Carnea roșie, benefică în anumite condiții. Carniciu: Nu vă mai feriți de ea

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
carnea rosie. FOTO: Freepik @user6170755
carnea rosie. FOTO: Freepik @user6170755

Carnea roșie este o sursă importantă de proteine, nutrienți și vitamine și se poate consuma chiar și de către persoanele cu probleme cardiovasculare, însă în anumite condiții. Care sunt acestea.

Carnea este o sursă importantă de proteine, minerale și vitamine, însă există situații în care consumul exagerat de carne, dar mai ales de produse din carne ultraprocesate, poate duce la diverse afecțiuni cardiovasculare sau chiar la cancere, potrivit unor studii recente.

Dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet și boli metabolice a făcut câteva precizări cu privire la consumul de carne roșie, care include carnea de vită, vițel, porc, miel, berbec sau capră, despre care spune că este sănătoasă, dacă se consumă în anumite condiții, dar și de câte ori este indicat să se consume carnea ultraprocesată.

”Analizam studiile, iar mulți nutriționiști se uită pe acele studii care au spus că tot ce înseamnă carne roșie este dăunător sau carnea în exces este dăunătoare.

Analizând studiile, de fapt vedeai că populația care avea mai mult infarct, mai mult cancer, mai multe probleme cardiovasculare, mâncau nu doar mai multă carne, ci mult mai multă carne intens procesată. Aici este problema.

Carnea roșie, carnea în general, nu este nesănătoasă în două condiții. Unul: când este crescută cât mai sănătos, fără antibiotic. Doi: Să o mâncăm cât mai aproape de forma sa naturală.

Dacă vorbim de  cârnații făcuți în casă, sunt aproape de forma lor naturală, pentru că noi procesăm și noi controlăm conținutul lor, iar singura problemă ar fi pentru cei care au probleme în general la tocături”, a explicat dr. Simona Carniciu, medic specialist diabet și boli metabolice, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Vezi și: Ciorba de burtă, bombă cu ceas pentru ficat. Ce se întâmplă cu smântâna din ea. Amalia Arhire rupe tăcerea despre ciorba favorită a românilor

Carnea roșie, beneficii și riscuri

Carnea roșie este o sursă importantă de proteine alimentare și conține micronutrienți precum fierul, seleniul, zincul, acizii grași Omega 3, vitaminele B6, B12, A, D și acidul folic, precum și alte componente bioactive, cum ar fi taurina, creatina, carnosina și glutationul, arată Science Direct.

Potrivit nutriționistului, pentru a putea beneficia de aportul nutrițional al cărnii roșii, aceasta trebuie să fie puțin gătită, chiar dacă toxinele existente în carne nu se pot distruge la o temperatură mică.

”Din nefericire, oricum nu se distrug nici la temperaturi mai mari. Și atunci, de ce să nu ne bucurăm de o carne cât mai gustoasă și cât mai nutritivă, în loc să încercăm omorâm niște toxine.

Fibrele, proteinele sunt mai ușor digerabile în momentul în care le facem așa, mai în sânge”, a mai spus medicul, subliniind că acest tip de carne nu trebuie consumat în fiecare zi.

”Este foarte important să avem alternative, adică azi mâncăm o carne roșie, o vită, un steak, mâine mâncăm porc, poimâine, curcan, apoi pui, pește.

Teoretic ar trebui să mâncăm cam de 2-3 ori pe săptămână pește, iar în zilele în care vrem să mâncăm de două ori produse animale, opțiunea ar fi să mâncăm o dată pește și o dată un alt tip de carne.

Cel mai important este să ne ferim de cele care sunt intens procesate și, bine-înțeles, să consumăm cât mai multe legume, vegetale, cereale integrale, care să facă un stil de viață sănătos acelui individ”, a mai spus nutriționistul.

De asemenea, medicul a reamintit că lângă carne este indicat să fie o salată, nu piureul de cartofi cu care mulți dintre noi am asociat friptura.

2. -imagine fara descriere- (japanese-traditional-salad-with-pieces-medium-rare-grilled-ahi-tuna-sesame-with-fresh-vegetable-bowl_03822200.jpg)

Friptură de carne roșie cu salată. FOTO: Freepik @timolina

”Combinația cu amidon, din punct de vedere digestiv, nu este cea mai bună, chiar deloc. Ai nevoie ca acele fibre musculare să se digere cât mai ușor și ai nevoie de fibre din plante. 

Pentru ca fibra musculară să se digere ai nevoie de o altă fibră, cea din plante”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește consumul de produse din carne procesate și care este de asemenea considerată carne roșie, nutriționistul afirmă că trebuie consumate de 1-2 ori pe săptămână, dar în cantitate cât mai mică.

”Carnea roșie, nu vă mai feriți de ea. Ideea este să fie în contextul unui stil de viață sănătos, să avem multe legume, să avem minimum o porție de  fructe pe zi și în felul acesta, de fapt, nu s-a demonstrat clar că are niciun efect și chiar este o sursă sănătoasă de proteină, nu trebuie să ne ferim nici dacă suntem cu probleme cardiovasculare dacă ținem cont de restul”, a concluzionat nutriționistul.

Vezi și: Alergiile și tratamentul de desensibilizare. Când se începe și în ce constă. Cămulescu: Este de lungă durată, duce la ameliorarea calității vieții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel