Acizii grași omega-3 EPA și DHA funcționează diferit împotriva inflamației cronice. Fiecare are propriul său rol important în reglarea sistemului imunitar. Sunt concluziile unui mic studiu, de 34 de săptămâni, condus de cercetătorii de la Centrul de Cercetare Nutriție Umană Jean Mayer de la Universitatea Tufts. Aceștia au comparat efectele celor două omega-3 într-un grup mic de adulți în vârstă, cu obezitate și cronică de grad scăzut inflamaţie.
Vârstnicii au fost repartizați aleatoriu să primească suplimente EPA sau DHA de două ori pe zi. EPA și DHA, abundente în pești și crustacee, au fost, în unele studii, legate de un risc mai mic de boli de inimă și se bănuiește că reduc inflamația. Nici participanții, nici lucrătorii de laborator sau oamenii de știință nu știau ce supliment a primit fiecare voluntar la studiu.
Rezultatele au arătat că DHA a avut un efect antiinflamator mai puternic decât EPA. ”În corpul nostru, există întotdeauna acest echilibru între proteinele pro-inflamatorii și antiinflamatorii și am constatat că EPA a fost mai bună decât DHA la îmbunătățirea acestui echilibru. Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cercetările anterioare ne spun că echilibrul este foarte important”, susține Jisun So, primul autor al studiului, conform unui comunicat al universității citate.
Ghidurilor dietetice americane pentru intervalul 2015-2020 recomandă adulților să consume cel puțin două porții de fructe de mare săptămânal. Somonul, codul, sardinele, păstrăvul și tonul ușor, conservat sunt surse bune de EPA și DHA.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.