Carnea la grătar, risc de cancer. Metoda prin care se reduc anumiți agenți cancerigeni cu aproape 90%

Sonia Baciu |
Data publicării:
carnea la gratar. FOTO: Freepik @prapat aowsakorn
carnea la gratar. FOTO: Freepik @prapat aowsakorn

Grătarul, preparat greșit, poate crește riscul de cancer. Cum acționează căldura asupra cărnii și care sunt metodele de realizare ale unui grătar sănătos.

Intrăm din plin în sezonul grătarelor la iarbă verde, motiv pentru care este important să fim mai atenți la ceea ce consumăm, dar și la cum preparăm carnea pe grătar, astfel încât să ne putem bucura de beneficiile unei mese sănătoase alături de familiei și prieteni.

Este cunoscut faptul că gătitul cărnii pe grătar poate crește riscul de cancer, ca urmare a reacție chimice pe care o au proteinele animale și căldura, însă există câteva metode prin care acest risc poate fi scăzut.

Deși studiile sunt limitate în ceea ce privește legătura dintre grătar și riscul de cancer, unele cărnuri gătite la temperaturi ridicate ar putea produce două tipuri de agenți cancerigeni, aminele heterociclice (HCA) și hidrocarburile aromatice policiclice (HAP).

HCA-urile se formează în urma reacției dintre proteinele animale și căldură, în timp ce HAP-urile se dezvoltă atunci când grăsimea din carne se scurge, se afumă și se lipește de carne.

Vezi și: Melatonina înrăutățește simptomele bolilor intestinale. Gastroenterolog: Prudență la administrarea pe termen lung pentru bolile cronice

Metode de reducere a riscului de cancer

Pentru a contracara efectul cancerigen pe care îl poate avea carnea gătită la grătar există câteva metode ușor de urmat, care nu i-au din plăcerea consumului de grătar, mai mult reduc inclusiv riscul de cancer de piele la care expun cei care fac grătarul.

Marinarea cărnii

Cercetările publicate în 2008 au arătat că marinarea cărnii înainte de grătar ar putea reduce anumiți agenți cancerigeni cu aproape 90%, iar acest sfat a reapărut recent pe rețelele de socializare.

Reacția care duce la formarea HCA-urilor are loc doar pe primii 3-4 mm de pe suprafața cărnii.

”Adăugarea unei marinade de suprafață care conține antioxidanți poate inhiba dramatic reacțiile”, a afirmat J. Scott Smith, PhD, președintele programului de absolvire a științei alimentare de la Kansas State University, care a condus cercetarea, notează Very Well Health.

Antioxidanții protejează celulele de daune și pot fi găsiți în fructe de pădure, citrice și condimente.

Unii cercetători au recomandat marinarea cărnii cu suc de lămâie, busuioc sau mentă înainte de a o frige.

Cu toate acestea, nu s-a dovedit că o simplă marinată poate elimina toate riscurile de cancer asociate cu grătarul, susține dr. Misagh Karimi, medic oncolog specializat în cancere gastrointestinale la City of Hope Orange County Lennar Foundation Cancer Center din Irvine, California.

Chiar dacă aplicarea unei marinade pe carne nu va reduce toate riscurile de cancer, marinarea acesteia timp de 30 de minute înainte de a o frige poate reduce riscul de formare a unor agenți cancerigeni, potrivit lui Karimi.

”Întrebarea, încă în curs de investigare, este în ce măsură ingredientele antioxidante din marinată reduc acești compuși dăunători și nivelul de reducere a riscului pe care l-ar putea oferi”, a mai spus Karimi.

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma această teorie, dar marinadele făcute cu ierburi din familia mentei, cum ar fi rozmarinul, cimbrul, busuiocul și oregano, ar putea fi cel mai bun pariu, deoarece acestea sunt bogate în antioxidanți.

”Împachetare” cu rozmarin

Aplicat peste carne, rozmarinul are calitatea de a bloca agenții cancerigeni ce se produs în timpul realizării grătarului.

”Puneți un pic la suprafață. Extractele de rozmarin nu ar trebui să aibă prea multă aromă.

Cei mai mulți oameni nu vor un burger cu aromă de rozmarin. Așa că, dacă primești extractul, nu prea știi că este acolo.

Unii folosesc temperaturi foarte ridicate, rapid, la suprafață, apoi îl scot și îl pun în cuptor pentru a-l termina”, susține Smith, cel a aflat despre puterea rozmarinului împotriva compușilor în timp ce cerceta modalități de reducere a acestora, potrivit Science Daily.

Grătar mai slab sau vegetarian

O altă modalitate de a reduce consumul de substanțe cancerigene este de a planifica un grătar pe bază de plante, deoarece legumele nu formează HCA atunci când sunt prăjite.

”Toate proteinele animale sunt capabile să producă acești compuși. Dar carnea de pasăre și peștele, prin natura lor, produc mai puțini dintre acești compuși cancerigeni decât carnea de vită, de porc și de miel”, a declarat Bethany Doerfler, specialist în cercetare gastro-intestinală și dietetician clinic la Centrul de Sănătate Digestivă de la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern.

Reducerea cantității de carne în general poate oferi, de asemenea, beneficii pentru sănătate.

Studiile au arătat că modelele alimentare bogate în carne roșie și procesată sunt asociate cu un risc crescut de cancer, boli cardiovasculare și deces.

Vezi și: 7 ceaiuri care reduc anxietatea și stresul. Eficiente în tratarea insomniei, ele pot fi consumate și de copii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel