Carmen Brumă: 4 gesturi simple prin care poți reduce consumul de zahăr

Un consum prea mare de zahăr are consecințe negative asupra sănătății. Nu doar că este responsabil pentru kilogramele în plus, ci și pentru lipsa de concentrare. Din fericire, putem renunța la zahăr prin gesturi mici și simple. Carmen Brumă ne dezvăluie care sunt. 

"Dintre toate relele alimentare, zahărul ocupă detașat locul 1 deși multă vreme ni s-a spus că grăsimea. Cercul vicios al consumului de dulciuri arată așa: ai mâncat jumătate de tavă de prăjituri, glicemia a crescut brusc, pancreasul secretă insulina care scade rapid glicemia iar caloriile consumate se transformă în depozite de grăsime. Cu cât consumi mai mult zahăr cu atât îți dorești mai mult și ai senzația că “îți cere organismul”. Singura șansă ca jumătatea de tavă de prăjituri să nu se transforme în grăsime este să faceți un antrenament (intens sau îndelungat) în maximum 2 ore de când ați mâncat. Pentru că e greu să elimini în totalitate zahărul din viața ta atunci când ești deja dependent, iată câteva gesturi simple care să vă ajute să reduceți consumul:

1. Folosiți în cafea, prăjituri, ceai, condimente precum scorțișoara și vanilia, pentru că diminuează nevoia de dulce

2. Citiți etichetele și evitați produsele care conțin zahăr invertit, sirop de porumb (HFCS) sau monoglutamat de sodiu (E621). Au putere mare de îndulcire, pervertesc gusturile și creează dependență.

3. Dacă la o masă ați consumat cartofi, orez, paste, pâine, griș, quinoa etc, săriți peste desert

4. Fanii sucurilor pot să încerce variantele în care domină legumele iar prezența fructelor este simbolică. Mie îmi place o combinație cu un gust foarte bun care conține printre altele și anghinare, o legumă care creează falsa impresie de gust dulce datorită conținutului crescut de inulină. În plus, inulina îmbunătățește tranzitul intestinal, stimulează metabolismul și are un indice glicemic scăzut.

2 anghinare

1 lămâie

1 măr verde (200g)

1 tulpină de țelină

1 castravete (200g)

o legătură de pătrunjel

Dacă nu ați mai curățat până acum anghinare, iată cum se face. Desprindem anghinarea de tulpină și îi curățăm primul strat de frunze după care tăiem 1 cm din vârfuri. Despicăm anghinarea pe lungime și îi curățăm miezul care se prezintă sub formă de puf. Este bine să avem pregătit alături un vas cu apă și lămâie. În momentul în care terminăm de curățat anghinarea o scufundăm în vasul cu apă, până le terminăm de curățat și pe celelalte. Când toate anghinarele sunt curățare, trecem la stors.

Pune în storcător întâi lămâia, apoi anghinarea, mărul, pătrunjelul și restul ingredientelor. Sucul se bea imediat după preparare, în prima parte a zilei.", a scris Carmen Brumă pe blogul ei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel