căsnicia asupra felului în care îmbătrânesc partenerii de cuplu. Concluzia specialiștilor te va uimi.

Vezi și: Vârstnicii, vulnerabili în fața singurătății. Alexandra Dobre: Unul din 3 seniori nu socializează cu mai mult de două persoane. Unul e poștașul și celălat preotul sau medicul de familie

Un nou studiu publicat în Sage Journals care a urmărit peste 7.000 de canadieni de vârstă mijlocie și vârstnici timp de aproximativ trei ani a descoperit informații semnificative despre cum afectează căsătoria îmbătrânirea. Studiul, condus de Mabel Ho de la Universitatea din Toronto, indică faptul că mariajul dublează șansele bărbaților de a experimenta o îmbătrânire optimă.

Statutul marital și rezultatele îmbătrânirii

Studiul definește îmbătrânirea optimă ca absența unor afecțiuni fizice, cognitive, mentale sau emoționale grave care împiedică activitățile zilnice, alături de un nivel ridicat de fericire raportat de sine și o stare generală bună de sănătate.

Printre bărbați, cei care erau căsătoriți sau care s-au căsătorit în timpul studiului aveau de două ori mai multe șanse să îmbătrânească sănătos în comparație cu cei care nu s-au căsătorit niciodată.

În cazul femeilor, totuși, relația dintre statutul marital și îmbătrânire a fost mai complexă. Nu a fost observată nicio legătură semnificativă între căsătorie și îmbătrânirea optimă în rândul femeilor.

Cu toate acestea, femeile mai în vârstă care au fost văduve sau divorțate în timpul studiului au experimentat rezultate mai slabe comparativ cu cele care nu s-au căsătorit niciodată. Acest lucru sugerează că stabilitatea maritală poate juca un rol diferit în experiențele de îmbătrânire ale femeilor comparativ cu cele ale bărbaților.

Vezi și: Sarea de masă, potențial anticancerigen. Clorura de sodiu întărește sistemul imunitar

Rolul conexiunilor sociale

Cercetarea subliniază importanța conexiunilor sociale în menținerea unei sănătăți optime în vârstă. Participanții care erau socialmente angajați, menținând contact regulat cu rude, prieteni și vecini, aveau mai multe șanse să îmbătrânească optim. Izolarea socială, dimpotrivă, a fost legată de rezultate mai slabe în ceea ce privește sănătatea.

"A fi conectat social cu alții este important, mai ales în viața târzie. Interacțiunea regulată cu o rețea socială poate ajuta la reducerea sentimentelor de singurătate și îmbunătățirea bunăstării generale", subliniază Eleanor Pullenayegum, cercetător senior la Spitalul pentru Copii (SickKids) și profesor la Universitatea din Toronto.

Stilul de viață, important

Studiul pune accentul și pe impactul alegerilor de stil de viață asupra îmbătrânirii. Menținerea unei greutăți corporale sănătoase, activitatea fizică, evitarea fumatului și abordarea insomniei au fost considerate esențiale pentru îmbătrânirea optimă.

Senior autorul studiului, Esme Fuller-Thomson, director al Institutului pentru Cursul de Viață și Îmbătrânire la Universitatea din Toronto, subliniază importanța stilului de viață în îmbătrânire.

"Este esențial să menținem obiceiuri sănătoase pe parcursul întregii vieți. De exemplu, renunțarea la fumat la orice vârstă îmbunătățește semnificativ șansele de a îmbătrâni optim", a spus Esme Fuller-Thomson, senior autor al studiului.

Vezi și: Obezitatea, criză globală cu impact asupra inimii. Scade speranța de viață

Cuplu - FOTO: Freepik@lookstudio

Suport de viitor

Rezultatele acestui studiu au implicații semnificative pentru sprijinul persoanelor vârstnice. Înțelegerea diferențelor specifice de sex în îmbătrânire poate informa dezvoltarea de programe și servicii țintite pentru a ajuta bărbații și femeile în vârstă să prospere în viața târzie.

"Studiul nostru subliniază nevoia de a adapta suportul pentru persoanele vârstnice, în special pentru cei care nu s-au căsătorit niciodată sau care au experimentat decesul partenerului sau divorțul. Prin abordarea acestor nevoi specifice, putem îmbunătăți bunăstarea persoanelor în vârstă și să le ajutăm să atingă o îmbătrânire optimă, sănătoasă", conchide Mabel Ho.

Metodologie

Cercetarea a utilizat date longitudinale din Studiul Canadian asupra Îmbătrânirii (CLSA), concentrându-se pe participanți cu vârste de 60 de ani sau mai mari care erau într-o stare excelentă de sănătate în timpul colectării datelor de bază (2011-2015) și la primul follow-up (2015-2018). Studiul a avut ca scop explorarea factorilor asociați cu îmbătrânirea de succes și furnizarea de informații pentru îmbunătățirea rezultatelor de sănătate în viața târzie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel