Studiul publicat pe 4 iunie în Jurnalul American de Nutriție Clinică și condus de cercetători de la Institutul de Cercetare al Spitalului de Copii Oakland (CHORI) – e suprinzător prin descoperirea că un consum ridicat de carne roșie sau carne albă de parăre a dus la creșterea nivelului de colesterol din sânge, comparat cu consumul unei cantități similare de proteine din plante. Mai mult, acest efect a fost observat indiferent dacă dieta conțineau sau nu niveluri ridicate de grăsimi saturate, care au crescut colesterolul în sânge în egală măsură, din toate cele trei surse de proteine.
Mit: carnea roșie mai periculoasă decât carnea albă
„Când am planificat acest studiu, ne-am așteptat să constatăm că atunci când e vorba de carne roșie ea să aibă un efect mai negativ asupra nivelului de colesterol din sânge decât carnea albă, dar am fost surprinși că nu este cazul - efectele lor asupra colesterolului sunt identice atunci când nivelurile de grăsimi saturate sunt echivalente", a declarat autorul principal al studiului, dr. Ronald Krauss, cercetător principal și director de cercetare a aterosclerozei la CHORI.
Krauss, care este și profesor de medicină la UCSF, a menționat că, de fapt, carnea studiată nu include carne de vită alimentată cu iarbă sau produse alimentare procesate, cum ar fi bacon sau cârnați; nici nu a inclus pește.
Dar rezultatele au fost remarcabile, deoarece au indicat că restricționarea totală a cărnii, fie ea roșie sau albă, este mai recomandabilă pentru scăderea nivelului de colesterol din sânge decât se credea anterior. Studiul a constatat că proteinele vegetale sunt cele mai sănătoase pentru colesterolul din sânge.
Acest studiu, intitulat APPROACH (studiu privind proteinele animale și din plante și efectele lor asupra sănătății cardiovasculare), a constatat că un consum al unor cantități mari de grăsimi saturate a dus la creșterea concentrațiilor de anumite particule de colesterol „rău" LDL (altele decât particulele mai mici de LDL).
Au efecte similare asupra colesterolului „rău” LDL
În mod similar, carnea roșie și albă a crescut cantitatea de particule mari de LDL în comparație cu dietele fără carne. Prin urmare, utilizarea valorilor standard ale colesterolului LDL ca măsură a riscului cardiovascular poate duce la supra-estimarea riscului atât pentru aportul ridicat de carne și de grăsimi saturate, deoarece testele standard de colesterol LDL pot reflecta în primul rând nivelurile particulelor de LDL mai mari.
Consumul de carne rosie a devenit nepopular în ultimele câteva decenii, după ce a fost legat de creșterea bolilor cardiace. Ghidurile guvernamentale privind dieta au încurajat consumul de păsări de curte ca o alternativă mai sănătoasă la carnea roșie.
Dar nu a existat nicio comparație cuprinzătoare a efectelor cărnii roșii, a celei albe și a proteinelor vegetale asupra colesterolului din sânge până acum, a spus Krauss. Proteinele care nu sunt direct din carne, cum ar fi cele din legume precum fasolea și lapte, au cel mai bun beneficiu pentru colesterol, a continuar profesorul.
„Rezultatele noastre indică faptul că sfaturile actuale de a restricționa carnea roșie și nu și carnea albă nu ar trebui să se bazeze doar pe efectele lor asupra colesterolului din sânge", a subliniat Krauss. „Într-adevăr, alte efecte ale consumului de carne roșie ar putea contribui la boli de inimă, iar aceste efecte ar trebui să fie explorate în detaliu într-un efort de a îmbunătăți sănătatea".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.