Hidratarea este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea generală. Menținerea hidratării poate contribui la susținerea performanței fizice, la prevenirea durerilor de cap și a constipației și nu numai.
Cu atât mai importantă este în sezonul cald, când pe fondul temperaturilor ridicate organismul face eforturi suplimentare pentru a regla temperatura corpului, eforturi care înseamnă în primul rând transpirație, deci pierdere de apă.
”De multe ori nici nu simțim senzația de sete și noi suntem deja deshidratați, mai ales persoanele care fac sport. Scade performanța, crește riscul de accidentare. Iar la oamenii obișnuiți scade performanța intelectuală, adică, stai la birou, mai stai și cocoșat, și îți pierzi energia și nu știi de ce.
Unul dintre motive este lipsa de hidratare, pentru că primul pas într-o zi, atunci când ne trezim este să clătim gura și apoi ar trebui să bem apă. De ce? Pentru că la trezire, prin mers la toaletă, scăpăm de câteva sute de mililitri de apă, deci trebuie ă o înlocuim cât mai repede”, a declarat Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
În ceea ce privește cantitatea de apă pe care ar trebui să o consumă la prima oră, Mărgărit susține că aceasta este în funcție de mărimea persoanei, dar ”ideea este ca urina să devină galben deschis, ca lămâia, în niciun caz cărămizie, maro sau maro închis. Este foarte grav pentru rinichi. Rinichiul este un organ care nu se regenerează, are nevoie de apă pentru a se curăța”, a mai spus nutriționistul.
Vara, băuturi mai calde
Deși este împământenită ideea că apa cu gheață ori alte băuturi reci ne răcoresc, efectul este opus celui așteptat, iar asta pentru că organismul va face eforturi să încălzească lichidele pe care le consumăm și astfel transpirăm mai mult, ceea ce poate duce chiar la deshidratare.
Astfel, potrivit lui Cristian Mărgărit, în sezonul cald mai potrivite sunt băuturile calde sau măcar la temperatura camerei. De altfel, acesta a exemplificat situația celor din zona arabă, o zonă destul de caldă, unde pentru hidratare populația consumă ayran, o băutură obținută din amestecul de iaurt cu apă și cu un praf de sare.
”Și aceste un motiv pentru care oamenii își pot pierde energia. Chiar dacă cei mai mulți oameni fac exces de sare și nu beau destulă apă, există și oameni care beau destul de multă apă, dar nu mănâncă sare, sau transpiră foarte mult vara și pierzând această sare, un electrolit esențial, își pierd energia.
Astfel, dacă ești deshidratat, o asemenea combinație care are și proteină, și minerale, puțină sare și apă, ajută la hidratare”, a mai spus nutriționistul.
Ayran. FOTO: Freepik @bondarenko_rimma
Totodată, acesta e precizat că în cazul persoanelor care nu pot bea apa așa simplu, cum este este ”fără gust”, se poate adăuga puțină lămâie, astfel că apa de transformă într-o limonadă, care aduce pe lângă partea de hidratare și un aport de vitamine, în special vitamina C.
O altă variantă de băuturi cu acțiune hidratantă sunt sucurile de legume, despre care spune că ”sunt mult mai bune decât sucurile de fructe pentru că au mai puțin zahăr sau aproape deloc.
Dacă își faci suc, inclusiv de sfeclă roșie, morcovi, țelină, castravete, este absolut în regulă. La fructe, într-adevăr trebuie să ai grijă pentru că aportul de zahăr, dacă bei foarte mult suc și foarte repede, poate fi dăunător.
La sucul de portocale mai punem și apă minerală, jumătate-jumătate, și astfel obținem și o băutură care este un pic dulce, are și o aromă plăcută și te și hidratează”, a mai spus Cristian Mărgărit.
De asemenea, mai precizează acesta, altă băutură care ajută la hidratare este borșul, o băutură fermentată din cereale, care ”se poate amesteca cu apă și se poate bea pentru că este foarte bun și foarte sănătos. Dar cel mai bun este folosit în ciorbe, pentru că și acestea, alături de supe ajută foarte mult la hidratare”, a continuat nutriționistul.
Care este cea mai bună apă
Pentru a obține însă nu doar o hidratare, ci și a ne menține nutrienții, Cristian Mărgărit a venit și cu un sfat în ceea ce privește conținutul apei, care nu este format doar din oxigen și hidrogen, ci are și particule de minerale.
”Trebuie să ne uităm la pH, să fie cât mai mare, adică să fie cât mai alcalin, alcalinizează corpul, asta înseamnă că are acele minerale care au potențial alcalinizant.
Trebuie să ne uităm și la conținutul de minerale. Vara vreau să aibă minerale apa, la magneziu mă uit în special. Să caut o apă care să aibă magneziu. Sodiu, nu neapărat, pentru că poate să îi dea un gust sălciu sau sărat, iar sarea o asigurăm din celelalte surse.
Magneziul mă interesează, nu calciul. Calciul este suficient în brânza consumată vara”, a mai spus nutriționistul.
Totodată, acesta a precizat care este Top 3 al băuturilor care ne deshidratează, între acestea fiind de altfel cele mai frecvente băuturi la nivel mondial, cafeaua și ceaiul verde, dar și băuturile alcoolice tari.
”Ceaiurile, în special cel verde, au potențial diuretic. Deci mare atenție când bem ceai să ne hidratăm suficient”, a concluzionat nutriționistul.
De altfel, este cunoscut obiceiul cafengiilor de profesie, care la o ceașcă de cafea pun alături și un pahar mare de apă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.