Cartier, mortalitate prematură. Cercetători de la Universitatea Ryerson din Canada au analizat, într-un studiu, legătura dintre mortalitatea prematură și o combinație de aspecte de mediu, sănătate, socio-economice și demografice în cele 140 de cartiere din Toronto. Unele concluzii i-au luat prin surprindere pe autorii studiului. La altele s-au așteptat.
Aceștia au descoperit că mortalitatea prematură în cartierele orașului Toronto a fost prevăzută de un combinație de medii nesănătoase și dezechilibre socio-economice. La cercetare au lucrat Luckrezia Awuor, studentă absolvită în Managementul Științei Aplicate de Mediu, și Stephanie Melles, profesor asistent la Departamentul de Chimie și Biologie din cadrul Facultății de Științe al Universității Ryerson, Canada.
Cartier, mortalitate prematură: opinia cercetătorilor
"Este o preocupare continuă ca (n. r. zonele), cartierele cu arbori mai puțini, rate mai mici de absorbție în programele de screening cancer, niveluri mai mari de poluare și niveluri mai mici de venit total prezice cel mai bine ratele de mortalitate crescută. Este, de asemenea, cazul în care minoritățile vizibile și popoarele indigene prezintă cel mai mare risc de a trăi în cartierele cu rate de mortalitate premature mai mari. Deși ne așteptam la aceste rezultate, ele subliniază o problemă persistentă de nedreptate socială", susține Stephanie Melles, potrivit sciencedaily.
Prin urmare, locuitorii din cartierele bogate au rate mai mici de mortalitate prematură datorate prezneței mai multor copaci și a depistării cancerului. La polul opus, cartierele cu rate reduse de depistare a cancerului, poluare ridicată și puțini copaci – zone/cartiere aflate, de regulă, aproape de zonele industriale - tind să aibă rate mai mari de mortalitate prematură, în ciuda unui acces mai mare la furnizorii de sănătate.
Cartier, mortalitate prematură: 17 decese la o populație de 100.000
Cercetătorii au descoperit că nivelurile mai ridicate de particule ultrafine legate de trafic și cancerigene industriale și non-cancerigene nu au fost întotdeauna corelate cu rate mai mari de mortalitate prematură. Una dintre concluziile care i-a luat prin surprindere pe cercetători a fost că suburbiile mai mari cu un nivel de poluare mai ridicat decât cartierele din centru au arătat o scădere a mortalității premature cu aproximativ 17 decese la 100.000. "Acest lucru contrazice alte descoperiri publicate", afirmă Stephanie Melles întrucât o poluare mai mare e corelată cu o mortalitate prematură mai mare.
În aceste suburbii, cercetătorii au observat un trafic rutier redus, ceea ce poate minimiza impactul asupra sănătății. O altă concluzie neașteptată este că unele cartiere din Toronto, cu autostrăzi majore care leagă orașul și cele de-a lungul țărmului, cu acoperire bună de copaci, spații verzi extinse și fără poluare măsurată mai mare decât alte zone din centrul orașului care au arătat rate peste mortalitate prematură.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.