Cartoful alb este unul dintre cele mai apreciate alimente din bucătăria românescă, fiind de altfel extrem de versatil. Cartoful poate consumat fiert (ciorbe, tocănițe, piure, salată orientală), copt sau prăjit, la feluri principale, dar și la desert, celebrele găluște cu prune au în compoziția lor cartof fiert, sau ca sortiment de pâine.
Mai recent intrat în alimentația noastră, dar cu succes, este cartoful dulce, care pe lângă gustul plăcut și specific, asemănător morcovului, are și o multitudine de beneficii pentru sănătate.
Dacă vă întrebați care dintre cele două tipuri de cartofi este mai sănătos, trebuie să țineți cont de modul în care îl pregătiți, iar nutriționistul Laura Ene a răspuns la această întrebare într-o postare făcută pe contul său de socializare.
”Fals. Nu este neapărat mai sănătos. Cartoful dulce are mai mult betacaroten și mai multe fibre, dar și cartoful alb conține mai mult potasiu și este prietenos cu stomacul. Problemele apar atunci când, indiferent ce fel de cartofi alegem, îi prăjim sau îi preparăm cu ulei din abundență”, a scris dr. Laura Ene, medic nutriționist, pe Facebook.
Cartoful alb, conținut nutrițional
O porție de 100 grame de cartof alb, întreg, conține:
- calorii 77
- carbohidrați 17,49 grame
- proteine 2,05 grame
- grăsimi totale 0,10 grame
- fibre 2,1 grame
- folați 4% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină (vitamina B3) 6% DZR
- acid pantotenic (vitamina B5) 6% DZR
- piridoxină (vitamina B6) 23% DZR
- riboflavina (vitamina B2) 2,5% DZR
- tiamina (vitamina B1) 7% DZR
- vitamina A sub 1% DZR
- vitamina C 33% DZR
- vitamina K 2% DZR
- sodiu 0,4% DZR
- potasiu 9% DZR
- calciu 1% DZR
- fier 10% DZR
- magneziu 6% DZR
- mangan 6% DZR
- fosfor 8% DZR
- zinc 3% DZR
- beta-caroten și luetină-zeaxantină, potrivit Nutrition&You.
Cartoful alb, beneficii pentru sănătate
Cartoful alb este una dintre cele mai bune surse de amidon, vitamine, minerale și fibre alimentare.
Fibrele din cartoful alb ajută la prevenirea constipației, reduc absorbția colesterolului alimentar și, prin urmare, scad colesterolul LDL din plasmă. În plus, protejează împotriva polipilor de colon și a cancerului.
Cartoful alb ajută la digestia lentă a amidonului și la absorbția zaharurilor simple din intestin, reglând în același timp nivelul de zahăr din sânge, motiv pentru care este considerat o sursă sigură de carbohidrați, chiar și pentru persoanele cu diabet.
Previne bolile de inimă ca urmare a conținutului de potasiu care contracarează efectul sodiului.
Prin conținutul de vitamina A, vitamina C și antioxidanți, cartoful alb are proprietăți anticancerigene și protejează inima.
Cartoful dulce, conținut nutrițional
O porție de 100 grame de cartof alb, întreg, conține:
- calorii 86
- carbohidrați 20,12 grame
- proteine 1,6 grame
- grăsimi totale 0,05 grame
- fibre 3 grame
- folați 3% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)
- niacină (vitamina B3) 3,5% DZR
- acid pantotenic (vitamina B5) 16% DZR
- piridoxină (vitamina B6) 15% DZR
- riboflavina (vitamina B2) 5,5% DZR
- tiamina (vitamina B1) 6,5% DZR
- vitamina A 473% DZR
- vitamina C 4% DZR
- vitamina E 2% DZR
- vitamina K 1,5% DZR
- sodiu 3,5% DZR
- potasiu 7% DZR
- calciu 3% DZR
- fier 7,5% DZR
- magneziu 6% DZR
- mangan 11% DZR
- fosfor 7% DZR
- zinc 3% DZR
- alfa și beta-caroten, potrivit Nutrition&You.
Cartoful dulce, beneficii pentru sănătate
Cartoful dulce este o unul dintre alimentele bogate în amidon, dar și o sursă importantă de vitamine și minerale, cu un conțint mai ridicat decât cel al cartofilor albi.
De altfel, conținutul de vitamina A și beta-caroten pune cartoful dulce pe primul loc în rândul legumelor din acest punct de vedere. Vitamina A este unul dintre antioxidanții importanți, cu efect asupra pielii și vederii, iar consumul de alimente bogate în flavonoizi protejează de cancer pulmonar și cancer al cavității orale.
Mineralele din cartoful dulce sunt esențiale pentru metabolismul enzimatic, proteic și al carbohidraților.
Prin conținutul de vitamine din complexul B-urilor, consumul de cartofi dulci intervine în funcționarea normală a sistemului nervos, putând preveni bolile neurodegenerative, precum boala Alzheimer sau boala Parkinson.
Salata orientală, în TOP 10 alimente care cresc IMUNITATEA alături de iaurt, ceai și cacao: E produsul vedetă
Deși restricțiile anti-COVID-19 au fost ridicate în România și am renunțat la măști, COVID-19 nu a dispărut. Nici el, nici alte virusuri și infecții din jurul nostru, motiv pentru care avem nevoie de o imunitate puternică întotdeauna, o imunitate pe care o putem lua chiar din alimentație.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne-a spus care este topul celor 10 alimente care ne întăresc sistemul imunitar.
Surprinzător sau nu, printre ele se află și salata orientală.
"Dieta pentru un sistem imunitar competent se bazează pe 4 elemente, care vin din mâncare. Acizii grași omega 3 au efect antiinflamator. Nu pot fi sintetizați de organism. Există în grăsimea de pește și în semințe. De aici, recomandarea să mâncăm pește măcar de 2 ori/săptămână. Vitaminele antioxidante A, C și E se opun ruginirii organismului, și implicit îmbolnăvirii. Ca să faceți plinul de antioxidanți, consumați legume și fructe de toate culorile, nuci și semințe. Citește mai departe AICI.
Vezi și: 13 alimente antiinflamatoare pe care trebuie să le mănânci. Care e considerat Ibuprofen natural
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.