Care sunt obiceiurile nesănătoase ale românilor. Medic: Pe termen lung, efecte devastatoare. 80% din populaţie este constipată

Sonia Baciu |
Data publicării:
care sunt obiceiurile nesanatoase ale romanilor. FOTO: Freepik @rawpixel
care sunt obiceiurile nesanatoase ale romanilor. FOTO: Freepik @rawpixel

Consecințele stilului de viață nesănătos sunt devastatoare pe termen lung.

Pentru a avea parte de sănătate este nevoie de câteva elemente esențiale, pornind de la alimentația sănătoasă, care să ne aducă aportul necesar de vitamine, minerale și nutrienți, un somn odihnitor și activitate fizică de cel puțin 30 de minute pe zi.

Însă puțini români respectă aceste recomandări, iar acest lucru se vede, zi de zi, pe stradă sau pe la camerele de gardă.

”Pe lângă o alimentaţie sănătoasă, trebuie să ţinem cont şi de hidratare şi de respectarea orelor de odihnă. O alimentație nesănătoasă, pe termen lung, are efecte devastatoare.

Se apreciază că aproximativ 80 % din bolile societății moderne sunt generate de un stil de viață nesănătos și de o alimentație nesănătoasă.

Vorbim în primul rând de apariţia bolilor degenerative cardiovasculare. Totodată, să nu uităm că bolile cardiovasculare ocupă locul întâi ca mortalitate în România.

Apoi, mai vorbim şi despre boli neurodegenerative, Parkinson sau Alzheimer, acestea apar la vârste din ce în ce mai tinere. Vorbim de boli metabolice, obezitatea, unul din patru români este obez, iar unul din patru copii este supraponderal, diabetul zaharat de tip 2 și nu în ultimul rând boala canceroasă.

Există o legătură clară între cancer, în special cancerul de colon și de rect și alimentația nesănătoasă bazată pe fast-food, prăjeli, carne roșie, iar la femei, legătura este între alimentația nesănătoasă și cancerul mamar”, a declarat dr. Ruxandra Constantina, la Antena 3.

Vezi și: Ce este Parkinson, boala de care suferă Michael J. Fox: Șapte ani de negare. Cea mai grea parte a diagnosticului meu

Micul dejun, obiceiul sănătos al zilei

Potrivit medicului, micul dejun luat în fiecare dimineață este un obicei sănătos, chiar dacă poate părea ”de modă veche”, însă impactul pe care îl are această masă este unul major. De altfel cifrele Centrului de Informare, Prevenire Risc și Analiză (CIPRA) sunt îngrijorătoare în acest sens, 4 din 10 români sar peste această masă.

”Sunt de părere că trebuie să luăm acest mic dejun, în limita posibilităţilor. Şi un sendviş făcut acasă şi mâncat în maşina este extraordinar. Poate să conţină piept de pui făcut în casă, brânză sau caşcaval, alături şi de nişte măsline, roşii şi ardei este un sendviş sănătos.

Un sendviş sănătos poate să conţină două felii de pâine integrală. Oricum, ceea ce mâncăm în timpul dimineţii se va consuma ca şi calorii în activitatea depusă. Prin urmare, nu săriţi niciodată peste această masă”, a mai spus medicul.

Vezi și: Migrenele, cauzate de deshidratare. Apa cu lămâie, un remediu natural

Hidratarea, la fel de importantă pentru sănătate

Specialiștii recomandă un consum de minimum doi litri de lichid pe zi, valoare în care se inclusă apa sau ceaiul, supa și apa din legume și fructe. Cantitatea poate fi crescută în funcție de temperatura de afară sau dacă persoanele respective practică o activitate fizică solicitantă.

Însă cifrele arată că doar 3 din 10 români urmează această recomandare, în timp ce 4 din 10 consumă între 1 și 2 litri de lichid pe zi, iar 2 din 10 români beau aproximativ 1 litru.

”Apa este esenţială pentru sănătate. Consumul insuficient de apă ne îmbătrânește. Deci, dacă nu bem apă se vede pe piele. Apa reglează tensiunea arterială, deci un consum insuficient poate duce la apariția hipertensiunii. Apa hidratează și lubrefiază articulațiile, dacă ne deshidratăm apar și durerile și scade mobilitatea.

Prin apă, prin rinichi, eliminăm şi o serie de toxine şi dacă nu bem suficiente lichide, urina este concentrată, pot apărea infecţiile urinare, litiaza.

Și nu în ultimul rând, tranzitul este încetinit. Aproximativ 80% din populaţia României este constipată. Apa are rol în buna funcţionare a neuronilor, a sistemului nervos, și putem să devenim mai nervoși și mai agitați”, a mai spus medicul.

Pentru cei care consideră că nu pot bea apa deoarece nu are gust, există câteva soluții salvatoare.

Astfel, în apa pe care o consumăm la prima oră putem pune lămâie stoarsă și să avem și aportul de vitamina C. La fel, pe parcusrul zilei putem adăuga frunze de mentă, scorțișoară, ghimbir sau să consumăm ceaiuri neîndulcite.

De asemenea sunt recomandate și sucurile proaspete de fructe și legume, dar cu moderație, deoarece acestea au un aport caloric mare și și un conținut redus de fibre, care sunt necesare pentru tranzitul intestinal.

Vezi și: Salata Trei surori, doza de proteine din post. Mărgărit: Oferă toată nutriția necesară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel