Carlos Alcaraz (Spania, 20 de ani, numărul 1 ATP) a pierdut în fața lui Novak Djokovic (Serbia, locul 3 ATP), scor 3-6, 7-5, 1-6, 1-6, după 3 ore și 15 minute de joc, în meciul contând pentru calificarea în finala turneului de la Roland Garros.
Un meci în care ibericul a consumat extrem de multă energie în primele două seturi, lucru care l-a costat, deoarece în setul al treilea crampele musculare l-au ”înțepenit” la propriu, pe teren. Deși a avut parte de time-out medical, după acest moment nu a mai putut continua la aceeași capacitate, iar experiența sârbului în vârstă de 36 de ani și-a spus cuvântul într-un meci ”atât de mental”, cum l-a catalogat celebrul Patrick Mouratoglou.
”Mi-a fost foarte greu. Nu am simțit niciodată ceea ce am simțit astăzi. Nu am simțit niciodată o asemenea tensiune. Am fost dezamăgit de mine. Într-un joc ca acesta, să încep simțindu-mă bine fizic și să am crampe la sfârșitul setului doi - începutul setului trei, a fost foarte dezamăgitor. Dar astfel de lucruri se întâmplă și trebuie să faci față.
Primele două seturi au fost foarte intense. Am avut crampe la braț, iar la începutul celui de-al treilea set, am început să am crampe în tot corpul, nu doar la picioare, și la brațe, peste tot.
Mi-a fost foarte greu să mă mișc în al treilea set. În setul patru, am avut o șansă mică, dar a fost foarte greu. Am început să am crampe în tot corpul. Cred că a fost din cauza tensiunii din meci. Am fost foarte nervos la începutul jocului.
Carlos Alcaraz, ”înțepenit” din cauza crampelor musculare. FOTO: Captură video @ Eurosport
Am fost tensionat în primele seturi. Primele două au fost foarte intense, cu schimburi frumoase, schimburi dificile, drop shot-uri, sprinturi... Djokovic are o combinație de stiluri de joc diferite, dar principalul lucru a fost tensiunea pe care am simțit-o în primele două seturi.
Mi s-a întâmplat să am crampe în timpul meciurilor, dar nu la acel nivel. Pot să vă dau un exemplu, meciul cu Stefanos Tsitsipas din 2021 la US Open. Am avut crampe și atunci, dar nu la această intensitate”, a declarat Carlos Alcaraz în conferința de presă de după eliminarea de la Roland Garros, notează Eurosport. De altfel, mulți au considerat meciul din semifinală ca fiind adevărata finala a turneului.
Crampe, cauze și factori de risc
Mușchii au crampe atunci când se contractă involuntar și de obicei acest lucru se simte ca un nod dureros pe mușchiul piciorului, fapt ce îl face imobil.
Crampele la nivelul picioarelor sunt cel mai des întâlnite la nivelul mușchiului gambei, dar pot apărea și la nivelul coapselor sau al picioarelor.
În mod normal, crampele la picioare durează doar câteva momente înainte ca mușchiul să se relaxeze și durerea să se disipeze.
Există anumite activități care vă fac mai predispuși la crampe la picioare. Acestea includ exerciții care se bazează foarte mult pe mușchii picioarelor, cum ar fi:
- alergarea de agrement
- antrenamentul cu greutăți al picioarelor
- sporturile care necesită multă alergare, cum ar fi fotbalul sau baschetul.
Unii experți spun că oboseala musculară este principala cauză a crampelor la picioare.
Riscurile sunt și mai mari atunci când acești mușchi sunt obosiți pe vreme caldă sau când nu vă hidratați corespunzător, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Carlos Alcaraz, meciul de la Paris disputându-se la o temperatură de 30 de grade și cu un grad de umiditate foarte mare.
De asemenea, sarcina dar și anumite afecțiuni medicale pot crește riscul de a avea crampe la picioare.
Mergeți la medic dacă sunteți însărcinată sau dacă aveți oricare dintre aceste afecțiuni și vă confruntați cu mai multe crampe la picioare decât de obicei:
- Boala Addison
- tulburare legată de consumul de alcool
- insuficiență renală
- probleme tiroidiene
- boala Parkinson
- diabet de tip 2
- sarcoidoză
- ciroză
- boală vasculară, notează Healthline.
În plus, medicamentele pot contribui la crampele la picioare, cum ar fi:
- pilule contraceptive
- diureticele
- naproxen (Aleve)
- albuterol, un medicament pentru astm
- statine.
Crampe musculare, prevenție și tratament
Cel mai bun mod de a preveni și trata crampele la picioare este să consumați alimente nutritive și să vă hidratați corespunzător.
În ceea ce privește aportul de nutrienți, este indicat să:
- consumați alimente bogate în potasiu, care pot ajuta la reechilibrarea nivelului de electroliți
- consumați alimente bogate în magneziu, care, de asemenea, ajută la echilibrul electrolitic
- luați în considerare administrarea unui supliment de electroliți
- consumați suficientă sare
- beți multă apă
- reduceți sau evitați consumul de alcool, mai arată Healthline.
Ca să scăpați de crampele musculare există mai multe metode, dar fiecare o poate pune în practică pe cea care funcționează cel mai bine. Acestea includ:
- masarea mușchilor cu probleme și întinderea ușoară a acestora
- duș fierbinte pentru relaxarea musculară și pentru stimularea circulației sanguine
- compresă caldă/rece aplicată pe mușchi
- hidratare intensă, eventual și cu săruri minerale
- masarea zonei cu geluri antiinflamatoare, luate la recomandarea medicului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.