Cartofii prăjiți, pericol de deces! În ce cantitate îți pun viața în pericol. Studiu

Dana Lascu |
Data publicării:
Cartofii prăjiți consumați regulat sunt un mare pericol. Foto: Pixabay
Cartofii prăjiți consumați regulat sunt un mare pericol. Foto: Pixabay

Cum preferați să vă mâncați cartofii? Copți, fierți, prajiți sau piure? Se pare că felul în care gătești cartofii ar putea afecta dramatic sănătatea și viața ta. 

Conform unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition (link direct studiu), persoanele care mănâncă cartofi prăjiți de două sau mai multe ori pe săptămână îți dublează riscul de deces precoce, comparativ cu cei care îi evită!

Consumul de cartofi prăjiți legat de decesul timpuriu

Cercetător de la Consiliul Național de Cercetare din Padova, Italia, dr. Nicola Veronese, autorul principal al studiului, a explicat că în ultimii ani consumul de cartofi prăjiți a crescut la nivel mondial. Spre exemplu, conform Consiliului Național al Cartofului (National Potato Council), în 2014 americanii au consumat, în medie, de persoană, 50,84 kilograme de cartofi. Dar doar 15,19 kilograme erau cartofi proaspeți. Restul de erau procesați.

Dr. Veronese și echipa sa studiau 4.440 de persoane pentru osteoartrită, când au decis să analizeze consumul lor de cartofi al participanților. Participanții au fost împărțiți în subgrupuri, în funcție de cât de des au mâncat cartofi prăjiți pe săptămână. Pe o perioadă de opt ani, un total de 236 de participanți au murit. Cercetătorii au descoperit că cei care au mâncat cartofi prăjiți de două până la trei ori pe săptămână și-au dublat riscul de a muri timpuriu (înainte de vreme), comparativ cu cei care nu au mâncat cartofi prăjiți.

De ce au acest efect nefasat

„Chiar dacă este un studiu observațional, credem că uleiul de gătit, bogat în grăsimi trans, este un factor important în explicarea mortalității la cei care consumă mai mulți cartofi prăjiți”, a explicat Dr. Veronese.

Modul în care este preparat un cartof poate afecta conținutul de calorii, grăsimi și de sodiu. Orice preparat al unui cartof care necesită o friteuză este considerat un cartof prăjit, incluzând cartofi prăjiți și chipsurile de cartofi.

S-a demonstrat că grăsimile trans cresc nivelul colesterolului LDL din sânge, ceea ce reprezintă o explicație pentru rezultatele studiului. Nivelurile ridicate de colesterol LDL pot duce la boli cardiovasculare. Dr. Veronese a adăugat că există și alți factori importanți, inclusiv obezitatea, un stil de viață sedentar și o dietă bogată în sodiu care ar putea juca un rol în decesul timpuriu al celor care consumă cartofi prăjiți de două sau mai multe ori pe săptămână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel