Un număr însemnat de persoane au deficite de vitamine sau minerale, fără să realizeze acest lucru, iar cele mai expuse riscului sunt acele persoane care nu au o dietă echilibrată sau care nu consumă anumite alimente, cum este cazul vegetarienilor sau veganilor. Odată depistat acest deficit nutrițional el poate fi tratat prin schimbarea dietei și administrarea de suplimente alimentare.
Deficitul de fier
Fierul este un mineral esențial, o componentă mare a globulelor roșii, care se leagă de hemoglobină și transportă oxigenul către celule. Deficiența sa poate provoca anemie, oboseală sau un sistem imunitar slăbit. Cele două tipuri de fier alimentar sunt fier hem și fier non-hem. Cele mai bune surse alimentare de fier hem sunt carnea roșie, organele, crustaceele, conservele de sardine. Fasolea, semințele de dovleac și susan, broccoliul, varza kale și spanacul sunt principalele surse de fier non-hem. Vitamina C poate îmbunătăți absorția fierului.
Deficitul de iod
Iodul este esențial pentru funcționarea normală a tiroidei și pentru producerea hormonilor tiroidieni. Deficiența sa afectează aproximativ o treime din populația lumii. Deficitul sever de iod poate provoca retard mintal și anomalii de dezvoltare la copii. Principalele surse alimentare de iod sunt algele, peștele, lactatele și ouăle.
Deficitul de vitamina D
Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, care funcționează ca hormon steroid. Chiar dacă deficitul de vitamina D este foarte frecvent, acesta nu este evident, deoarece simptomele sale sunt subtile și se pot dezvolta de-a lungul unei perioade mari de timp. Este greu de obținut o cantitate suficientă de vitamina D doar prin dietă pentru că aceasta se găsește într-un număr restrâns de alimente. Cele mai bune surse alimentare sunt uleiul dn ficatul de cod, peștele gras și gălbenușul de ou.
Vezi și: Vitamina D3, vitamina SOARELUI, și creșterea imunității
Deficitul de vitamina B12
Cobalamina sau vitamina B12 este esențială pentru formarea sângelui, precum și pentru funcționarea creierului și a nervilor. Deși fiecare celulă are nevoie de această vitamină, pentru a funcționa normal, organismul nu este capabil să o producă. Deficitul de vitamina B12 este foarte frecvent, în special în rândul vegetarienilor, veganilor, dar și a persoanelor în vârstă. Principalele surse alimentare de vitamina B12 sunt scoicile, stridiile, ficatul, carnea, ouăle și lactatele.
Deficitul de calciu
Inima, mușchii și nervii au nevoie de calciu pentru o bună funcționare. Astfel, concentrația de calciu din sânge este fin reglată, iar orice exces este stocat în oase. Dacă aportul este insuficient, oasele vor elibera calciul. Cele mai bune surse alimentare de calciul sunt peștele, lactatele și legumele de culoare verde închis (varza kale, spanacul, broccoli).
Deficitul de vitamina A
Vitamina A este o vitamină esențială, care ajută la formarea și menținerea sănătății pielii, dinților, oaselor și membranelor celulare. Deficitul de vitamina A este principala cauză a orbirii, la nivel mondial. Există două tipuri de vitamina A, cea preformată, întâlnită în carne, pește și lactate, și pro-vitamina A, ce se regăsește în alimentele de origine vegetală.
Deficitul de magneziu
Magneziul este un mineral esențial, implicat în peste 300 de reacții enzimatice. Principalele simptome ale deficienței severe de magneziu includ ritm cardiac anormal, crampe musculare, sindromul picioarelor neliniștite, oboseală și migrene. Principalele surse alimentare sunt cerealele integrale, oleaginoasele, ciocolata neagră, legumele cu frunze verzi și orezul brun.
Vezi și: 4 ceaiuri care te scapă de balonare. Sunt plăcute la gust și ușor accesibile
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.