Care sunt greșelile care ne îngrașă în post. Laura Ene: Este cel mai rău tip de grăsime

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
care sunt greselile ce ne aduc. FOTO: Freepik @jcomp
care sunt greselile ce ne aduc. FOTO: Freepik @jcomp

Care sunt combinațiile vegetale pentru a obține necesarul de aminoacizi pe care i-am lua din carne. Ce greșeli culinare facem în post și ne aduc kilograme în plus.

S-a intrat în postul Paștelui, perioadă în care nu se mai consumă carne, deci nici proteină animală, însă cu ce poate fi aceasta înlocuită astfel să nu ajungem la un deficit proteic, specialiștii recomandând ca maximum 35% din aportul caloric să fie format din proteine.

”Avem nevoie de proteine, carnea ne oferă proteinele cu aminoacizii compleți, dar putem să îi refacem printr-o combinație potrivită și din alimentele de origine vegetală.

Asta înseamnă să avem într-o zi, nu neapărat la aceeași masă, combinația corectă între boabe, leguminoase și cereale, cum ar fi orezul integral, cum ar fi pastele, cum ar fi poate quinoa.

Aceasta ar fi o combinație perfectă ca să ne aducă toți aminoacizii esențiali, pe perioada postului”, a declarat dr. Laura Ene, medic nutriție și boli metabolice, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

De astfel, medicul susține că ”40 de zile nu este un timp suficient de lung cât să avem grija că ne facem deficite. Cei care sunt vegani, vegetarieni și, de fapt, vegani efectiv și care nu consumă deloc produse de origine animală, pot la un moment dat în viața lor să facă deficit de B12, deficit de vitamina D și deficit de calciu.

Cam acestea sunt cele trei elemente la care trebuie să fim atenți. De altfel se pot da suplimente, dar în urma unor analize medicale efectuate, nu luate după ureche”, mai spune medicul.

În ceea ce privește ”chinul” pe care îl au unele dintre persoanele care vor să țină post, dar nu reușesc acest lucru, susține medicul că este din cauza necunoașterii realizării combinației perfecte.

”Nu știu să combine alimentele. Într-adevăr, proteina de origine animală este foarte sățioasă și nu este nevoie de o cantitate mare să te saturi.

Pe când, din aceste legume, leguminoase, boabe, frunze, ai nevoie de o cantitate mai mare”, a spus medicul.

Vezi și: Cel mai tare truc când mergi la cumpărături. Lygia Alexandrescu: Înmulțești cu 5 și aduni cu 2. Niciodată nu o să umpli coșul

Combinațiile alimentare pentru o zi de post

Pentru a nu ajunge la vorba românească cu ”ziua lungă cât o zi de post”, în care ești cu gândul la mâncare, căci nu te-ai săturat nicicum, dr. Laura Ene a exemplificat care sunt combinațiile alimentare potrivite pentru a nu face foame.

”Pentru prima masă, pentru masa de dimineață, aș opta pentru o felie de pâine integrală cu un pateu făcut în casă.

Și aici vreau să vă atrag atenția asupra trei alimente care ne pot face rău în post, mult mai rău decât suratele lor normale, naturale, de ne-post. Acestea sunt pateurile vegetale pe care le găsim în comerț, desigur, există și pateuri făcute cu simț de răspundere, dar trebuie să fim atenți la etichetă.

Putem să ne facem singuri, în casă, un pateu din fasole boabe, din năut, din ciuperci și să combinăm cu verdeață, putem să apelăm la zacuscă, tradiționala bunicii, la salata de vinete, atât timp cât nu are foarte mult ulei, dacă vrem să ne ținem silueta în control.

Mai este vorba de această soia texturată, aliment care încearcă să înlocuiască totuși carnea și gustul cărnii. Este periculoasă pentru că este foarte procesată.

Prefer boabele de soia, prefer brânza tofu, și cine dorește pentru gustul acesta măcar să nu prăjească aceste formule de soia texturată, pentru că prăjeala chiar este cea mai grea și rea formă de a găti alimentul.

Dulciurile de post sunt mult mai rele decât suratele lor normale, pentru că în general în dulciurile de post se înlocuiesc laptele, untul, grăsimea de origine animală cu grăsimea vegetală care este cel mai rău tip de grăsime.

Este grăsime trans, grăsime hidrogenată, care crește colesterolul și riscul de boli cardiovasculare.

Plus zahărul adăugat. faptul că elimină zahărul, dar îl înlocuim cu miere, sirop de agave, sirop de arțar, până la urmă este același impact glicemic”, a mai spus medicul.

Revenind la alimentele consumate în post, pentru o masă echilibrată, nutriționistul a afirmat că în această perioadă verdețurile sunt pe capul listei de alimente cu care putem avea o masă sățioasă.

”Întotdeauna cu verdețurile ne vom sătura. În momentul în care simțim nevoia de sațietate mai mare, verdețurile ne vor ajuta.

Pe masa de seară, o varză călită cu niște ciuperci făcute la cuptor sau la grătar poate fi varianta ideală pentru sațietate.

Dar la masa de prânz aș alege un cartof copt, orez integral, paste integrale, boabe, mazăre, fasole, porumbul, năut, pe care dacă le aruncăm într-o salată generoasă, cu 3-4 pufuri de ulei, măsline, puțină brânză tofu, să nu uităm de avocado, astea toate sunt alimentele potrivite”, a mai spus medicul.

Vezi și: 5 obiceiuri sănătoase de somn care prelungesc viața. Pot crește speranța de viață cu până la aproape 5 ani

De ce ne îngrășăm în post

Din punct de vedere medical, printre dezavantajele postului, tot ca urmare a combinațiilor nepotrivite, se numără balonarea și chiar greutatea în plus.

”Balonarea vine de la excesul de fibre, pentru că în mod normal nu mâncăm atât de multe fibre, carnea nu are atât de multe fibre nedigerabile cum are fasolea sau năutul, iar senzația aceasta că nu ne săturăm este absolut firească, dar poate fi reglată cu o supă sau o ciorbă.

Întotdeauna o supă înainte de fiecare masă ne poate ajuta și ne crește sațietatea, iar jumătate din farfurie dacă este umplută de fibre, de vitamine și minerale, adică de zarzavaturi, din nou putem să reglăm senzația de foame”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește faptul că unii se îngrașă în timpul postului, nutriționistul susține că vine ca urmare a alegerii de a consuma alimentele care conțin proteine vegetale, cum ar fi boabele, cartofii, orezul sau pastele la masa de seară.

”Întotdeauna ne vom îngrășa dacă vom lăsa acești carbohidrați ca fiind fel principal seara. Aceștia se potrivesc la masa de prânz, iar seara putem să jonglăm cu avocado, cu măsline, brânză tofu, cu o supă sau cu o mâncare de legume care nu conține amidon, adică orice nu este cartof și nu este boabă.

Aceste alimente, dacă apar pe masa de prânz, corpul apucă să le cheltuie și nu le depune”, a concluzionat nutriționistul.

Vezi și: Contraceptivele pe bază de reţetă, GRATUITE pentru toată lumea. Locul în care s-a luat DECIZIA: O victorie pentru sănătate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel