Carne roșie: dacă începi să consumi mai multă crești riscul de deces prematur

Dana Lascu |
Data publicării:
Carne rosie și grăsime
Carne rosie și grăsime

Creșterea aportului de carne roșie, în special a cărnii roșii prelucrate, este asociată cu un risc sporit de deces, sugerează un mare studiu american, publicat pe 12 iunie, în jurnalul BMJ. Evident, reducerea consumului de carne roșie, în paralel cu creșterea surselor sănătoase de proteine, cum ar fi ouăle și peștele, cerealele integrale și legumele, poate reduce, în timp, acest risc, spun cercetătorii.

Aportul ridicat de carne roșie, cum ar fi carnea de vită, carnea de porc și de miel, a fost anterior legată de un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și deces prematur. Dar se știe puțin despre cum pot influența schimbările în consumul de carne roșie riscul de deces.

Zeci de mii de oameni incluși în studiu

Astfel, pentru a explora acest lucru, o echipă de cercetători din SUA și China a analizat legătura dintre schimbările în consumul de carne roșie pe o perioadă de opt ani cu mortalitatea în următorii opt ani, începând cu 1986 până la sfârșitul perioadei de urmărire, în 2010. Studiul lor a fost publicat pe 12 iunie 2019 în jurnalul BMJ. 

Ei au folosit datele pentru 53.553 de asistente medicale din SUA, în vârstă de 30 până la 55 de ani, obținte în cercetarea Nurses Health Study (NHS) și 27,916 de profesionisti din domeniul sănătății din SUA, în vârstă de 40 până la 75 de ani, din Studiul de Urmărire a Profesioniștilor din Sănătate (HPFS), care nu aveau boli cardiovasculare și cancer la începutul studiului.

La fiecare patru ani, participanții au completat un chestionar privind frecvența alimentelor (FFQ), unde au fost întrebați cât de des, în medie, au mâncat porții de dimensiuni standard în ultimul an, de la „niciodată sau mai puțin de o dată pe lună" până la „De 6 sau mai multe ori pe zi". Subiecții au fost apoi împărțiți în cinci categorii pe baza modificărilor în consumul de carne roșie.

În timpul perioadei de studiu, numărul total de decese din orice cauză (cunoscut sub numele de "mortalitate din toate cauzele") a atins 14.019 (8.426 femei și 5.593 bărbați). Principalele cauze au fost bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii și boala neurodegenerativă.

Creșterea cu 3,5 porții a consumului de carne, risc mai mare

După ajustarea pentru vârstă și alți factori potențial influenți, creșterea cantității totale de carne roșie (atât procesată cât și neprelucrată) cu 3,5 porții pe săptămână sau mai mult, pe o perioadă de opt ani, a fost asociată cu un risc de deces cu 10% mai mare în următorii opt ani.

În mod similar, creșterea consumului de carne roșie prelucrată, cum ar fi șunca, crenvurstii, cârnații și salamul, cu 3,5 porții pe săptămână sau mai mult, a fost asociată cu un risc mai mare de deces cu 13%, în timp ce creșterea consumului de carne roșie neprelucrată a fost asociată cu un risc cu 9% mai mare.

Aceste asociații au fost în mare parte consistente în diferite grupe de vârstă, cu diferite niveluri de activitate fizică, fumat și consumul de alcool sau calitate a dietei.

În general, reducerea consumului de carne roșie în timp ce se consumă mai multe cereale integrale, legume sau alte alimente proteice, cum ar fi carnea de pasăre fără piele, ouă și pește, a fost asociată cu un risc mai mic de deces atât la bărbați, cât și la femei.

Înlocuirea unei porții de carne, risc mult mai mici

De exemplu, înlocuirea unei porții pe zi de carne roșie cu o porție de pește, timp de opt ani, a fost legată de un risc de deces cu 17% mai mic în următorii opt ani.

Constatări similare au fost observate pe termen scurt (patru ani) și pe termen lung (12 ani).

Acesta fiind un studiu observațional, nu poate stabili cauza. Iar autorii subliniază unele limitări, inclusiv faptul că nu s-au uitat la motivele schimbărilor în consumul de carne roșie, care ar fi putut influența rezultatele. Apoi, participanții la studiu au fost, în principal, profesioniștii din domeniul sănătății, astfel încât constatările e posibil să nu fie mai aplicabile tuturor.

Dar autorii spun că datele colectate au acoperit un număr mare de persoane pe o perioadă lungă de urmărire, cu evaluarea repetată a factorilor de dietă și stil de viață, precum și rezultate consecvente între cele două cohorte. Mai mult, acesta este primul studiu de acest gen care examinează asocierea dintre schimbările în consumul de carne roșie și riscul ulterior de mortalitate.

Constatările oferă un mesaj practic pentru publicul larg cu privire la modul în care schimbările dinamice ale consumului de carne roșie sunt asociate cu sănătatea, scriu ei.

„O schimbare a sursei de proteine sau consumul de alimente sănătoase pe bază de plante, cum ar fi legumele sau cerealele integrale, poate îmbunătăți longevitatea", concluzionează oamenii de știință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel