Chiar dacă restricțiile legate de pandemie au fost ridicate în România în prima decadă a lunii martie, numărul cazurilor de infectare este în continuare mare, însă ceea ce este mai alarmant este numărul pacienților care prezintă ”sindromul long-Covid”, așa cum este numit ”pachetul” de sechele cu care unii dintre aceștia au rămas după infectare.
Prof. dr. Paraschiva Postolache, conferențiar la UMF "Grigore T. Popa" din Iași, medic primar pneumolog și specialist în medicină fizică și reabilitare, a explicat în cadrul ACADEMIEI DE SĂNĂTATE care sunt aceste sechele, dar și dacă ele pot fi prevenite.
”Această pandemie nu s-a finalizat, dar concomitent, pacienții care au suferit de Covid, formă acută, indiferent că a fost ușoară, medie sau severă, marea majoritate dintre ei au rămas cu sechele pe care le încadrăm în acest sindrom numit long-Covid și care după părerea noastră, după cum vedem că evoluează toate cazurile, ele se vor croniciza, iar în viitorul apropriat și îndepărtat ne vom întâlni cu foarte multe cazuri cronicizate.
Cele mai frecvente sechele la acești pacienți sunt cele de tip respirator, pentru că la nivelul aparatului respirator s-a multiplicat virusul, dar nu numai. Și cardiovasculare, digestive, renale sau neurologice. Dar noi ne vom referi doar la cele respiratorii”, a explicat Prof. dr. Paraschiva Postolache, la ACADEMIA DE SĂNĂTATE.
Care sunt sechelele post-Covid
”Din punct de vedere clinic, pacienții care ajung la noi, care au avut Covid, noi am tratat și pacienți care au fost în faza acută, marea majoritate acuză dificultăți de respirație, scăderea capacității de efort, oboseală - acea fatigabilitate, alții mai prezintă și dureri toracice, tuse uscată, iritativă sau însoțită de expectorații.
Și mulți dintre ei, mai ales cei în vârstă, au asociere și o afectare foarte importantă a musculaturii, mai ales cei care au fost internați perioadă îndelungată.
Din punct de vedere funcțional, ce am constatat noi și toată literatura (n.r. de specialitate), spirometria la acești pacienți este normală. Este afectat factorul de transfer la nivelul membranei alveolo-capilare a gazelor, a monoxidului de carbon. El ne evidențiază felul cum trece oxigenul și dioxidul de carbon și cât de afectată este membrana alveolo-capilară prin care au loc schimburile dintre cele două gaze.
Din punct de vedere radiografic, CT, pentru că la toți pacienții post-Covid repetăm tot pachetul de analize sanguine, dar facem și CT pentru a evidenția cum se modifică toate procesele care au avut loc în faza acută, ca și sechelele din această perioadă, constatăm foarte frecvent: fibroză pulmonară, alături de care bronșiectazii, în special de tracțiuni, datorită acestor leziuni de fibroză. Unii dintre ei prezintă și noduli, foarte frecvenți, de diverse dimensiuni și chiar pleurezie.
Cam acestea ar fi sechelele cu care se prezintă pacienții, la noi în clinică, în secția de recuperare medicală-respiratorie”, a mai spus Prof. dr. Paraschiva Postolache, cea care conduce această clinică de peste 15 ani.
Cum pot fi prevenite aceste sechele
Întrebată de către Prof. Irinel Popescu dacă aceste sechele puteau fi prevenite, dar mai ales ce sfaturi are pentru ceilalți medici care tratează pacienții infectați cu Covid, dr. Paraschiva Postolache susține că recuperarea respiratorie se face, de foarte mulți ani, în mod preventiv și la persoanele sănătoase.
”Nu trebuie să așteptăm să ne îmbolnăvim. Acum toate ghidurile pentru afecțiunile respiratorii cronice recomandă recuperarea respiratorie cât mai precoce. Dacă toate persoanele sănătoase ar respira corect, ar știi să tușească să expectoreze și ar practica un număr de exerciții de gimnastică respiratorie, zilnic, și un antrenament al musculaturii respiratorii și în general al întregului organism ar păstra aceste măsuri de prevenție - mască, distanță, distanțarea socială și sigur, chiar vaccinarea, numărul acestor cazuri ar fi fost mult mai mic. Iar severitatea acestor afecțiuni ar fi fost mult mai mică.
Recuperarea respiratorie pe care am dezvoltat-o în România, de peste 30 de ani, are foarte multe beneficii și o recomand și persoanelor sănătoase, pentru a respira corect, pentru a crește capacitatea de efort și în felul acesta, pentru a crește capacitatea de efort și calitatea vieții, făcând în așa fel ca atunci când organismul vine în contact cu un virus el să poată lupta și să iasă învingător”, a mai spus Prof. dr. Paraschiva Postolache.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.