Găsirea unei diete perfecte poate fi o adevărată provocare, însă în spatele dietelor-minune se pot ascunde multe pericole. Așa cum suntem unici, nici dietele nu pot funcționa la fel la fiecare dintre noi.
Și cum sărbătorile au trecut, mesele copiase s-au dus și ele, iar sezonul estival este aproape, toată lumea este în căutarea dietei care să ajute la modelarea corpului.
Dr. Ruxandra Pleșea, medic diabet, nutriție și boli metabolice a explicat care sunt pericolele ce se ascund în spatele dietelor minune, dar drastice, care anunță scăparea de multe kilograme într-un timp foarte scurt, precum și care este dieta ce poate, cu ușurință, să devină un stil de viață, dietă a cărei valoare a fost reconfirmată pentru al șaselea an consecutiv.
Dieta fără grăsimi, fără calorii, fără proteine, cu multe minusuri pe termen lung
”Dacă ne aruncăm într-o dietă strictă, cu foarte puține calorii, cu foarte puține proteine, mergem pe drumul yo-yo, adică vom slăbi, prin deshidratare, foarte mult, vom câștiga din nou grăsimea, pierdem masa musculară, rata metabolică se încetinește și acesta este efectul yo-yo.
Dacă repetăm câteva astfel de cicluri ajungem în final la următoarele: insulino-rezistență și risc pentru diabet zaharat de tip 2 și câștig de grăsime, pe termen lung, iar pe termen scurt începem să simțim depresie, anxietate legată de forma corpului, obsesie pentru mâncare, acel comportament de binge eating, acum mâncăm mult, acum nu mai mâncăm nimic.
Simțim la nivel psihoemoțional aceste carențe, în masa osoasă, nu știm, nu vedem, dar peste câțiva ani ne trezim cu osteoporoză, articulațiile sunt afectate, mai ales în dietele fără grăsime.
Dacă alegem, pentru că ne gândim că grăsimea e cea mai rea, doar lactate 0%, nu mai punem fir de ulei, nu este bine. Un efect imediat este constipația, atunci când ții o dietă fără grăsime, iar pe termen lung, o proastă absorbție de vitamine liposolubile, A, D, E, K.
În afară de faptul că acestea se văd la nivelul pielii, care suferă, tenul nu mai arată la fel de bine, părul începe să cadă, apare în această lipsă de grăsime și o problemă hormonală, asociată cu infertilitatea, asociată cu dezechilibre hormonale”. a declarat dr. Ruxandra Pleșea la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Dieta Keto, un alt pericol
O altă dietă periculoasă, susține nutriționistul este dieta Keto, cea din ”care sunt excluși carbohidrații sau reduși foarte mult, până la 30-50 de grame, ”fiecare om intră în cetoză la un anumit gramaj de carbohidrați, să mănânci proteine și multă grăsime.
Aici poate să fie pericolul următor: să mănânci multe grăsimi animale, însă pe termen lung această grăsime saturată în exces înseamnă probleme hepatice, înseamnă inflamație cronică, insulino-rezistență, cancer colorectal, deci nu este un mod de viață. Dar vreau să mă refer la intrarea în cetoză. Aici pot să apară niște turbulențe, corpul se adaptează și atunci apare o deshidratare puternică, scad foarte mult mineralele și dacă nu ai suplimentele corecte și program condus de un medic, sunt numeroase tulburări hidroelectrolitice și probleme cardiace.
Trebuie să fii foarte atent, pe lângă faptul că te simți rău, amețit, slăbit, trebuie să știi ce faci”, a mai spus medicul nutriționist.
Pentru a slăbi ai nevoie de o rată metabolică activă, ai nevoie de proteine. Ori, când te axezi doar pe legume și fructe, alimente care nu conțin proteine nu ai cum să slăbești. Este un drum înfundat. Toate mecanismele de a mânca și de a ne păstra greutatea se activează foarte puternic, iar glicemia scade”, a mai spus nutriționistul.
Dieta mediteraneeană, un stil de viață
”Țineți diete echilibrate. Dieta mediteraneeană este cea mai sănătoasă din lume, declarată an după an și poate fi o soluție pe termen lung și devine un stil de viață când vrei să ai o greutate bună, căci altfel yo-yo vă predispune la foarte multe probleme”, a mai spus nutriționistul.
Dieta mediteraneeană constă în fructe și legume proaspete, ulei de măsline, pește gras, carne de pui, carne de porc, brânzeturi, lactate fermentate, nuci și semințe.
Punctele forte care au dus dieta mediteraneană pe prima poziție în topul dietelor sunt:
- beneficiile pentru sănătate
- siguranța
- ușurința urmării acesteia
- promovarea unui stil de viață sănătos și sustenabil, arată Medical News Today.
Beneficiile dietei mediteraneene includ:
- reducerea riscului de boli cardiovasculare
- reducerea riscului de accident vascular în rândul femeilor
- prevenirea declinului cognitiv și a bolii Alzheimer
- scăderea și menținerea în greutate
- gestionarea diabetului zaharat de tip 2
- eficientă în artrita reumatoidă
- reduce riscul de cancere
- ameliorează depresia, arată Every Day Health.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.