Carnea de pui este adesea percepută ca o alternativă mai inofensivă la carnea roșie, puiul este supus mai multor procese de la fabrică până în farfurie. Și, așa cum se întâmplă adesea, ceea ce vedem pe rafturile magazinelor alimentare nu prea reflectă ceea ce se întâmplă de fapt în spatele scenei.
De exemplu, pentru a face ca puiul să fie acceptabil pentru consumul uman, păsările crescute în fabrici sunt supuse la destul de multe intervenții medicale. Mai mult, consumul de pui este asociat cu o mare varietate de afecțiuni, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă este într-adevăr atât de bun pentru noi.
Puiul este o sursă majoră de intoxicații alimentare
Ați simțit vreodată greață după ce ați mâncat o cină cu pui? Nu sunteți singurul. Puiul este una dintre cele mai mari surse de intoxicații alimentare. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, un număr impresionant de 1 milion de americani suferă în fiecare an de intoxicații alimentare din cauza consumului de carne de pui.
Printre bacteriile asociate cu această afecțiune se numără Salmonella, care poate provoca boli grave, deși multe cazuri sunt ușoare, potrivit U.S. News and World Report. În 2022, un studiu realizat de Consumer Reports a constatat că Salmonella era prezentă în aproape o treime din puiul măcinat vândut în magazinele alimentare, potrivit The Daily Meal.
Pentru a evita intoxicațiile alimentare, asigurați-vă că gătiți corect puiul. După cum subliniază Insider, mulți oameni se bazează pe culoarea și textura puiului pentru a stabili dacă este gătit corespunzător. Cu toate acestea, testele de laborator au arătat că astfel de metode nu garantează neapărat că bacteriile potențial dăunătoare au fost eliminate.
Cel mai bun pariu pentru a preveni intoxicațiile alimentare este să verificați dacă culoarea păsării este uniformă și, astfel, dacă este gătită bine.
”În primul rând, consumatorii ar trebui să verifice dacă toate suprafețele cărnii sunt gătite, deoarece cele mai multe bacterii sunt prezente la suprafață. În al doilea rând, ei ar trebui să verifice carnea. Atunci când carnea din miez este fibroasă și nu lucioasă, aceasta a atins o temperatură sigură”, a explicat Solveig Langsrud, om de știință la Institutul Norvegian de Cercetare în domeniul Alimentației, Pescuitului și Acvaculturii.
Puiul, riscuri asociate
Deși puiul este adesea prezentat ca o alternativă mai sănătoasă decât, de exemplu, carnea de vită sau de porc, există totuși diverse riscuri asociate cu consumul său. Un studiu realizat în 2019 de American Journal of Clinical Nutrition a constatat că consumul de carne albă, cum ar fi puiul, crește nivelul colesterolului într-un mod similar cu cel al cărnii roșii.
Potrivit unui studiu realizat de universitățile Cornell și Northwestern, s-a constatat, de asemenea, că puiul crește riscul de boli de inimă, potrivit The Sun. De fapt, consumul de pui doar de două ori pe săptămână poate crește riscul unei persoane de a dezvolta probleme cardiace.
Studiul a analizat inițial consumul de carne în general, așa că rezultatele au fost oarecum surprinzătoare, deoarece carnea de pasăre este adesea considerată o alegere sănătoasă pentru inimă.
”Modificarea aportului acestor alimente cu proteine animale poate fi o strategie importantă pentru a contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare și de deces prematur la nivelul populației”, a declarat Victor Zhong, cercetător la Cornell.
Potrivit Fundației Britanice a Inimii, riscul crescut se poate datora modului în care este gătit puiul. Puiul prăjit sau procesat, de exemplu, are mai multe șanse de a provoca boli de inimă decât cel fiert. În plus, vinovatul pentru mâncărurile nesănătoase cu pui este adesea atribuit sării și grăsimilor adăugate, spre deosebire de carnea în sine. Încercați câteva rețete de pui sănătoase pentru inimă pentru a evita să vă supuneți organismul la efort.
Puiul poate conține niveluri scăzute de arsenic
În 2015, un studiu realizat de FDA a concluzionat că aproape 70% din carnea de pui din SUA conține arsenic. Potrivit studiului, arsenicul, care este potențial otrăvitor, este adăugat în pui pentru a-i da un aspect fals sănătos. Sursa arsenicului este Roxarsone, un medicament care este administrat păsărilor pentru a facilita creșterea în greutate și, astfel, un aspect plin de viață și apetisant pentru consumatori.
După cum subliniază Mother Jones, utilizarea medicamentelor care conțin arsenic în creșterea puilor datează din anii 1940, când industria a încercat să controleze focarele de coccidioză, un parazit care se găsește de obicei în tractul intestinal al păsărilor.
Acest lucru a fost foarte bine în anii '40, când creșterea industrială era la o scară relativ mică, dar odată cu boom-ul în zootehnie și, prin urmare, producția în masă de păsări de curte, producătorii au constatat că este mai dificil de controlat în ultimele decenii. Ulterior, în hrana pentru pui au fost introduși aditivi Roxarsone.
Deși The Wall Street Journal notează că nivelul de arsenic este destul de scăzut, este totuși îngrijorător faptul că toxine literale ar putea să se regăsească în mesele noastre de pui. Mai mult, consumul cronic al acestor substanțe toxice poate duce la o serie de boli grave, inclusiv cancer.
Potrivit FDA, există modalități de a evita consumul de cantități periculoase de arsenic în alimente, și anume consumând totul (inclusiv puiul) cu moderație și incluzând o gamă largă de alimente sănătoase în dieta dumneavoastră.
