Cartofii prăjiți, dăunători pentru sănătate. Ce se întâmplă în momentul în care sunt gătiți și de ce devin nocivi

Monika Baciu |
Data publicării:
cartofii prajiti - FOTO: Freepik@jcomp
cartofii prajiti - FOTO: Freepik@jcomp

Cartofii prăjiți și chipsuri de cartofi conțin o serie de compuși nesănătoși. Află despre ce este vorba.

Cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi au fost învinuiți pentru contribuția la obezitate, boli cardiovasculare și diabet. Principalul motiv pentru aceasta este că aceștia sunt consumați pe scară largă. Cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi sunt alimente bogate în grăsimi care adăpostesc o serie de compuși nesănătoși. Cartofii prăjiți sunt, de asemenea, frecvent asociați cu fast-food-ul.

Studiile observaționale leagă consumul de cartofi prăjiți și chips-uri de cartofi de creșterea în greutate. Cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi pot conține, de asemenea, acrilamide și cantități mari de sare, care pot fi dăunătoare în timp.

Din acest motiv, ar trebui evitat consumul ridicat de cartofi prăjiți – în special cartofi prăjiți și chipsuri, arată Healthline. Două aspecte care au făcut titluri de știri în ultimele decenii sunt grăsimile trans și acrilamida la cartofii prăjiți.

Grăsimile trans, ce sunt

Grăsimea trans din cartofii prăjiți și alte alimente procesate a devenit o mare preocupare în anii 1990, deoarece studiile au legat-o de creșterea riscului de boli de inimă. Noile reguli FDA interzic utilizarea uleiului parțial hidrogenat - sursa primară de grăsimi trans - în aprovizionarea cu alimente din SUA.

Prin urmare, nu ar trebui să mai vedeți "ulei parțial hidrogenat" în listele de ingrediente de cartofi prăjiți și nici nu ar trebui să găsiți grăsimi trans enumerate în informațiile lor nutriționale.

Cu toate acestea, este probabil încă înțelept să vă limitați aportul de alimente prăjite adânc, deoarece două studii sugerează că se pot forma cantități mici de grăsime trans atunci când uleiul este utilizat în mod repetat într-o friteuză profundă.

Vezi și: Umiditatea locuinței, care este nivelul optim. Cum te îmbolnăvește dacă e prea uscat aerul

Acrilamida, prezentă în cartofi

Acrilamida este un compus potențial dăunător descoperit în 2002 în alimentele gătite, amidonoase - inclusiv cartofii prăjiți. De fapt, cartofii prăjiți sunt una dintre principalele surse alimentare de acrilamidă.

Se formează printr-o reacție între aminoacidul asparagină și anumite zaharuri atunci când alimentele cu amidon sunt prăjite și - într-o măsură mai mică - atunci când sunt coapte sau prăjite.

Acrilamida este clasificată ca fiind "probabil cancerigenă" la om. O revizuire a studiilor observaționale umane sugerează că aportul tipic de acrilamidă sunt puțin probabil să fie legate de cele mai frecvente cauze ale cancerului - dar mai multe studii de cercetare sunt necesare.

În plus, furnizorii de alimente pot utiliza mai multe strategii pentru a reduce nivelurile de acrilamidă - cum ar fi tratarea cartofilor prăjiți cu anumiți aditivi - deși acest lucru nu este impus de lege.

Dacă faceți cartofi prăjiți de la zero, puteți reduce formarea acrilamidei prin evitarea depozitării cartofilor în frigider, coacerea lor în loc de prăjire, înmuierea feliilor de cartofi în apă timp de 15-30 de minute înainte de gătit și încălzirea lor doar până la auriu, nu maro.

Cartofii prăjiți, consumul regulat poate crește riscul de îmbolnăvire

Cartofii prăjiți au fost supuși unui control din ce în ce mai mare din cauza noilor studii care sugerează că un aport mai mare poate crește riscul de obezitate, diabet de tip 2 și hipertensiune arterială, mai arată Healthline.

Vezi și: Postul Crăciunului, alertă alimentară. Ce conține, de fapt, pâinea pe care o mâncăm: Gândiți-vă bine când mai cumpărați o pâine

Cartofii prăjiți și obezitatea

În studiile observaționale, un aport mai mare de cartofi prăjiți este legat de un risc crescut de creștere în greutate și obezitate. Un studiu a asociat o porție zilnică suplimentară de cartofi prăjiți cu câștigarea a 1,5 kg pe o perioadă de patru ani.

Studiile sugerează, de asemenea, că consumul de cartofi prăjiți cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână poate dubla riscul de dependență alimentară la adulți și copii.

Aceste studii observaționale nu demonstrează că cartofii prăjiți au fost ceea ce a contribuit cu adevărat la creșterea în greutate sau la dependența de alimente, dar sugerează că ar putea fi înțelept să vă limitați aportul.

Vezi și: Cinci fructe conțin mai mult potasiu decât o banană. Consumă-le zilnic

Cartofii prăjiți și diabetul de tip 2

Cartofii prăjiți sunt bogați în carbohidrați, ceea ce duce la creșterea glicemiei. Indicele glicemic este o măsură a impactului potențial al glicemiei unui aliment și este de 76 pentru cartofii dulci prăjiți și 70 pentru cartofii albi prăjiți pe o scară de 100 de puncte.

Acestea sunt valori moderat-ridicate și sugerează că ambele tipuri de cartofi prăjiți vă pot crește glicemia în mod similar. Într-un studiu observațional, persoanele care au raportat că mănâncă 3 sau mai multe porții de cartofi prăjiți pe săptămână au avut un risc cu 19% mai mare de diabet de tip 2, indiferent de greutatea corporală.

În plus, o revizuire a opt studii legate de fiecare zi cu zi 5.4-uncie (150-gram) creșterea consumului de cartofi prăjiți cu un risc cu 66% mai mare de diabet zaharat de tip 2.

Deși aceste studii nu demonstrează că cartofii prăjiți cresc riscul de diabet, poate fi înțelept să reduceți din nou ambele tipuri dacă încercați să vă reduceți glicemia.

Vezi și: Bronșiolita, cel mai mare val din ultimii 10 ani. Craiu: Suntem "deștepți" și nu ne interesează regulile. Cazuri grave plimbate cu elicopterul, criză de paturi la ATI...

Cartofii prăjiți asociați cu bolile de inimă

Unele studii observaționale sugerează că un aport mai mare de alimente prăjite poate crește riscul de boli de inimă. Totuşi, dacă mănânci frecvent cartofi prăjiţi, este posibil să ai mai multe şanse să dezvolţi factori de risc pentru boli de inimă, cum ar fi obezitatea şi hipertensiunea arterială.

Într-un studiu observațional mare, persoanele care au mâncat 4 sau mai multe porții de cartofi prăjiți pe săptămână au avut un risc cu 17% mai mare de hipertensiune arterială, comparativ cu persoanele care au mâncat mai puțin de o porție pe lună.

Motivele din spatele acestor constatări sunt incerte, dar pot fi legate de creșterea în greutate, care poate crește riscul de hipertensiune arterială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel