Carnea roșie, asociată cu cancerul de colon. Metabolitele din dietă, factor cheie

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancer de colon - FOTO: Freepik@dr.digitex@jkrphoto
cancer de colon - FOTO: [email protected]@jkrphoto

Acesta este cel mai nociv aliment pentru intestine. Deși este considerată o opțiune sănătoasă, medicii afirmă că poate duce la cancer. Este vinovat de apariția a nu mai puțin de două tipuri de cancer.

Un nou studiu realizat de Cleveland Clinic dezvăluie că metabolitele derivate din dietă joacă un rol crucial în riscul cancerului colorectal la tinerii adulți, subliniind importanța modificării dietei ca măsură preventivă principală.

Cercetătorii au descoperit că consumul de carne roșie și procesată este strâns legat de riscurile mai mari de cancer de colon la persoanele sub 60 de ani, ceea ce sugerează că o simplă discuție despre dietă cu medicul ar putea fi cheia pentru prevenirea acestui tip de cancer în rândul tinerilor.

Metabolitele, rol semnificativ pentru cancerul colorectal

Un studiu recent realizat de Cleveland Clinic a descoperit că moleculele derivate din dietă, cunoscute sub numele de metabolite, joacă un rol semnificativ în riscul cancerului colorectal la început de vârstă, în special în cazul consumului de carne roșie și procesată.

Cercetarea, publicată în NPJ Precision Oncology, a analizat seturi de date metabolice și ale microbiomului și a subliniat că una dintre cele mai eficiente măsuri preventive pentru adulții sub 60 de ani este discutarea dietei lor cu medicul lor.

Vezi și: COVID, impact asupra creierului. Reduce nivelul de cortizol

Monitorizarea și screeningul crescut pentru cancerul colorectal sunt instrumente extrem de utile. În ciuda succesului acestor metode, aceste date indică faptul că medicii pot adopta o abordare diferită cu pacienții lor mai tineri, spune autorul principal și oncologul gastrointestinal Suneel Kamath, MD.

"Până la urmă, este impracticabil să aplicăm modelele noastre de îngrijire pentru persoanele de peste 60 de ani la adulții mai tineri, pur și simplu pentru că nu putem oferi fiecărei persoane din sistem colonoscopii anuale.

Ceea ce este mult mai fezabil este să oferim fiecărei persoane din sistem un test simplu pentru a măsura un biomarker care determină riscul lor de cancer colorectal. Apoi putem oferi celor mai expuși riscului screeningul adecvat", explică dr. Suneel Kamath.

Vezi și: Zepbound, medicamentul care reduce riscul de diabet de tip 2 cu 94%. Combate și obezitatea

Carnea roșie, asociată cu cancerul de colon - FOTO: Freepik@vasiliybudarin

Studii la scară largă

Cercetătorii din cadrul Center for Young-Onset Colorectal Cancer de la Cleveland Clinic au furnizat analize la scară largă a datelor pacienților din cadrul Cleveland Clinic care au primit îngrijiri pentru cancer colorectal de început de vârstă sau de vârstă medie.

Un studiu anterior realizat de această echipă a identificat diferențe în metabolitele (molecule derivate din dietă) între cancerul colorectal la început de vârstă și cel de vârstă medie, în timp ce un altul a identificat diferențe în microbiomul intestinal între adulții mai tineri și cei mai în vârstă cu cancer colorectal.

Studiile anterioare au deschis multe posibilități pentru cercetarea cancerului colorectal la tineri. Totuși, atunci când mai mulți factori sunt implicați în riscul de cancer, poate fi complicat să înțelegem exact ce se întâmplă și să planificăm viitoarele cercetări, explică Dr. Sangwan. Interacțiunile dintre acești factori, cum ar fi atunci când bacteriile intestinale consumă metabolitele noastre și produc propriile substanțe, fac lucrurile și mai dificile.

Algoritm AI

Pentru a clarifica aceste aspecte, Dr. Sangwan și echipa sa au creat un algoritm de inteligență artificială (AI) care combină și analizează datele existente din studiile anterioare. Analiza lor a arătat că diferențele în dietă, identificate prin studiul metabolitelor, sunt un factor major în diferențele dintre cancerul colorectal la tineri și cel la vârstnici.

"Cercetătorii – inclusiv noi – au început să se concentreze pe microbiomul intestinal ca un contributor principal la riscul cancerului de colon. Dar datele noastre arată clar că principalul factor este dieta. Știm deja principalele metabolite asociate cu riscul de început de vârstă, așa că acum putem să ne avansăm cercetările în direcția corectă", spune Dr. Sangwan.

Echipa a fost încântată să vadă că dieta joacă un rol atât de mare în riscul de cancer, deoarece este mult mai ușor să identifici pacienții expuși riscului prin numărarea metabolitelor din sângele lor decât să secvențiezi ADN-ul bacterian din scaun pentru diferite microbii.

"De fapt, poate fi foarte complicat și dificil să-ți schimbi microbiomul. Deși nu este întotdeauna ușor, este mult mai simplu să-ți schimbi dieta pentru a preveni cancerul de colon", explică Dr. Kamath.

Vezi și: Diabetul, prevenție prin dietă și mișcare. Obiceiurile sănătoase care reduc riscul de diabet, potrivit unui nou studiu

Abordarea factorilor dietetici pentru prevenirea cancerului de colon

Pacienții tineri cu cancer de colon au avut niveluri mai mari de substanțe chimice asociate cu metabolizarea unui aminoacid numit arginină și cu procesul de eliminare a ureei, comparativ cu pacienții mai în vârstă. Aceste diferențe ar putea fi legate de consumul de carne roșie și procesată pe termen lung. Echipa de cercetători analizează acum date la nivel național pentru a verifica dacă aceste constatări se aplică și în restul țării.

După ce vor confirma că aceste substanțe chimice, legate de consumul de carne roșie și procesată, sunt ridicate la tinerii cu cancer de colon din întreaga țară, ei intenționează să testeze dacă anumite diete sau medicamente care reglează aceste substanțe pot ajuta la prevenirea sau tratarea cancerului colorectal la tinerii adulți.

Dr. Kamath spune că, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege exact cum factorii dietetici cauzează cancerul de colon, constatările sale actuale au schimbat deja modul în care își oferă îngrijirea pacienților.

"Chiar dacă știam înainte de acest studiu că dieta este un factor important în riscul de cancer de colon, nu întotdeauna discutam despre asta cu pacienții mei în timpul primei vizite. Este atât de mult de gestionat, poate fi deja copleșitor.

Acum, mă asigur întotdeauna să aduc în discuție acest aspect pacienților mei și oricăror prieteni sau membri ai familiei sănătoși care pot veni cu ei, pentru a-i pregăti cu instrumentele de care au nevoie pentru a face alegeri informate în privința stilului lor de viață", spune Dr. Kamath.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel