Care sunt urgențele medicale de Paști și cum le puteți evita. Pandrea: Diferențele pot fi semnificative

Sonia Baciu |
Data publicării:
care sunt urgentele medicale. FOTO: Freepik @wavebreakmedia
care sunt urgentele medicale. FOTO: Freepik @wavebreakmedia

Cum putem gestiona activitățile și obiceiurile din perioada sărbătorilor și ce trebuie să facem pentru a nu fi nevoiți să ajungem la Camera de Gardă.

Perioada sărbătorilor, prin dorința de a ne bucura de bucatele tradiționale, dar și prin ritmul alert, cu ambuteiaje, nervi și viteză în trafic, poate să fie una foarte aglomerată pentru serviciile medicale.

Pentru a putea trece cu bine de această perioadă încărcată este important să țineți cont de sfaturile specialiștilor și să evitați excesele de orice natură.

”În general, în perioada sărbătorilor, urgențele cu care ne întâlnim în Camerele de gardă sau în serviciile de ambulanță sunt de două tipuri. Unele dintre ele sunt cele legate de patologia acută, de urgență, și ele sunt ce obicei fie de natură traumatică, atunci când în cadrul aglomerărilor de trafic, a exceselor în conducerea autovehiculelor, pot apărea accidente de diverse tipuri, cu diverse nivele de gravitate și atunci patologia traumatică de urgență poate fi una dintre cauzele pentru accesarea serviciilor medicale de urgență.

Pe de altă parte, sunt acei pacienți care se adresează serviciilor de urgență în legătură cu obiceiurile alimentare, cu excesele,fie de alimente, fie de alcool, care urmează pentru unii dintre ei după o perioadă de post prelungit și care se pot traduce în diverse urgențe digestive, cum ar fi puseele ulceroase ale bolilor ulceroase, fie ele de stomac sau de duoden, pancreatitele acute, colecistitele acute”, a declarat dr. Cristian Pandrea, medic primar medicină de urgență, la Digi 24.

Dacă aceste situații pot fi puse pe seama grabei din trafic, respectiv pe consumul alimentar excesiv, medicul afirmă că există și o categorie aparte de pacienți care apelează la serviciile medicale de urgență în perioada sărbătorilor.

”O altă problemă în această perioadă este reprezentată de acutizările unor boli cronice pe care pacienții le au și în principal este vorba de bolile cardiovasculare, boala cardiacă ischemică, hipertensiunea arterială sau bolile pulmonare, cum ar fi bronhopneumopatia obstructivă”, a mai spun medicul de urgențe.

Urgențele de sezon, prevenire

În ceea ce privește evitarea ajungerii la serviciul de urgențe, medicul afirmă că ”prevenția este secretul”, în special în cazul patologiei de urgență instalată acut.

”Este vorba de a respecta niște limite acceptabile în legătură cu consumul de alimente și de alcool, deci evitarea exceselor de orice tip în ceea ce privește alimentația și consumul de alcool sunt esențiale, pe de o parte.

Pe de altă parte, este de dorit și este o recomandare care se face întotdeauna în asemenea în asemenea perioade, și anume: conducerea cu prudență, evitarea conducerii autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor sunt până la urmă măsurile pe care le putem lua pentru a evita asemenea traume”, a maui spus urgentistul.

”Dacă ne referim la patologia cronică și la pacienții cu boli cronice care se adresează serviciilor de urgență, e de știut, de asemenea, că obiceiurile alimentare și excesul în practicarea acestor obiceiuri pot decompensa bolile cardiace și pe cele pulmonare”, a mai spus medicul.

Totodată, a menționat medicul, în cazul în care se ajunge la astfel de situații, recomandarea pentru pacienții cronici este să apeleze la serviciile de urgență, aceștia având două variante, pentru cei care se pot prezenta la Camerele de Gardă, respectiv pentru cei nedeplasabili, care pot solicita serviciul de ambulanță la domiciliu.

”Pentru cei care se pot prezenta la Camera de Gardă, recomandarea aceasta este și asta se întâmplpă, de fapt, în fiecare an sau trebuie accesate serviciile prespitalicești, adică serviciile de ambulanță, pentru acordarea îngrijirilor la domiciliu și, eventual, pentru transportul la o Cameră de Gardă”, a mai spus medicul.

De asemenea, a mai precizat medicul, există diferențe semnificative între numărul pacienților care ajung la urgențe în perioada sărbătorilor în comparație cu ale perioade ale anului.

”Diferențele pot fi semnificative, în principal ele se manifestă cu o oarecare latență față de momentul sărbătorii respective, adică la câteva zile după.

Și diferențele, din punctul de vedere al numărului, sunt semnificative în principal în ceea ce privește bolile cardiovasculare cronice”, a mai spus medicul de urgență, dr. Cristian Pandrea.

Vezi și: De la post la masa de Paști. Mărgărit: Este extraordinar, nu are calorii, poți să mănânci oricât

Accidentul vascular cerebral, cauze, factori de risc și simptome. Medic: Ar fi important să fim avizați și să ne alarmăm atunci când apar

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce atunci când alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. În acest caz, celulele cerebrale încep să moară în decurs de câteva minute, motiv pentru care accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală.

Vezi aici cum recunoști un accident vascular cerebral.

AVC, acționează F.A.S.T.

Dacă suspectezi că cineva suferă un AVC, acționează rapid (formula F.A.S.T.) și fă-i următorul test:

F - Face (Față) - Cere persoanei să zâmbească. Ți se pare că fața e asimetrică sau gura e căzută într-o parte?

A - Arms (Brațe) - Cere persoanei să ridice simultan ambele brațe deasupra capului. Unul dintre ele rămâne inert sau mai jos decât celalalt?

S - Speech (Vorbire) - Cere-i persoanei să repete o frază simplă (de exemplu “Cerul este albastru”). Nu poți distinge ce zice sau vorbește ciudat?

T - Time (Timp) -  Dacă remarci oricare dintre aceste semne, sună IMEDIAT la 112!, notează MayoClinic.

Nu așteptați ca simptomele să treacă de la sine, fiecare secundă este importantă pentru ca pacientul cu AVC să fie salvat.

Vezi și: Tastatul nervos, indicatorul de stres. Cercetător: Un semn mai bun decât ritmul cardiac

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel