Ruptura de menisc este printre principalele afecțiuni care apar la nivelul genunchiului, iar primul simptom este durerea care se accentuează la mișcare. Leziunile meniscului afectează sportivii și persoanele mai în vârstă, nefiind ceva frecvent în rândul copiilor.
Despre diagnosticare și tratamentul leziunilor de menisc a vorbit dr. Vladimir Pușcașu, la Digi 24.
Cauzele rupturilor de menisc
”Meniscul este structură amplasată între femur și tibie și are rolul de a amortiza șocurile venite din partea femurului și de a le distribui uniform. Leziunile de menisc apar printr-un mecanism indirect, în momentul în care amplasăm piciorul pe un sol solid și imprimăm genunchiului o mișcare de pivotare. Acest lucru se poate întâmpla în diverse sporturi care implică schimbare rapidă de direcție, cum ar fi fotbal, tenis sau volei. Dar pot apărea și în condiții casnice, de exemplu, când ne ridicăm în picioare dintr-o poziție ghemuită.
În cazul în care avem un pacient vârstnic, unde meniscul devine mai rigid, atunci putem discuta de o leziune degenerativă de menisc”, a explicat dr. Vladimir Pușcașu, medic primar ortopedie și traumatologie, la Digi 24.
Leziunile de menisc pot să fie:
- leziuni netraumatice, care apar odată cu înaintarea în vârstă, când meniscul se uzează și devine mai subțire și mai fragil, putând duce la ruptură printr-o simplă pivotare incorectă a genunchiului, la ridicarea de pe scaun. De altfel, ruptura de menisc nu este frecventă în rândul copiilor.
- leziuni traumatice, care pot să apară la cei care practică sport. În acest caz, genunchiul este suprasolicitat, iar leziunile pot să apară din cauza ridicării bruște dintr-o poziție ghemuită.
Meniscul intern este mai frecvent lezat deoarece are o suprafață mai mare, este mai subțire și mai îngust, fiind mai expus datorită valgusului fiziologic.
Diagnosticarea leziunilor de menisc
Cât privește diagnosticarea afecțiunilor de la nivelul meniscului, specialistul susține că aceasta vine după ce pacientul acuză dureri, iar ”gama de simptomatologie este largă, de la mici înțepături intermitente până la blocarea articulației de genunchi cu imposibilitatea de a călca”, motiv pentru care este important să se ajungă la un medic ortoped pentru realizarea unui examen clinic, ca apoi să fie recomandat un examen RMN nativ de genunchi.
Durerea de călcâi. Ce o cauzează și cum se poate scăpa de ea
Care este tratamentul leziunilor de menisc
Dr. Pușcașu afirmă că pentru fiecare tip de leziune de menisc există un tratament particular, specific pentru fiecare pacient în parte, mai mult, că există leziuni care se tratează chirurgical, dar și ”conservator”, prin recuperare medicală.
”Există o serie de leziuni de menisc care se tratează conservator, cu recuperare medicală, adică fizio și kinetoterapie, însă majoritatea leziunilor simptomatice de menisc au un tratament chirurgical.
Chirurgia meniscului este una, în general, minim invazivă, artroscopică, și presupune două incizii mici, sub un cm fiecare, la nivelul genunchiului, iar atunci când vorbim de tratamentul leziunii de menisc sunt două variante.
Fie facem un tratament reparatoriu, atunci când se poate repara leziunea de menisc, o sutură meniscală, fie, dacă este o leziune ireparabilă, atunci trebuie să excizăm leziunea și să lăsăm meniscul funcțional.
Trebuie menționat că fiind vorba de un tratament minim invaziv, pacienții nu suferă o experiență traumatică, iar aceștia se pot întoarce la o viață normală în cel mai scurt timp”, a mai explicat medicul ortoped la Digi 24.
Ce este gonartroza, boala care afectează tot mai multe FEMEI și tineri. Dr. Dragomir: Simptomul extrem de frecvent
Medicul Răzvan Dragomir a vorbit despre gonartroză, una dintre afecțiunile tot mai des întâlnite în special la femei și în special la tineri.
"Durere de genunchi este un simptom extrem de frecvent în populație. Peste 10% dintre pacienții trecuți de 60 de ani prezintă artroză, dar în prezent, din păcate, afecțiunea aceasta invalidantă, gonartroza, afectează persoane din ce în ce mai tinere. Vorbim de persoane de vârstă mijlocie, 45 de ani și peste, care, conform unor studii recente pe care le-am evaluat, întâlnim în proporție de peste 45% dintre femeile peste 40 de ani, întâlnim afecțiuni de uzură a cartilajului, gonartroză, dar în niște stadii incipiente.
Gonatroza afectează femeile într-o proporție mai mare, iar motivul exact îl cunoaștem. În anumite situații se face legătura cu o tulburare metabolică, după menopauză, apar niște modificări care influențează metabolismul multor țesuturi, inclusiv al cartilajului și în anumite situații acest cartilaj se deteriorează mai repede", a declarat Răzvan Dragomir, chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.