Legătura terifiantă dintre pui și rezistența la antibiotice
După cum subliniază Organizația Mondială a Sănătății, rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare uriașă pentru omenire. În viitor, am putea constata că anumite afecțiuni, cum ar fi pneumonia, tuberculoza, bolile cu transmitere sexuală și formele de intoxicații alimentare, au devenit rezistente la tratamentul cu antibiotice. O sursă majoră a acestei rezistențe este puiul.
Atunci când sunt crescuți pentru hrană, puii sunt injectați zilnic cu antibiotic. Asta echivalează cu 63.151 de tone de antibiotice pe an, conform The Guardian. Păsările sunt hrănite cu aceste medicamente pentru a preveni bolile, făcându-le astfel mai sigure atunci când oamenii le consumă.
Dar acest lucru are un cost teribil. Atunci când oamenii mănâncă aceste găini injectate cu antibiotice, ei înșiși consumă, la rândul lor, medicamentele, ceea ce ar putea duce la rezistență la antibiotice. Ulterior, prevalența rezistenței la antibiotice crește exponențial; până în 2050, aceasta ar putea provoca până la 10 milioane de decese pe an.
Vezi și: Cum a fost recunoscut Toma Caragiu după cutremurul din 1977: Așa s-a tras concluzia că e el
Carnea de pui, conținut de fecale
Puiul conține și materii fecale. Din păcate, este foarte probabil. După cum relatează CNN, un număr alarmant de pui cumpărat din magazinele din SUA conține materii fecale. Deși Departamentul de Agricultură al SUA are o politică de zero față de materiile fecale, atunci când vine vorba de pui, aceasta se aplică doar la orice fecale vizibile, ceea ce înseamnă că urme de materii fecale pot foarte bine să fie prezente în carnea de pui.
Comitetul Medicilor pentru Medicină Responsabilă a declarat pentru CNN că materii fecale au fost găsite într-un procent impresionant de 48% din produsele de pui analizate.
”Mănânci bălegar. Fecalele de pui pot conține, de asemenea, viermi rotunzi, viermi păroși, tenii, larve de insecte, medicamente și alte substanțe chimice excretate în fecale, precum și constituenții mai normali ai fecalelor - bilă, alimente nedigerate etc”, a declarat Dr. Neal Barnard de la PCRM pentru Huffington Post.
Puiul, aliment versatil
Nu toți cei care mănâncă pui în exces sunt dependenți de el. Puiul este un aliment de bază versatil și ușor de procurat, așa că este destul de ușor să ajungi să îl consumi în mod frecvent. Dar, ca majoritatea lucrurilor bune, puiul este cel mai bine consumat cu moderație.
Potrivit DNA India, consumul prea frecvent de pui poate avea unele efecte secundare surprinzătoare, cum ar fi o predispoziție la infecții ale tractului urinar (ITU). Acesta este în mare parte efectul consumului de carne de pasăre de calitate scăzută și procesată, așa că optați pentru pui proaspăt pentru a evita acest efect secundar destul de neplăcut.
Un studiu realizat de Universitatea din Minnesota dezvoltă această afirmație; sursa acestui risc crescut se datorează prezenței unei subvarietăți de E. coli, care este comună la pui și, prin urmare, transmisă la oamenii care o consumă, care provoacă infecții ale tractului urinar.
Carnea de pui, cum să o gătești
După cum notează Men's Health, puiul este în continuare o alegere alimentară excelentă, dar cel mai bine este să fie consumat în cadrul unei diete care este, înainte de toate, bogată în plante și nu în carne. Așadar, nu este nevoie să renunțați cu totul la mesele cu pui; pur și simplu bucurați-vă de el cu moderație și experimentați cu alternative proteice în zilele în care nu aveți carne de pasăre. Sau puteți schimba în întregime puiul cu alternative pe bază de plante, cum ar fi tofu marinat sau conopidă înăbușită.
Atunci când mâncați pui, este important să luați în considerare efectele potențial dăunătoare asociate cu acesta. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să schimbați modul în care gătiți puiul. Deși nu este nimic rău în a savura puiul prăjit cu moderație, există o mulțime de alte moduri mai consistente de a-l savura.
”Cel mai sănătos mod de a găti puiul este să îl gătești înăbușit”, a declarat dieteticianul înregistrat Rebecca Lewis pentru Women's Health, ”pentru că nu introduci niciun alt ingredient în pui în afară de apa în care este fiert”.
Pentru a evita să te zgârcești la gust cu această metodă, Lewis recomandă să adaugi în oală multe ierburi, condimente și legume. Dacă înăbușirea nu este deosebit de apetisantă pentru tine, încearcă în schimb grătarul. Cu această metodă, este recomandat să acoperiți puiul cu o cantitate moderată de ulei de măsline, care conține grăsimi care sunt de fapt benefice pentru dumneavoastră. De asemenea, puteți încerca să marinați puiul înainte de a-l arunca pe grătar, ceea ce îi va spori aroma.
Alternativ, puteți coace puiul la cuptor, care este o altă metodă de preparare sănătoasă. Vorbind pentru The Atlantic, expertul în alimentație Marion Nestle recomandă îndepărtarea pielii puiului înainte de a-l pune în cuptor. Puiul mai scump are mai multe șanse să fie crescut în aer liber, în timp ce cel ieftin este de obicei crescut în condiții crude și plin de toate surprizele neplăcute menționate anterior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.