Carența de fier: 6 semne neobișnuite pe care nu trebuie să le ignori

Cătălina Burghelea |
Data actualizării: | Data publicării:

Anemia cauzată de lipsa de fier apare atunci când nivelul globulelor roșii din corp este mai mic decât în ​​mod normal, ceea ce înseamnă că organismul nu are suficient fier. Organismul are nevoie de fier pentru a produce o proteină cunoscută sub numele de hemoglobină, responsabilă de transportarea oxigenului și dioxidului de carbon în sânge. 

Mai mulți factori contribuie la anemia cauzată de carența de fier, inclusiv:

Aport inadecvat de fier - include în alimentație carnea, ouăle și legumele cu frunze verzi (au un conținut ridicat de fier).

Sarcina sau pierderea sângelui din cauza menstruației - La femeile adulte, cele mai frecvente cauze ale deficitului de fier sunt sângerările menstruale abundente și pierderea de sânge în timpul nașterii.

Sângerări interne - Anumite afecțiuni medicale pot provoca sângerări interne care pot duce la carențe de fier. 

Incapacitatea de a absorbi fierul - Anumite tulburări sau chiar intervenții chirurgicale care afectează intestinele pot interfera cu modul în care corpul absoarbe fierul.

Carența de fier este, de fapt, destul de frecventă, dar mulți oameni nu știu să o identifice. Poate apărea atât la bărbați, cât și la femei, la orice vârstă. Cei care prezintă un risc mai mare de anemie cu deficit de fier sunt femeile gravide, persoanele care donează sânge frecvent, vegetarienii care nu înlocuiesc carnea cu alte alimente bogate în fier sau persoanele care au o dietă slabă și sugarii și copiii, potrivit clinicii Mayo

Simptomele deficitului de fier

 

Deoarece simptomele unei deficiențe de fier sunt adesea confundate ca altceva, este important să înțelegem și să recunoaștem semnele.

1. Oboseală extremă

Oboseala este unul dintre cele mai frecvente simptome ale unui deficit de fier, dar poate fi ușor de trecut cu vederea. „Oboseala este cu adevărat dură, deoarece toată lumea lucrează atât de mult în zilele noastre încât oboseala poate apărea din multe alte motive”, spune Vikash Modi, medic de familie din Piemont.

2. Infecții constante

Fierul este necesar pentru un sistemul imunitar sănătos, însă, din cauza nivelurilor scăzute de fier, poți fi predispus la infecții. Când apare o infecție, celulele albe din sânge nu sunt produse la fel de eficient la cineva cu deficit de fier, deoarece celulele nu primesc suficient oxigen, potrivit acestui studiu

3. Piele palidă

Hemoglobina conferă pielii culoarea sa roz, dar nivelurile scăzute de hemoglobină fac ca pielea să devină mai deschisă la culoare. 

4. Limbă umflată

Când celulele nu primesc suficient oxigen, mușchii se pot lărgi și pot provoca durere. Acest lucru poate apărea la orice mușchi, dar este adesea văzut în limbă

5. Dorință de a mânca pământ

Cineva care suferă de un deficit de fier ar putea dezvolta pofte de substanțe nealimentare, cum ar fi pământ sau cretă. Cercetătorii nu sunt exact siguri care este legătura dintre deficitul de fier și aceste pofte, dar această afecțiune este gravă și poate ajunge să pună viața în pericol, scrie MedLine Plus

6. Căderea părului

Deficitul de fier poate provoca căderea părului atunci când foliculii de păr nu primesc suficient oxigen. Ei intră într-o etapă de odihnă, provocând căderea părului, scrie Webmd

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel